Hlavní obsah

Jak předejít konfliktům o dovolené

Novinky, das

Po náročném roce ovlivněném pandemií se mnozí z nás upínají k času stráveném na dovolené mnohem víc než předchozí roky. Zaslouženému odpočinku ale tradičně předchází náročné přípravy, které v kombinaci s únavou a přepracovaností často zamávají s našimi nervy. Pokud tedy nechcete, aby tato dovolená skončila časem nekonečných konfliktů, držte se následujících rad.

Foto: Profimedia.cz

Dovolená je pro každý vztah svým způsobem ukazatelem jeho kvality.

Článek

Chcete-li skutečně předcházet všem potížím, je podle odborníků zapotřebí dovolenou dopředu řádně naplánovat, včetně všech kompetencí, organizačních záležitostí, ale i rodičovských pravidel.

Plány pomáhají kompromisům

Vždy je dobré dopředu popřemýšlet, co všechno vás na místě čeká, co byste chtěli vidět a zažít. Pokud budete o těchto věcech mluvit dopředu, spíš se v případě odlišných představ na místě domluvíte na kompromisu a to bez zbytečných konfliktů.

Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při komunikaci s partnerem

Sex a vztahy

Nebalte věci za ostatní

I malé dítě může mít svůj malý kufr na hračky a jeho vlastní nezbytnosti. Starší děti si mohou sbalit i veškeré potřebné oblečení.

Nepřistupujte na balení kufru ani svému muži. Nabídněte mu, že mu vyperete a vyžehlíte věci, o které si řekne, ale samotné balení nechte jen na něm. Každý by si měl nést svou vlastní zodpovědnost za své zavazadlo.

Vyvarujete se tak sporům ve stylu: „Tys mi tohle nezabalila apod.”

Rozdělte si, kdo co před dovolenou zařídí

Přesně stanovte, kdo vymění peníze, kdo má na starosti vouchery, pasy a ostatní papírování, kdo odveze psa k babičce, dá krmení rybičkám, kdo zkontroluje, zda je auto v pořádku, kdo zapne alarm, zamkne vchod a provede další nezbytné kroky k opuštění domácnosti.

Pomocníci, které ženy ocení nejen o prázdninách

Móda a kosmetika

Domluvte se dopředu na částce, kterou můžete utratit

Je dobré si vždy dopředu říct, jaké jsou vaše možnosti, co se týče nákupů a utrácení na dovolené. Znát dopředu rodinný rozpočet pomůže předejít nesplnitelným požadavkům a rozhořčení z odmítnutí nákupu.

Dovolená s rodinou či přáteli

Pokud plánujete dovolenou s někým z příbuzenstva či s přáteli, pak vězte, že i odjezd bývá náročnější, než když vyrážíte sami. Vzájemné přizpůsobování je psychicky náročné v běžném životě, natož týden v cizím prostředí. Pokud máte už dopředu o těchto lidech pochybnosti, pak takovou dovolenou rovnou zavrhněte.

Rodiče by měli nastavit dětem pravidla pro trávení prázdninového volna

Dítě a rodina

Rodiče musí držet spolu

Jako rodiče opravdu musíte vystupovat vůči dětem jednotně. Když jeden něco zakáže, druhý to nesmí dovolit. Dopředu si zakažte věty typu: „Od koho to asi má!” „To je ta tvoje výchova!”, „Kde to asi viděl/a!”

Dovolená jako zkouška vztahu
Dovolená je pro každý vztah svým způsobem ukazatelem jeho kvality. Pokud je vztah funkční, oba partneři se snaží spolu trávit co nejvíce času, a také se na společné prožitky těší.Nicméně i každý z nich potřebuje čas jen pro sebe. Někteří psychologové doporučují dvě třetiny volna trávit společně s partnerem a jednu třetinu odděleně, a to výhradně podle vlastních představ.Zvládnutí společné dovolené lze pak i považovat za ukazatel, zda jsou mladí vůbec schopni vychovávat dítě a jsou odolní vůči stresu. Pokud se na dovolené s partnerem dohadují, neumí se shodnout v základních věcech, nebude takový vztah fungovat ani v normálním životě, natož ve stresové situaci.

Související články

Proč účinky dovolené trvají tak krátce

Každý z nás se těší na letní dovolenou zejména z důvodu, že si odpočine od každodenního stresu a stereotypu a nabere nové síly, se kterými si vystačí alespoň...

Výběr článků

Načítám