Článek
Jarní špenátová polévka s brokolicí
INGREDIENCE
- 1 větší brokolice rozebraná na růžičky
- 200 g čerstvého špenátu
- 2 nakrájené brambory
- 4 stroužky česneku
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- 200 ml sójové smetany
- 2-3 hrnky zeleninového vývaru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- sůl, pepř
- piniové oříšky na ozdobení
POSTUP:
- Na olivovém oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme brambory a zalijeme zeleninovým vývarem, vaříme 20 minut. Poté přidáme brokolici a vaříme dalších 5 minut.
- Přidáme nakrájené špenátové listy, dochutíme solí, pepřem, lahůdkovým droždím a utřeným česnekem a zjemníme sójovou smetanou.
- Podáváme s piniovými oříšky, které orestujeme na pánvi.
Recepty na velikonoční nádivku: s masem, ale i pro vegetariány a vegany
Bramborovo-kedlubnová polévka
INGREDIENCE
- 3 kedlubny
- 3 brambory
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 l vývaru
- 3 lžíce másla
- 1 smetana na vaření
- špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř
- bylinky na ozdobení
POSTUP:
- Kedlubny a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Poté si připravíme najemno nakrájenou cibulku, kterou smažíme na másle dozlatova.
- Přidáme kedlubny a brambory a zalijeme vývarem.
- Vaříme, dokud zelenina zcela nezměkne.
- Poté vše rozmixujeme ponorným mixérem.
- Polévku zjemníme smetanou, přidáme prolisovaný česnek, muškátový oříšek a dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme ozdobené čerstvými bylinkami s pečivem.
Tip: Specifická polévka z kedlubny, která je plná netradičních chutí, si zaslouží také netradiční víno. Báječně jej chuťově doplní Freixenet Pinot Grigio Garda DOC.
Recepty na velikonočního beránka z piškotového, třeného, tvarohového a kynutého těsta
Krém z medvědího česneku a zastřené vejce
INGREDIENCE
- 100 g másla
- 100 g šalotky
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 0,5 l smetany
- medvědí česnek dle chuti
- 0,5 l mléka
- 4 vejce
- ocet
- sůl, pepř
- bylinky
POSTUP:
- Nakrájíme šalotku na středně drobné kousky.
- V kastrolu ji orestujeme na másle, zalijeme kvalitním zeleninovým vývarem, přidáme minimálně 28% smetanu, osolíme, lehce opepříme.
- Lehce svaříme.
- Mezitím si opláchnutý medvědí česnek pokrájíme.
- Do vroucího základu ho postupně přidáváme.
- U všech receptů, kde je smetana, je důležité máslo, které pokrm zjemní.
- Pro jasnější barvu přidáme trošku špenátu.
- Polévku řádně rozmixujeme, poté propasírujeme.
- Na zastřené vejce si uděláme v teplé vodě (nesmí se vařit!) s octem vír, aby vajíčko putovalo v jednom směru. Bílek musí zůstat obalený kolem žloutku.
Jehněčí pečeně by neměla chybět na žádné velikonoční tabuli
Jarní kuřátko plněné nádivkou se slaninou
INGREDIENCE
Na kuře
- 1 ks bio kuřete
- 1 ks bio cibule
- 2 lžíce bio másla pokojové teploty
- sůl
Na nádivku
- 8 ks pečiva v bio kvalitě, doporučujeme bílé pečivo alespoň den staré
- 4 dcl bio mléka
- 3 ks bio vajec
- hrst bio slaniny
- hrst nasekané petrželové nati v bio kvalitě
- špetka muškátového oříšku
- sůl a pepř na dochucení
POSTUP:
- Kuře osolíme ze všech stran i zevnitř. Takto připravené jej vložíme do pekáče a připravíme si nádivku.
- Toustový chleba nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy.
- Do druhé mísy přidáme mléko a tři žloutky. Vše promícháme pomocí metličky.
- Přidáme muškátový oříšek, promícháme.
- Poté si navlhčíme toustový chleba v mléce. Slaninu nasekáme na kostičky a promneme ji, aby se rozdělila.
- Přidáme do nádivky, opepříme a osolíme.
- Nyní nasekáme přiměřené množství petržele.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který po částech opatrně vmícháme do nádivky.
