Hlavní obsah

Boží milosti - recepty na tradiční velikonoční cukroví

Novinky, das

Boží milosti patří mezi tradiční velikonoční cukroví našich babiček a prababiček, které se pro svou výtečnou chuť a jednoduchou přípravu stalo oblíbené i v dnešní době. Připravili jsme pro vás tři recepty, které stojí za to vyzkoušet. Zajisté si je natolik oblíbíte, že je budete připravovat i v průběhu roku.

Foto: Akademie kvality

Boží milosti

Článek

Tradiční recept na Boží milosti

INGREDIENCE
250 g hladké mouky
50 g másla
50 g krupicového cukru
50 g zakysané smetany
2x žloutek
2 lžíce bílého vína
špetka citronové kůry
na smažení: 200 g oleje nebo sádla
na obalení: 80 g moučkového nebo vanilkového cukru

POSTUP:

  1. Máslo nechte odstát v pokojové teplotě, smíchejte se všemi ingrediencemi a uhněťte těsto.
  2. Těsto nechejte odpočinout v lednici pod fólií 30 min.
  3. Z těsta vyválejte plát a vykrájejte obdélníčky, které uprostřed nakrojte. 
  4. Smažte dozlatova v oleji nebo na sádle.
  5. Ještě teplé boží milosti obalte v moučkovém nebo vanilkovém cukru.

Tip: Během smažení by se měly boží milosti nafouknout. Pokud se to nedaří, na chvilku je přiklopte pokličkou. A místo bílého vína můžete do těsta použít tuzemák.

Recepty na velikonoční jidáše: kynuté, medové, nekynuté a bezlepkové

Velikonoce

Boží milosti podle Tomáše Kunovského

Foto: Spa hotel Lanterna

Boží milosti od Tomáše Kunovského

INGREDIENCE
300 g hladké mouky
75 ml smetany na šlehání (33%)
75 ml kysané smetany
50 ml rumu (4 polévkové lžíce)
nastrouhaná kůra z limetky či citronu
1 lžička soli
rostlinný olej na smažení
moučkový cukr na obalení

POSTUP:

  1. Do mísy nasypeme mouku, přilijeme rum, smetanu na šlehání a zakysanou smetanu (alternativou může být podmáslí nebo zákys). Směs propracujeme vařečkou nebo rukou, a to tak dlouho, až se začnou na povrchu tvořit puchýřky. Dochutíme kůrou z limetky a osolíme.
  2. Pak necháme těsto asi 1/2 hodiny odstát při pokojové teplotě a znovu vypracujeme. Následně necháme těsto znovu odstát, aby si lepek obsažený v mouce odpočinul a těsto se dalo dobře válet a netrhalo se.
  3. Těsto rozválíme na plát tenký asi 2 mm. Postupně odkrajujeme obdélníky o velikosti asi 6x4 cm, do nichž následně uděláme dovnitř nožem dvě rýhy tak, aby okraje těsta zůstaly vcelku.
  4. V hrnci rozehřejeme olej a obdélníky z těsta do něj postupně vkládáme. Smažíme dozlatova zhruba 20 sekund po každé straně, poté jednotlivé kousky vyndáme a hned rozložíme na plech pokrytý papírovým ubrouskem. Chvíli počkáme, dokud papír nevsaje přebytečný tuk. Ještě teplé boží milosti pak obalíme v moučkovém cukru. Jen tak se cukr dobře vsákne dovnitř. 
  5. Jednotlivé kousky obalené v cukru necháme rozložené na plechu vychladnout. Čerstvé jsou nejkřupavější! 

Tip: Servírování můžeme zpestřit miskou créme fraiche, do které se boží milosti namáčejí. Do créme fraiche můžeme navíc přidat vlašské ořechy nebo med.

Jak si doma připravit créme fraiche

Do misky nalijeme 1 díl smetany ke šlehání a 1 díl kysané smetany. Promícháme a necháme stát zakryté v lednici 24 hodin. Poté vyšleháme.

Recepty na velikonočního beránka z piškotového, třeného, tvarohového a kynutého těsta

Velikonoce

Boží milosti neboli fánky podle Pavla Berky

Foto: archív Pavla Berky

Boží milosti neboli fánky podle Pavla Berky

INGREDIENCE
250 g hladké mouky2 polévkové lžíce zakysané smetany
1 žloutek70 ml kefírového mléka
50 g máslakůra z jednoho citronu
1 polévková lžíce práškového cukrupřepuštěné máslo
1 čajová lžička jedlé sody bikarbony50 cl Amaretta

POSTUP:

  1. Máslo pokojové teploty utřeme s práškovým cukrem. Do mísy prosejeme mouku spolu se sodou. Přidáme žloutek, zakysanou smetanu a kefírové mléko.
  2. Přidáme utřené máslo s cukrem, panáka Amaretta, do směsi nastrouháme citronovou kůru. Vše pořádně promícháme.
  3. Směs přendáme na pracovní plochu a rukama uhněteme vláčné nelepivé těsto.
  4. Těsto pomocí válečku vyválíme na plát o tloušťce přibližně 2-3 mm.
  5. Plát nakrájíme na čtverce o velikosti přibližně 7x7 cm.
  6. Pomocí nože uděláme v každém čtverci uprostřed diagonálně malý zářez.
  7. Následně jeden konec čtverce přetáhneme přes otvor uprostřed a vytvoříme tak tvar fánky.
  8. Takto připravené fánky necháme 10-15 min odpočívat pod čistou utěrkou.
  9. Po uležení fánky smažíme v rozehřátém přepuštěném másle do zlatova. Smažené fánky na závěr pocukrujeme práškovým cukrem.

Tip: Přepuštěné máslo si lze vyrobit i doma. Kostku másla nakrájíme na menší kostičky a dáme do menšího kastrolu. Necháme zcela rozpustit a na mírném ohni necháme probublávat, dokud nedostane zlatavou až nahnědlou barvu. Máslo nemícháme! Po čas vaření můžeme odebírat pěnu, která se vytvoří na povrchu. Přepuštěné máslo scedíme přes jemné plátno do nového kastrolu.

Jehněčí pečeně by neměla chybět na žádné velikonoční tabuli

Velikonoce

Velikonoce 2024

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.

Výběr článků

Načítám