Článek
1. Beránek z piškotového těsta
INGREDIENCE
- 5 vajec
- 25 dkg cukru krupice
- 25 dkg polohrubé mouky (lze zkombinovat 50:50 hladké a hrubé)
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 120ml rostlinného oleje
POSTUP:
- Vejce s cukrem vyšleháme do pěny.
- Poté přidáme olej a opět hezky prošleháme.
- Smícháme mouku s práškem do pečiva a po částech vmícháme do vaječné směsi. Vše důkladně promícháme, následně těsto vlijeme do pořádně vymazané a vysypané formy beránka (formu vysypáváme polohrubou moukou).
- Pečeme nejprve 15 minut ve vyhřáté troubě na 200 °C, následně ztlumíme na 180 °C a pečeme dalších 30 minut. Zda je beránek hotov, zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane suchá, je vše v pořádku.
- Následně můžeme keramickou formu zabalit do vlhké utěrky a nechat zcela vychladnout, a až poté beránka vyklopit. Pokud používáme silikonovou formu, můžeme opatrně vyklopit i dříve.
Boží milosti - recepty na tradiční velikonoční cukroví
2. Beránek z třeného těsta
INGREDIENCE
- 240 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 140 g másla pokojové teploty
- 4 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 250 ml mléka
- velká hrst rozinek
POSTUP:
- Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme do něj žloutky, které jsme předtím oddělili od bílků.
- Smícháme suché ingredience, poté přimícháme k utřenému máslu. Až pořádně promícháme, do hmoty jemně vmícháme tuhý sníh z bílků.
- Formu na beránka důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Poté do formy nalijeme těsto a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.
Tip: Polohrubou mouku můžeme ze čtvrtiny nahradit např. mandlovou či celozrnnou špaldovou moukou.
Jehněčí pečeně by neměla chybět na žádné velikonoční tabuli
3. Beránek z tvarohového těsta
INGREDIENCE
- 150 g másla
- 200 g cukru moučky
- 25 g vanilkového cukru
- 2 vejce (velikost L)
- 200 g plnotučného tvarohu
- 220 g polohrubé mouky
- 10 g prášku do pečiva
POSTUP:
- Do misky dáme máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr a šleháme, popřípadě lehce zahřejeme.
- Poté přidáme vejce a dále mícháme.
- Následně přidáme plnotučný tvaroh, opět lehce promícháme, aby těsto nezřídlo.
- Nakonec přidáváme polohrubou mouku, prášek do pečiva, vše důkladně promícháme a plníme zlehka do formy.
- Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 30 až 40 minut.
Zvlášť opatrně přistupujeme k vyndávání beránka z formy, aby se nezlomil.
V našem případě jsme použili masivní litinovou formu, kterou jsme po vyndání z trouby nechali zchladit, díky čemuž se těsto od formy samo oddělilo a beránek šel jednoduše vyklopit. Každý typ formy má ale svůj vlastní „fígl“, jak beránka bezpečně vyklopit.
Velikonoční perníčky: recepty na hned měkké, bílkovou polevu a zdobení
4. Beránek z kynutého těsta
INGREDIENCE
- 500 g hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba
- 220 ml mléka
- 120 g másla
- 100 g cukru
- 30 g čerstvého droždí
- 3 žloutky
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžička citronové kůry
- 1/2 lžičky soli
- bílek na potření
- rozinky a mandle na zdobení
POSTUP:
- Do mísy dáme mouku, cukr a sůl. Promísíme a ve středu vytvoříme důlek. Přidáme část mléka a rozdrobené droždí. Rozmícháme na řídkou kašičku, zakryjeme a necháme 20 minut vzejít kvásek.
- Poté do mísy přidáme zbylé suroviny – mléko, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Hněteme v robotu s hnětacím hákem asi 10 minut. Hotové těsto zakryjeme v míse a necháme vykynout zhruba 60 minut.
- Vykynuté těsto si rozdělíme na 16 kulatých bochánků, 1 velký bochánek a 2 menší válečky. Připravené bochánky rozložíme na plech vystlaný pečicím papírem do tvaru beránka.
- Mezi bochánky necháme mírné mezery, aby mělo těsto trochu místa na kynutí. Potřeme bílkem a ozdobíme rozinkami a mandlemi. Zakryjeme a necháme dokynout dalších 30 minut.
- Připraveného beránka dáme péct do rozehřáté trouby při 170 °C asi na 35 až 45 minut. Pokud se některá část beránka vybarvuje rychleji, zakryjeme ji alobalem. Upečeného beránka necháme vychladnout na mřížce. Můžeme ozdobit mašličkou a moučkovým cukrem.