- Takto připravenou nádivkou naplníme kuře. Aby neutekla, pomocí špejlí kuře uzavřeme. Můžeme použít také nit.
- Nyní si nakrájíme cibuli na měsíčky, přidáme ji do pekáče společně s máslem.
- Zalijeme troškou vody. Ze zbylé nádivky uděláme kuličky a přidáme ke kuřeti do pekáčku.
- Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 90 minut. V průběhu pečení pravidelně podléváme.
Čarování s kuřetem v kuchyni
Velikonoční králík a karlovarský knedlík s kopřivami
INGREDIENCE
Na králíka
- 4 králičí stehna
- 3 střední cibule
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 200 ml bílého vína
- hrst nasekaných čerstvých bylinek (např. šalvěj, tymián, rozmarýn)
- 5 kuliček jalovce
- 3 kuličky nového koření
- šťáva z ½ citronu
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Na knedlík
- 2 housky
- 5 lžic hrubé mouky
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 3 vejce
- 250 ml mléka
- hrst nasekaných kopřiv (případně petrželky)
- špetka muškátového oříšku
- sůl
POSTUP:
- Králičí stehna potřeme dijonskou hořčicí, osolíme a opepříme.
- Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a osmahneme na něm dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. K ní přidáme nadrobno nasekané bylinky.
- Do pekáče určeného do trouby dáme stehna, která zasypeme cibulí s bylinkami. Nakonec přidáme jalovec, nové koření a šťávu z citrónu.
- Zpočátku pečeme cca 30 minut na 175 stupňů, poté podlijeme částí vína a pečeme dalších 120 minut na 140 stupňů.
- Průběžně podléváme zbylým vínem, případně vývarem nebo vodou.
- Při pečení si připravíme karlovarský knedlík.
- Housku si nakrájíme na kostičky a orestujeme ji dozlatova na pánvi na přepuštěném másle (necháme vychladnout).
- V míse si smícháme žloutky, mléko, muškátový oříšek, kopřivy a mouku. Přidáme opečené houstičky a promícháme (necháme nasáknout).
- V druhé míse si vyšleháme bílky se špetkou soli.
- Nakonec vše zlehka promícháme a podle chuti ještě dosolíme. Hotové těsto tvarujeme do tvaru válečku do potravinové fólie, do které knedlík zabalíme a kraje utáhneme (z tohoto množství uděláme 2 knedlíky). Vaříme v páře 20-25 minut.
- Knedlíky necháme trochu vychladnout a ostrým nožem nakrájíme na plátky. Podáváme s upečeným králíkem.
Sedm jedinečných receptů na zdravé teplé saláty
Kornoutky pro velikonoční zajíčky
INGREDIENCE
- 250 g listového těsta
- 2 žloutky
- 100 g mascarpone
- 100 g sýru Niva
- 100 ml 40% smetany
- ½ lžičky citronové kůry
- 5 g petrželové natě
- mletý pepř
- sůl
- 2 vejce natvrdo
- 100 g majonézy
POSTUP:
- Listové těsto rozválíme na rozměr 30x40 cm. Nařežeme z něj přibližně 1 cm široké pásy, které následně pomašlujeme žloutkem.
- Jednotlivé pásy natočíme na kornoutky a pečeme při 180 °C dozlatova.
- Poté si připravíme pěnu. Nastrouháme si nivu a vejce natvrdo. Vyšleháme mascarpone, nivu, smetanu, citronovou kůru a vejce.
- Do vyšlehané pěny zamícháme nasekanou pažitku, petržel a majonézu.
- Dochutíme pepřem a solí dle chuti.
- Směsí pak naplníme upečené kornoutky a podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.
Slaný koláč z listového těsta
INGREDIENCE
- 275 g rozváleného listového těsta
- 1 větší červená cibule
- 100 g anglické slaniny
- 300 g pažitkové pomazánky Libeřské lahůdky
- 80 ml smetany ke šlehání
POSTUP:
- Slaninu nakrájíme na kostičky, nasucho opražíme a necháme vychladnout.
- Pečicím papírem vyložíme kulatou formu na koláč o průměru 28-30 cm. Těsto umístíme do formy a vytvarujeme okraje. Dno propícháme vidličkou.
