Článek
Jehněčí maso má svou specifickou chuť a vůni. Pokud jej dobře připravíte, což zvládne opravdu každý, tak je velká pravděpodobnost, že si toto maso velmi oblíbíte. Navíc se jedná nejen o výtečnou delikatesu, ale také výtečný zdroj vitaminu D, B a také železa, zinku, fosforu či vápníku.
Pokud si chcete na masu skutečně pochutnat, pak si pro něj zajeďte přímo na nejbližší ekofarmu či do farmářského obchůdku. Bio maso vám zaručí kvalitu i nutriční hodnotu. Pokud nevíte, kam pro takové maso zajet, pak nahlédněte na stránky kamprobio.cz a lovimebio.cz.
Příprava jehněčího
„Pokud se chystáte připravovat jehněčí poprvé, měli byste sáhnout po kýtě,“ doporučuje kuchař Hugo Hromas a doplňuje, že k pečení se bude hodit také hřbet nebo plec.
Je důležité, abyste z masa odstranili blány a viditelný povrchový tuk, a to ideálně menším a užším nožem. Chybějící tuk pak můžete nahradit třeba slaninou, která masu dodá na šťavnatosti a vyhnete se jeho vysušování v troubě.
Jehněčí se vyznačuje specifickou vůní, která je přítomna hlavně v tuku, takže chcete-li se tohoto aroma zbavit, odstraňte lůj. „Přirozeně se dá vůně utlumit také máčením v mléce a samozřejmě kořením a bylinkami, například tymiánem, rozmarýnem či česnekem,“ doporučuje Hromas.
Skvělým výběrem jsou také čerstvě nasekané bylinky – kerblík, koriandr i medvědí česnek.
Při pečení si dejte pozor na teplotu, výsledný dojem ovlivní zejména servírování. Protože je typickým znakem jehněčího masa tuhnutí při nižších teplotách, doporučujeme ho vždy podávat na vyhřátých talířích.
Recepty na velikonočního beránka z piškotového, třeného, tvarohového a kynutého těsta
Velikonoční pečeně na červeném víně s bylinkovou krustou (4 porce)
INGREDIENCE | |
---|---|
Na maso: | Na krustu: |
2 ks bio jehněčího hřbetu | 1 hrníček strouhanky |
1 dl zeleninového vývaru | 2 lžíce hořčice |
1 dl červeného vína | 4 stroužky česneku |
sůl a pepř | hrst rozmarýnu |
hrst tymiánu | |
hrst nasekané petrželové nati | |
sůl a pepř na dochucení |
POSTUP:
- Pomocí ponorného mixéru rozmixujeme všechny suroviny, které na výrobu krusty potřebujeme, tedy strouhanku, hořčici, česnek, rozmarýn, tymián, petržel, sůl a pepř.
- Takto připravenou směsí potřeme žebra očištěná od tuku a blan z obou stran a necháme marinovat klidně den dopředu.
- Asi tři hodiny před pečením maso vyndáme z lednice a necháme ho přivyknout si na pokojovou teplotu.
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
- Žebra vložíme do zapékací mísy, posolíme, podlijeme a dáme péct.
- Pokud nemáme teplotní sondu, ideální teploty masa dosáhneme tak, že budeme počítat 0,5 kg na 25 minut pečení. Cílová teplota masa by měla být 60 stupňů.
- Maso po dopečení necháme alespoň 15 minut odpočinout pod alobalem a utěrkou.
Jednoduchý a rychlý recept na velikonoční nádivku
Jehněčí kotletky s bramborem
INGREDIENCE |
---|
500 g jehněčích kotletek |
strouhanka |
50 g parmazánu strouhaného |
bylinky dle volby (tymián, rozmarýn, plochá petržel, kopřiva) |
300 g mladých brambor |
250 g sladkého hrášku (lusky) |
POSTUP:
- Stejně velké kotlety osolíme, opepříme a necháme odležet. Přitom si můžeme předvařit brambory do polotvrda, aby nám dopékání netrvalo tak dlouho.
