Článek
Tradiční recept na Boží milosti
INGREDIENCE |
---|
250 g hladké mouky |
50 g másla |
50 g krupicového cukru |
50 g zakysané smetany |
2x žloutek |
2 lžíce bílého vína |
špetka citronové kůry |
na smažení: 200 g oleje nebo sádla |
na obalení: 80 g moučkového nebo vanilkového cukru |
POSTUP:
- Máslo nechte odstát v pokojové teplotě, smíchejte se všemi ingrediencemi a uhněťte těsto.
- Těsto nechejte odpočinout v lednici pod fólií 30 min.
- Z těsta vyválejte plát a vykrájejte obdélníčky, které uprostřed nakrojte.
- Smažte dozlatova v oleji nebo na sádle.
- Ještě teplé boží milosti obalte v moučkovém nebo vanilkovém cukru.
Tip: Během smažení by se měly boží milosti nafouknout. Pokud se to nedaří, na chvilku je přiklopte pokličkou. A místo bílého vína můžete do těsta použít tuzemák.
Recepty na velikonoční jidáše: kynuté, medové, nekynuté a bezlepkové
Boží milosti podle Tomáše Kunovského
INGREDIENCE |
---|
300 g hladké mouky |
75 ml smetany na šlehání (33%) |
75 ml kysané smetany |
50 ml rumu (4 polévkové lžíce) |
nastrouhaná kůra z limetky či citronu |
1 lžička soli |
rostlinný olej na smažení |
moučkový cukr na obalení |
POSTUP:
- Do mísy nasypeme mouku, přilijeme rum, smetanu na šlehání a zakysanou smetanu (alternativou může být podmáslí nebo zákys). Směs propracujeme vařečkou nebo rukou, a to tak dlouho, až se začnou na povrchu tvořit puchýřky. Dochutíme kůrou z limetky a osolíme.
- Pak necháme těsto asi 1/2 hodiny odstát při pokojové teplotě a znovu vypracujeme. Následně necháme těsto znovu odstát, aby si lepek obsažený v mouce odpočinul a těsto se dalo dobře válet a netrhalo se.
- Těsto rozválíme na plát tenký asi 2 mm. Postupně odkrajujeme obdélníky o velikosti asi 6x4 cm, do nichž následně uděláme dovnitř nožem dvě rýhy tak, aby okraje těsta zůstaly vcelku.
- V hrnci rozehřejeme olej a obdélníky z těsta do něj postupně vkládáme. Smažíme dozlatova zhruba 20 sekund po každé straně, poté jednotlivé kousky vyndáme a hned rozložíme na plech pokrytý papírovým ubrouskem. Chvíli počkáme, dokud papír nevsaje přebytečný tuk. Ještě teplé boží milosti pak obalíme v moučkovém cukru. Jen tak se cukr dobře vsákne dovnitř.
- Jednotlivé kousky obalené v cukru necháme rozložené na plechu vychladnout. Čerstvé jsou nejkřupavější!
Tip: Servírování můžeme zpestřit miskou créme fraiche, do které se boží milosti namáčejí. Do créme fraiche můžeme navíc přidat vlašské ořechy nebo med.
Jak si doma připravit créme fraiche
Do misky nalijeme 1 díl smetany ke šlehání a 1 díl kysané smetany. Promícháme a necháme stát zakryté v lednici 24 hodin. Poté vyšleháme.
Recepty na velikonočního beránka z piškotového, třeného, tvarohového a kynutého těsta
Boží milosti neboli fánky podle Pavla Berky
INGREDIENCE | |
---|---|
250 g hladké mouky | 2 polévkové lžíce zakysané smetany |
1 žloutek | 70 ml kefírového mléka |
50 g másla | kůra z jednoho citronu |
1 polévková lžíce práškového cukru | přepuštěné máslo |
1 čajová lžička jedlé sody bikarbony | 50 cl Amaretta |
POSTUP:
- Máslo pokojové teploty utřeme s práškovým cukrem. Do mísy prosejeme mouku spolu se sodou. Přidáme žloutek, zakysanou smetanu a kefírové mléko.
- Přidáme utřené máslo s cukrem, panáka Amaretta, do směsi nastrouháme citronovou kůru. Vše pořádně promícháme.
- Směs přendáme na pracovní plochu a rukama uhněteme vláčné nelepivé těsto.
- Těsto pomocí válečku vyválíme na plát o tloušťce přibližně 2-3 mm.
- Plát nakrájíme na čtverce o velikosti přibližně 7x7 cm.
- Pomocí nože uděláme v každém čtverci uprostřed diagonálně malý zářez.
- Následně jeden konec čtverce přetáhneme přes otvor uprostřed a vytvoříme tak tvar fánky.
- Takto připravené fánky necháme 10-15 min odpočívat pod čistou utěrkou.
- Po uležení fánky smažíme v rozehřátém přepuštěném másle do zlatova. Smažené fánky na závěr pocukrujeme práškovým cukrem.
Tip: Přepuštěné máslo si lze vyrobit i doma. Kostku másla nakrájíme na menší kostičky a dáme do menšího kastrolu. Necháme zcela rozpustit a na mírném ohni necháme probublávat, dokud nedostane zlatavou až nahnědlou barvu. Máslo nemícháme! Po čas vaření můžeme odebírat pěnu, která se vytvoří na povrchu. Přepuštěné máslo scedíme přes jemné plátno do nového kastrolu.
Jehněčí pečeně by neměla chybět na žádné velikonoční tabuli
Velikonoce 2024
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.