- Pažitkovou pomazánku promícháme se smetanou a rovnoměrně ji rozetřeme na listové těsto.
- Posypeme připravenou slaninou a nakrájenou červenou cibulí.
- Pečeme v troubě při 200 °C zhruba 15 až 20 minut.
- Necháme vychladnout a podáváme.
Pažitková pomazánka
INGREDIENCE
- 250 g tvarohu
- 1 lučina
- 50 ml smetany
- 2 lžíce pažitky
- sůl, pepř
POSTUP:
- Lučinu, tvaroh a smetanu ušleháme na hladký krém.
- Pažitku nakrájíme najemno a vmícháme do krému.
- Na závěr dochutíme solí a pepřem.
Boží milosti - recepty na tradiční velikonoční cukroví
Kanapky
INGREDIENCE
- 100 g tuňákové pomazánky Libeřské lahůdky
- 3 plátky žitného chleba
- 5 cherry rajčátek
- 1/3 salátové okurky
- 3 plátky sýra
- kostka čedaru vcelku
- 4 větší kapary
- petržel a řeřicha na ozdobu
- 2 lžičky sezamu na posypání
- kulaté vykrajovátko o průměru cca 3 cm, 7 napichovátek
POSTUP:
- Z plátků chleba vykrojíme kolečka.
- Pomazánku si přendáme do zdobícího pytlíku.
- Kolečka spojíme pomocí pomazánky do dvojic.
- Z čedaru vykrojíme kolečka, v průměru stejná jako kolečka z chlebu, ale širší.
- Každou kanapku ozdobíme plátkovým sýrem, kolečkem sýra nebo kolečkem okurky obaleným v sezamu.
- Navrch dáme cherry rajčátko nebo kapary.
- Nezapomeneme hotovou kanapku napíchnout na napichovátko, aby držela pohromadě.
- Před servírováním posypeme petrželí a řeřichou. Fantazii se meze nekladou, základ kanapek můžeme různě kombinovat se sýrem a zeleninou.
Tuňáková pomazánka
INGREDIENCE
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě nebo v olivovém oleji (185 g)
- 200 g přírodního žervé (buď od Lučiny nebo Gervais)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 jarní cibulka (může být i červená)
- citronová šťáva
- sůl a čerstvě mletý pepř
POSTUP:
- Jarní cibulku nasekáme najemno a smícháme s žervé, tuňákem, poté i s hořčicí, solí a pepřem.
- Zakápneme citronovou šťávou, aby se tuňák co nejvíce rozmělnil. Vše promícháme.
Tipy na rychlý zdravý oběd do 30 minut
Křupavé košíčky ze sýra plněné ricottou
INGREDIENCE
Na košíčky
- 250 g čerstvě nastrouhaného sýra Gran Moravia
- ¼ lžičky čerstvě namletého pepře
- 1 lžička olivového oleje na vymazání plechu
Na náplň
- 170 g ricotty
- ¼ hrnku smetany na šlehání (například 38% čerstvá smetana z La Formaggeria Gran Moravia)
- ½ lžičky tymiánu
- 2 lžičky hladkolisté petrželky
- nakládaná sušená rajčata
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- sýr Gorgonzola DOP Dolce
POSTUP:
- Předehřejeme troubu na 175 °C.
- Na plech lehce vytřený olivovým olejem položíme pečicí papír. Naneseme na něj hromádky strouhaného sýra Gran Moravia a lehce opepříme.
- Z hromádek uděláme kolečka o průměru cca 5 cm.
- Pečeme je po menších dávkách.
- Když kolečka začnou bublat a zlátnout, vyndáme je z trouby a ještě teplé placičky ohneme přes naběračku tak, aby získaly tvar košíčků.
- Ricottu, smetanu, bylinky, pepř a sůl smícháme a dáme do lednice.
- Pak směsí naplníme sýrové košíčky.
- Ozdobíme kouskem sušeného rajčátka.
Tip: Vyzkoušejte i další variantu – část ricotty nahraďte sýrem Gorgonzola DOP Dolce a vše dobře vyšlehejte na hustý krém.