- Strouhanku smícháme s bylinkami a parmazánem a v takto připravené bylinné krustě obalíme připravené kusy masa, které pak zprudka opečeme na pánvi.
- Při opékání masa si rozehřejeme troubu, ve které připravíme brambory s tymiánem a kouskem másla.
- Kotlety nakonec vložíme do rozehřáté trouby k bramborám, takto maso doděláme.
- Mezitím si zprudka na másle orestujeme hráškové lusky, aby byly na skus a ne rozvařené. Když takto dokončíme přípravu, můžeme podávat.
Recepty na velikonoční mazanec: kynutý, tvarohový a brioškový
Jehněčí roláda
INGREDIENCE | |
---|---|
1,5 kg jehněčí kýty bez kosti | 400 g čerstvého špenátu |
3 stroužky česneku | 20 g sekaných mandlí |
2 lžíce olivového oleje | 3 stonky rozmarýnu |
100 g rozinek | sůl, pepř |
1 lžíce másla | voda na podlití |
POSTUP:
- Maso očistíme a rozřízneme na plát.
- Česnek prolisujeme, smícháme se solí, olejem a nakrájeným rozmarýnem. Vetřeme do masa ze všech stran a necháme maso asi 20 minut odpočinout v pokojové teplotě.
- Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme krátce nabobtnat.
- V pánvi rozpustíme máslo a vsypeme listy špenátu, necháme chvíli zvadnout.
- Rozinky slijeme, posekáme společně se špenátem. Promícháme s nasekanými mandlemi. Dochutíme solí, pepřem.
- Plát jehněčí kýty potřeme směsí, zavineme a svážeme provázkem.
- Vložíme do pekáče, podlijeme vodou, zakryjeme pokličkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 1,5 hodiny.
- Potom odkryjeme a za občasného potírání masa výpekem pečeme dozlatova dalších 30-45 minut.
Recept na jarní chléb s kopřivami
Velikonoční jehněčí hřbet
INGREDIENCE | |
---|---|
Na hřbet | Na kuskus |
3 stroužky česneku | 50 g čerstvých bylinek mix – např. koriandr, máta, petržel na |
800 g jehněčího hřbetu | 200 g kuskusu |
1 lžička pepře černého mletého | 1 lžíce vinného octa |
3 snítky rozmarýnu | 400 ml vody |
1 lžička soli | 1 a ½ kostky zeleninového nebo drůbežího bujonu |
200 ml vody | |
1 kostka masoxu |
POSTUP:
- Jehněčí hřbet nařežeme na povrchu do mřížky, vetřeme sůl, pepř, posypeme rozmarýnem a česnekem, zalijeme olivovým olejem a zakrytý necháme alespoň dvě hodiny uležet v ledničce.
- Marinované maso vložíme do rozehřáté pánve a opečeme 3 minuty z každé strany, podlijeme marinádou a dáme péci do trouby vyhřáté na 175 °C na 12 minut, poléváme výpekem, vypneme troubu a necháme dojít ještě 15 minut.
- Výpek slijeme, přidáme vodu a masox a krátce provaříme.
- Připravíme kuskus – nasypeme jej do mísy a zalijeme vývarem připraveným z vody a bujonu asi 1 cm nad okraj, necháme stát 8 minut, načechráme vidličkou, osolíme a pokapeme zálivkou z oleje a vinného octa a promícháme s najemno nasekanými bylinkami.
Boží milosti - recepty na tradiční velikonoční cukroví
Jehněčí s hráškovým pyré
INGREDIENCE | |
---|---|
1 kg jehněčího hřbetu | 4 čerstvé smrže |
250 g čerstvého (mraženého) hrášku | česnek |
50 g másla | tymián |
50 ml extra panenského olivového oleje | pepř, sůl |
250 g brambor | 50 g redukovaného vývaru z telecích kostí |
POSTUP:
- Maso opepříme, osolíme, potřeme olivovým olejem a opékáme na pánvi do zlatohnědé barvy.
