Hlavní obsah

Velikonoční recepty na tradiční i netradiční sladkosti

Velikonoce bez beránka, mazance či božích milostí by nebyly ty pravé svátky jara. V mnohých rodinách se dědí recepty z generace na generaci. Stále ale přibývají i nové receptury, a to nejen na tradiční velikonoční pečivo, ale i na další oblíbené sladkosti. Pro inspiraci jsme pro vás připravili hned několik receptů.

Foto: Biolist, Biozebra

Velikonoční mazanec

Článek

Mazanec

INGREDIENCE

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • 60 g cukru
  • 40 g rozinek
  • 20 g droždí
  • 120 ml bio mléka
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr 
  • kůra z bio citronu 
  • mandlové lupínky
  • špetka soli

POSTUP:

  • Obě mouky smíchejte, ve směsi udělejte důlek, vlijte dvě třetiny mléka a rozdrobte droždí.
  • Postupně zadělejte na těsto, které by mělo mít konzistenci podobnou těstu na lívance.
  • Zaprašte hladkou moukou a nechte odpočinout na teplém místě, dokud kvásek nevzejde.
  • Následně do mísy s kváskem přidejte zbylé mléko, rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru a vejce.
  • Vypracujte hladké, nelepivé těsto, zapracujte rozinky a nechte opět 30 minut odležet na teplém místě.
  • Mezitím předehřejte troubu na 160 stupňů.
  • Odpočinuté těsto položte na plech vyložený pečicím papírem, vytvarujte bochánek a nechte přikryté utěrkou kynout ještě minimálně 60 minut.
  • Vykynutý mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a navrchu prořízněte do kříže.
  • Pečte asi 40-50 minut dozlatova.

Recepty na velikonoční mazanec: kynutý, tvarohový a brioškový

Velikonoce

Boží milosti

Foto: Akademie kvality

Boží milosti

Naprosto jednoduché a prosté velikonoční cukroví, které bylo součástí prostřených stolů především za dob našich babiček a prababiček.

Nicméně náš recept není až tak úplně klasický, protože jsme ho osvěžili trochou bílého vína. Kyselá chuť je totiž nepostradatelná, jinak bychom cítili jenom sladkost.

INGREDIENCE

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g zakysané smetany
  • 2x žloutek
  • 2 lžíce bílého vína
  • špetka citronové kůry
  • na smažení: 200 g oleje nebo sádla
  • na obalení: 80 g moučkového nebo vanilkového cukru

POSTUP:

  • Máslo nechte odstát v pokojové teplotě, smíchejte se všemi ingrediencemi a uhněťte těsto.
  • Těsto nechejte odpočinout v lednici pod fólií 30 min.
  • Z těsta vyválejte plát a vykrájejte obdélníčky, které uprostřed nakrojte. 
  • Smažte dozlatova v oleji nebo na sádle.
  • Ještě teplé boží milosti obalte v moučkovém nebo vanilkovém cukru.

Tip: Během smažení by se měly boží milosti nafouknout. Pokud se to nedaří, na chvilku je přiklopte pokličkou. A místo bílého vína můžete do těsta použít tuzemák.

Staročeské Velikonoce: recept na jidáše, jarní polévku, trhanec a škvarkové placky

Velikonoce

Velikonoční beránek s vaječným koňakem

Foto: Pernerka

Velikonoční beránek

INGREDIENCE

  • 30 dkg bio hladké špaldové mouky
  • 4 vejce
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 dl slunečnicového oleje
  • 1 dl vaječného koňaku
  • 5 dkg kukuřičného škrobu
  • 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
  • máslo a hrubá nebo polohrubá mouka do formy

POSTUP:

  • Celá vejce, cukry, olej a kůru šlehejte metlou dvě minuty, přilijte koňak a šlehejte minutu.
  • Do mouky přimíchejte prášek do pečiva a společně s kukuřičným škrobem přimíchejte do těsta nejdříve měchačkou, pak použijte metlu.
  • Těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané velké formy na beránka. Forma má 17 x 30 cm.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 60 minut. Vždy píchněte do těsta špejlí nebo párátkem, když se těsto nepřilepí, je upečeno.
  • Hned vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

Mrkvové cupcaky

Foto: Vitana

Mrkvové cupcaky

INGREDIENCE

  • 180 g hladké mouky 
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 2 lžíce medu 
  • 70 ml kokosového oleje 
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml mléka 
  • 2 ks vejce 
  • 120 g nastrouhané mrkve najemno

Na krém

  • 120 g neochucené lučiny
  • 250 g polotučného tvarohu 
  • 3 lžíce moučkového cukru 
  • 1 vanilkový moučkový cukr

POSTUP:

  • Troubu předehřejte na 170 °C.
  • Do velké mísy prosejte mouku, přidejte skořici a prášek do pečiva a důkladně promíchejte.
  • V menší misce vyšlehejte med, olej, vanilkový cukr, mléko a vejce.
  • Obsah menší misky přilijte do mísy s moukou.
  • Směs spojte dohromady a přidejte nastrouhanou mrkev.
  •  Míchejte, dokud se vše důkladně nepropojí.
  • Těsto rozdělte do dvanácti formiček na muffiny a dejte péct.
  • Pečte 20-25 minut. Zda je těsto dostatečně propečené, otestujte špejlí.
  • Suroviny na krém dejte do misky a vyšlehejte do hladka.
  • Krém naneste na muffiny zdobícím sáčkem s řezanou trubičkou.
  • K dekoraci použijte marcipán nebo hotové zdobení.