Jednoduchá jídla v podání jednoho z nejlepších šéfkuchařů
Pomazánka z červené řepy
INGREDIENCE
- 125 g žervé z farmy Bio Vavřinec a Kosař
- 100 g čerstvého kozího sýra
- 300 g vařené řepy
- jablečný ocet
- vlašské ořechy
- med
- cukr krupice
- sůl, pepř
POSTUP:
- Vařenou řepu nastrouháme nahrubo. Poté smícháme žervé, sýr a řepu dohromady a vše smícháme.
- Dochutíme octem, medem, solí a pepřem.
- Na pánvi uděláme karamel, opatrně zalijeme trochou vody a přidáme ořechy.
- Vodu vyvaříme a ořechy přendáme na pečicí papír a necháme zchladnout.
- Pomazánku dáme na pečivo a ozdobíme ořechy.
Bramborový salát – recepty na nejoblíbenější a také netradiční variace
Lososové filety s lehkým bramborovým salátem
INGREDIENCE
- 2x 150 g lososových filetů Rio Mare v olivovém oleji
- 5 středně velkých brambor
- 1 fialová cibule
- 2 lžíce kaparů
- hrst vypeckovaných oliv
- 3 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- hrst najemno nasekané petrželky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
POSTUP:
- Brambory uvařte ve slupce a nechte je zchladnout. Poté je oloupejte, nakrájejte na kolečka a vložte do mísy.
- Cibuli nakrájejte také na tenká kolečka a přidejte ji spolu s olivami, kapary a petrželkou k bramborám.
- Olej a citron prošlehejte metličkou, aby se obě substance spojily. Zálivkou přelijte salát, dochuťte kořením, řádně promíchejte a dejte chladit.
- Na teflonovou pánev slijte trochu oleje z lososa a rozpalte na střední teplotu.
- Opatrně přidejte rybí filety a z obou stran je prohřejte. Lososa servírujte s chlazeným bramborovým salátem.
Recepty na velikonoční jidáše: kynuté, medové, nekynuté a bezlepkové
Velikonoční pistáciové dortíky podle cukrářky Petry Burianové (12 ks)
INGREDIENCE
Na těsto
- 130 g másla
- 130 g hnědého cukru
- 2 vejce
- 6 lžic Božkov Vaječný Pistácie
- 120 g vlašských ořechů
- 100 g sušených brusinek
- 1 lžička prášku do pečiva (4 g)
- 150 g polohrubé mouky
- špetka soli
Na krém
- 300 g smetany 33%
- 150 g bílé čokolády v peckách
- 2 lžíce pistáciové pasty
- 2 lžíce Božkov Vaječný Pistácie
- 125 g smetanového sýra
Na ozdobu
- čokoláda 54% (trochu vymražené vodky)
- dražé nebo marcipánová vajíčka
- sedmikrásky
- drcené pistácie
POSTUP:
- Změklé máslo řádně vyšleháme do pěny. Přidáme cukr a opět prošleháme.
- Postupně přidáme vejce a opět našleháme. Ořechy a brusinky nasekáme nahrubo. Promícháme s moukou, solí a kypřícím práškem.
- Do našlehané hmoty přidáme likér a suchou směs.
- Jemně promícháme a rozdělíme do pečicích košíčků asi po 50 g.
- Košíčky pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 20 minut.
- Základ na krém je dobré si připravit den předem. Do misky si odvážíme bílou čokoládu a odměříme pistáciovou pastu.
- Smetanu přivedeme těsně pod bod varu a přelijeme čokoládu v misce. Směs metličkou řádně promícháme.
- Na závěr můžeme ještě promixovat ponorným mixérem. Zakryjeme folií a dáme do lednice aspoň na 12 hodin odležet.
- Po vychladnutí celou hmotu prošleháme, přidáme smetanový sýr a krátce ještě prošleháme.
- Na vychladlé dortíky naneseme pomocí ozdobné špičky krém. Do malé skleničky si nalejeme trochu vymražené vodky a sáčkem nebo stříkačkou nastříkáme do vodky rozehřátou čokoládu. Okamžitě ztuhne a můžeme ji lehce vyjmout a položit na krém.
- Závěrem dekorujeme dle fantazie dražé nebo marcipánovými vajíčky, květy nebo kousky pistácií.