- Přikryjeme alu folií a dáme do trouby předehřáté na 90 stupňů na 10 min.
- Do pánve s výpekem vložíme smrže, česnek, tymián, lehce opečeme a zalijeme telecím vývarem, povaříme a zjemníme máslem.
- Hrášek vložíme do vařící osolené vody na 2 minuty, scedíme a vložíme do kuchyňského mixeru, přidáme máslo a sůl, rozmixujeme na pyré.
- Brambory uvaříme do poloměkka v osolené vodě, pak rozpůlíme a dopečeme na oleji do zlaté barvy, dochutíme solí a pepřem. Pokrm ihned servírujeme.
Recepty na velikonoční jidáše: kynuté, medové, nekynuté a bezlepkové
Jehněčí polévka se zeleninou, špekovými knedlíčky a petrželkovým olejem
INGREDIENCE | |
---|---|
Na polévku | Na knedlíčky |
300 g jehněčího boku | 50 g žemle |
100 g kořenové zeleniny | 80 g mléka |
150 ml mléka | 30 g másla |
50 g másla | 1 vejce |
sůl, pepř | 30 g slaniny |
muškátový oříšek | sůl, pepř |
50 g hladké mouky | petržel |
POSTUP:
- Jehněčí maso uvaříme společně s kořenovou zeleninou. Z másla a mouky uděláme jíšku, kterou zalijeme vývarem z masa a zeleniny a rozšleháme dohladka.
- Polévku ještě povaříme, ke konci přidáme mléko a dochutíme.
- Připravíme si knedlíčky: žemli nakrájíme na kostičky a opečeme na másle. Slaninu rozškvaříme a spolu s mlékem, žloutky, petrželí a solí přidáme k opečené žemli. Ušleháme sníh, který nakonec zlehka vmícháme do hmoty.
- Vytvarujeme knedlíčky, které opatrně vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme je přibližně pět minut, poté knedlíčky vylovíme sítkovou naběračkou a přendáme do polévky.
- V závěru porce polévky zakápneme petrželí rozmělněnou v hmoždíři s olejem.
Velikonoční perníčky: recepty na hned měkké, bílkovou polevu a zdobení
Marinované jehněčí lýtko, bramborová cmunda a česnekový konfit
INGREDIENCE | ||
---|---|---|
Na lýtka: | Na cmundu: | Na konfit |
5 jehněčích lýtek | 500 g brambor | 40 g česneku |
150 g cibule | 1 vejce | 200 ml olivového oleje |
30 g česneku | 100 g hladké mouky | 5 g tymiánu |
10 g rozmarýnu | česnek | 50 g medu |
30 g mouky | majoránka | |
40 g oleje | kmín | |
sůl a pepř | sůl a pepř | |
koriandr | 5 g kypřicího prášku | |
100 ml mléka |
POSTUP:
- Jehněčí lýtka odblaníme a namarinujeme v části bylinek.
- Maso opečeme, přidáme cibuli, česnek a rozmarýn a podlijeme vývarem.
- Dáme zakryté péct na 160 °C a pečeme přibližně dvě hodiny, až je maso měkké.
- Syrové brambory nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu, přidáme ostatní suroviny a připravíme si těsto jako na bramboráky.
- Tentokrát je nebudeme smažit na oleji, ale upečeme v troubě ve vymazaném pekáčku nebo na plechu vyloženém pečicím papírem na způsob nádivky.
- Oloupané stroužky česneku s bylinkami zahříváme v olivovém oleji do změknutí. Měkký česnek přecedíme, rozmixujeme s medem a dochutíme.
Tip šéfkuchaře Norberta Hojdy: Maso marinované v oleji a rozmarýnu můžeme podávat s kapustou, kterou spaříme, nakrájíme na nudličky, podusíme na rozškvařené slanině a postupně přiléváme smetanu.
Velikonoční symboly a tradice, o kterých málokdo ví
Velikonoce 2024
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky