Hlavní obsah

Milostné bombardování – nenápadná manipulační technika, která vás může zničit

Novinky, Eliška Fischerová

Většina žen sní o pozorném partnerovi, který posílá květiny, nešetří láskyplnými slovy a nikdy nezapomene na výročí. Pokud ale na podobného muže narazíte, mějte oči dokořán. Leckdy může jít o vychytralého manipulátora, který vás zahrnuje láskou, a přitom si vás nenápadným způsobem obmotává kolem prstu.

Foto: Profimedia.cz

Při milostném bombardování manipulátor zahrnuje partnera láskou a ohromující pozorností.

Článek

Manipulaci ve vztahu není radno podceňovat. Pokud vás partner nenápadným způsobem nutí, abyste dělala něco, co je vám proti srsti, případně abyste uspokojila jeho potřeby nebo ambice, pravděpodobně jde o důkaz, že máte tu čest s manipulátorem.

K nejznámějším manipulačním technikám patří tzv. milostné bombardování, tedy situace, kdy vám partner věnuje až neskutečně velkou pozornost, prostřednictvím které vás následně ovládá.

„Při milostném bombardování manipulátor zahrnuje partnera láskou a ohromující pozorností,“ říká vztahová expertka Kelly McNelisová.

V praxi to znamená, že od partnera dostáváte květiny, zahlcuje vás sladkými řečičkami a velkolepými gesty. Bohužel, tato učebnicová pozornost pramení z jedné jediné touhy – ovládat vás.

Partnerské manipulace, které nelze tolerovat

Vztahy a sex

Jak poznáte manipulátora?

Obzvláště v počátcích vztahu je hranice mezi milostným bombardováním a poblázněnou zamilovaností opravdu tenká. Podle vztahové expertky byste si měla dát pozor na neohlášené návštěvy, které naznačují, že vás partner kontroluje.

„K dalším znakům milostného bombardování patří, když vás partner nenápadným způsobem izoluje od přátel a členů rodiny, případně neustále kontroluje, kde se nacházíte a co děláte,“ říká McNelisová a dodává, že v zásadě manipulátora poznáte tak, že je vám jeho chování velmi nepříjemné.

Pět příznaků chorobné žárlivosti

Vztahy a sex

Zároveň je důležité, abyste k danému člověku přistupovala kriticky a zaměřila se nejen na slova, která říká, ale také na jeho chování. Možná sama poznáte, že sladké řeči nemají upřímný základ a jsou pouhým výplodem fantazie.

„Důvěřujte své intuici. Pokud vám připadá, že se partner chová podezřele sladce, pak pravděpodobně vaše intuice nelže. Stejně tak není v pořádku, když daná osoba příliš tlačí na pilu a nerespektuje váš osobní prostor,“ tvrdí Kelly McNelisová pro Brides.

Proč milostné bombardování funguje?

Na první pohled by se mohlo zdát, že vzdorovat milostnému bombardování je opravdu jednoduché. Pravdou ale zůstává, že manipulátoři mají své protřelé techniky, díky kterým se cítíte zavázaně a vděčně.

Jenom si představte, že vám partner donese květinu, dárek a stokrát vám zopakuje „miluji tě“. Copak je možné, abyste následně necítila aspoň drobný náznak vděku?

Sedm znaků, které odhalí vaši závislost na partnerovi

Vztahy a sex

„Při milostném bombardování partner záměrně chce, abyste byla vděčná či závislá na jeho přítomnosti. Zpočátku může milostné bombardování připomínat rytířství či gentlemanství, které se poměrně rychle přemění ve vztah, ve kterém nemáte dostatečný prostor pro nadechnutí,“ varuje McNelisová.

Většina milostných atentátníků vypadá laskavě a pozorně, avšak ve skutečnosti jde o narcisty. „Narcisté často používají lichotky a ukazují svou oddanost k partnerce, a to jenom proto, aby získali důvěru. V zásadě se staví do role nepostradatelných jedinců,“ dodává McNelisová.

Řekněte sbohem

Pokud je vám milostné bombardování povědomé, pak tuto formu manipulace nepodceňujte. Podle McNelisové je ideálním řešením, když partnerovi řeknete, že se v jeho přítomnosti necítíte dobře.

Pokud se ve vás pokusí vyvolat pocit viny nebo bude ospravedlňovat své chování, pak je nejvyšší čas vztah ukončit.

„Někdy nevědomky dáváme ostatním lidem moc, aby s námi manipulovali. Raději ale věnujte svou pozornost lidem, kteří si vás doopravdy váží a jsou k vám pozorní,“ říká vztahová expertka.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak poznat sociopata a naučit se s ním žít

Sociopat obvykle působí zpočátku sympaticky, často dokonce okouzlujícím dojmem. Pod touto maskou se ale skrývá nemilosrdný manipulátor. Velmi často se s tímto...

Gaslighting - nebezpečná forma manipulace

S různými druhy manipulace se můžeme setkat dnes a denně. A zatímco některé druhy dokážeme hravě rozpoznat, jiné nám zůstávají skryté. Jedním...

Výběr článků

Načítám