Recepty na velikonočního beránka z piškotového, třeného, tvarohového a kynutého těsta

Velikonoce

 Velikonoční cupcaky

Foto: Alika, bloggerka Na vidličku

Velikonoční cupcake

INGREDIENCE

  • 150 g třtinového cukru
  • 150 ml oleje
  • 2 vejce
  • 150 g najemno nastrouhané mrkve
  • 120 g hladké mouky
  • 80 g pekanové mouky Alika
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice

Na krém

  • 300 g čerstvého smetanového sýra
  • 90 g smetany ke šlehání
  • 60 g cukru moučka
  • 1 lžíce citronové šťávy (nebo podle chuti)

Na zdobení

  • strouhaný kokos
  • mandle v čokoládě

POSTUP:

  • V míse metličkou promíchejte cukr, olej a vajíčka, přidejte mrkev.
  • Zvlášť smíchejte hladkou mouku, mleté ořechy, prášek do pečiva, sodu a skořici, vše přidejte do tekuté směsi a krátce promíchejte, aby se suroviny spojily.
  • Troubu předehřejte na 180 °C.
  • Formu na 12 muffinů vyložte papírovými košíčky a těsto do nich rovnoměrně rozdělte.
  • Cupcakes pečte asi 20 minut, testujte špejlí.
  • Nechte vychladnout na mřížce.
  • Sýr, smetanu, cukr a citronovou šťávu vyšlehejte na pevný krém.
  • Krém přendejte do sáčku s kulatou zdobící špičkou a na cupcakes nastříkejte krémová hnízdečka.
  • Každé obalte v kokosu a doprostřed posaďte cukrová vajíčka.

Velikonoční mrkvový cheesecake 

Foto: archív firmy

Velikonoční mrkvový cheesecake

INGREDIENCE (forma o průměru 24 cm)

Korpus

  • 200 g karamelových sušenek
  • 50 g mletých pekanových ořechů
  • 50 g jemně nastrouhané mrkve
  • 40 g rozpuštěného másla

Náplň

  • 700 g čerstvého smetanového sýra
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g cukru krystal
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 vejce
  • 3 lžíce hladké mouky

Na ozdobu

  • 150 g čerstvého smetanového sýra
  • 30 g smetany ke šlehání
  • 30 g cukru moučka
  • 1 lžička citronové šťávy
  • Haribo Jelly Beans

 POSTUP:

  • Troubu předehřejte na 180 °C.
  • Dno kulaté otevírací formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem. Sušenky rozdrťte najemno a smíchejte s ořechy, mrkví a rozpuštěným máslem.
  • Poté směs natlačte do formy tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté, a dejte na 10 minut předpéct.
  • Připravte si krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky prošlehejte sýr, zakysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu a kůru a vanilkový extrakt. Po jednom zašlehejte vajíčka a po lžících i mouku. Krém nalijte na předpečený korpus a uhlaďte stěrkou.
  • Troubu zeslabte na 150 °C. Formu dejte na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, do kterého nalijte vroucí vodu.
  • Cheesecake pečte cca 55-60 minut, střed by měl být skoro ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbete.
  • Poté ho nechte hodinu odpočívat ve vypnuté troubě, a nakonec několik hodin vychlaďte v lednici. 
  • Sýr, smetanu, cukr moučka a citronovou šťávu vyšlehejte na pevný krém, přendejte do sáčku s řezanou zdobící špičkou a na cheesecake ho ozdobně navrstvěte.
  • Dozdobte bonbóny, jedlými květy či mrkvovými spirálkami.

Velikonoční perníčky: recepty na hned měkké, bílkovou polevu a zdobení

Velikonoce

Velikonoční kuřátka s džemem

Foto: Hamé

Kynutá velikonoční kuřátka

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 1 ks droždí sušené
  • 120 g cukru krupice
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 2,5 dl mléka
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • Extra džem rybízový
  • na ozdobu: brusinky či rozinky, slunečnicová semínka či kousek mandle

POSTUP:

  • Do velké mísy dejte prosátou mouku, udělejte do ní důlek a do něj nasypejte droždí.
  • Přidejte lžičku cukru, a nakonec zalijte trochou vlažného mléka.
  • Přikryjte utěrkou a nechejte v teple vzejít kvásek na dvojnásobek původního objemu.
  • K vyběhnutému kvásku přilijte zbytek vlažného mléka s rozpuštěným máslem, vejce se žloutkem a špetku soli.
  • Vařečkou či kuchyňským robotem vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Vypracované těsto poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechejte alespoň hodinu kynout. Nesmíte zapomenout těsto v průběhu kynutí přetužovat (znovu propracovat).
  • Z vykynutého těsta vyválejte hada a rozkrojte na stejné díly.
  • Ty pak prsty roztáhněte a doprostřed naplňte lžičkou džemu a dobře uzavřete. To bude tělíčko.
  • Připravte si ještě menší kuličky na hlavičky. Z boku dejte kousky brusinky či rozinky a jako zobáček použijte slunečnicové semínko nebo kousek mandle. 
  • Potřete tukem a pečte na 180 °C dozlatova. Ihned po vyndání z trouby potřete máslem, aby bylo těsto více vláčné.

Výběr článků

Načítám