Článek
Přestože letošní rok si děti opět neužijí tradiční koledování, byla by škoda na tradici barvení vajec zanevřít, zvlášť když se každé vejce dá velmi dobře v kuchyni ještě využít.
Připravili jsme pro vás hned několik receptů s vařenými vejci, kterými potěšíte malé i velké koledníky.
Vaječná svačinka
INGREDIENCE
- 100 g vaječné pomazánky
- 4 vejce
- ½ lžičky citronové šťávy
- špetka soli
- ¼ hrnku řepkového oleje
- 4 ředkvičky
- hrst pažitky
- 1 lžíce čerstvé řeřichy
- 1 lžička čerstvého kopru
- hrst polníčku
POSTUP:
- Vejce uvařte natvrdo. Vložte je do kastrolu s vodou a přiveďte k varu. Poté vařte 10 minut. Vodu slijte a vejce zchlaďte na 2 minuty ledovou vodou. Oloupejte a rozpulte.
- Vaječné žloutky vydlabejte do mističky a smíchejte s olejem, citronovou šťávou a solí a utřete dohladka. Směsí naplňte zdobičku.
- Polovinu bílků naplňte vaječnou pomazánkou a druhou polovinou ozdobte žloutkovou směsí.
- Posypte koprem, řeřichou, pažitkou a servírujte s polníčkem a ředkvičkami.
Recepty na velikonoční nádivku: s masem, ale i pro vegetariány a vegany
Lahodná vajíčková pomazánka
INGREDIENCE
- 8 ks bio vajec uvařených natvrdo
- 120 g bio másla pokojové teploty
- 2 lžičky hořčice
- špetka soli a pepře
- jarní cibulka a ředkvičky na ozdobení
POSTUP:
- Vajíčka uvařená natvrdo oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.
- Přidejte změklé máslo a hořčici.
- Vše promíchejte a výslednou směs dochuťte solí s pepřem.
- Před namazáním doporučujeme nechat odležet.
- Dle chuti můžete navíc přidat také nastrouhaný tvrdý sýr, žervé či trochu majonézy.
Jehněčí pečeně by neměla chybět na žádné velikonoční tabuli
Velikonoční vajíčková pomazánka s tvarohem
INGREDIENCE
- 250 g polotučného tvarohu ve vaničce (zdravější verze) nebo kelímek pomazánkového másla
- 3 trojúhelníčky měkkého sýra
- 4 vejce natvrdo
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- cibulka dle chuti
- sůl, pepř
POSTUP:
- Uvařená a oloupaná vejce protlačíme skrz mřížku, smícháme s tvarohem nebo s pomazánkovým máslem.
- Přidáme hořčici, cibulku a dochutíme.
- Servírujeme s pečivem, pomazánku můžeme posypat pažitkou.
Boží milosti - recepty na tradiční velikonoční cukroví
Vajíčková pomazánka s lučinou a okurkou
INGREDIENCE
- 2 balení lučiny 100 g
- 1/3 okurky
- hrst slunečnicových semínek
- 2 vařená vejce
- pepř a sůl
- petrželka
POSTUP:
- Z oloupaných vařených vajec vyjmeme žloutky.
- Bílky a okurku nakrájíme na malé kostičky.
- Slunečnicová semínka nasucho opražíme a necháme vychladnout.
- Nakrájenou okurku a bílky dáme do mísy společně s jedním žloutkem a nasekanou petrželkou.
- Přisypeme slunečnicová semínka a přidáme lučinu.
- Vše důkladně promícháme, osolíme a opepříme podle chuti.
- Podáváme s chlebem, nejlépe kváskovým, ozdobíme rozdrobeným žloutkem a petrželkou.
Recepty na velikonoční mazanec: kynutý, tvarohový a brioškový
Vajíčkový salát s olivami v pita chlebu
INGREDIENCE
- 8 vajec uvařených natvrdo
- 250 g řeckého bílého jogurtu (může být i klasický)
- 10 ks ředkviček
- 20 ks zelených oliv
- 3 snítky kopru
- 2 zelené jarní cibulky
- šťáva z ½ citronu
- bílý pepř
- sůl
- 4 ks pita chleba
POSTUP:
- Vajíčka nakrájíme na menší kostky a smícháme je s jogurtem.
- Přidáme nadrobno nakrájené olivy, kopr, jarní cibulku a ředkvičky.
- Osolíme, okořeníme bílým pepřem, jemně dochutíme citronovou šťávou a promícháme.
- Hotovým vajíčkovým salátem naplníme pita chleby.
Tip šéfkuchaře Tomáše Kunovského ze Spa hotelu Laterna: Pokud nemáme k dispozici pita chléb, můžeme salát servírovat také na chlebu či bagetě.
Recepty na velikonoční jidáše: kynuté, medové, nekynuté a bezlepkové
Vejce plněná hráškovým pyré (8 kusů)
INGREDIENCE
- 4 ks bio vajec uvařených natvrdo
- ¼ hrnku hrášku
- 1 ks česneku
- šťáva z půlky bio citronu
- 1 lžíce majonézy
- špetka soli a pepře na dochucení
POSTUP:
- Vajíčka oloupejte, očistěte a vyjměte z nich žloutek.
- Tyčovým mixérem pak zapracujte hrášek (můžete čerstvý i sterilovaný), postupně přidejte žloutky, česnek nakrájený najemno, lžíci majonézy, citronovou šťávu, sůl a pepř na dochucení.
- Takto připravený krém dejte do zdobičky a naplňte jím přepůlená vejce.
Recepty na velikonočního beránka z piškotového, třeného, tvarohového a kynutého těsta
Vajíčkový salát s řapíkatým celerem
INGREDIENCE
- 10 vajec
- 1 červená cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- svazek ředkviček včetně listů
- 400 g bílého jogurtu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- sůl
- čerstvě mletý pepř
POSTUP:
- Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Na malé kousky pak nakrájejte také celer, ředkvičky a cibuli.
- Vše promíchejte, přidejte jogurt, hořčici, osolte a opepřete.
- Nakonec přeberte pár hezkých ředkvičkových listů, pokrájejte je nadrobno a také přidejte do salátu.
Výtečné recepty na domácí chléb a pečivo
Skotská vejce
INGREDIENCE
- 500 g bio mletého bio masa
- 5 ks bio vajec uvařených natvrdo
- 1 ks bio vejce čerstvé
- 1 ks šalotky
- 150 g bio mouky
- 300 g strouhanky
- hrst nasekané petrželky
- špetka soli a pepře
- špetka muškátového květu
POSTUP:
- Vajíčka uvařená natvrdo oloupeme a obalíme v mouce.
- Dále si připravíme mleté maso, které okořeníme muškátovým květem, solí a pepřem.
- Na závěr přidáme petrželku nasekanou najemno.
- Masovou směs rozdělíme na 5 stejných dílů, ze kterých tvarujeme placičky.
- Na každou pak položíme vajíčko a touto masovou směsí ho zabalíme.
- Vytvarujeme koule, které obalíme v trojobalu tak, jako klasické řízky.
- Kuličky smažíme namočené v oleji na pánvi nebo fritovacím hrnci asi 5 minut do zlatova.
- Podáváme s bramborem nebo za studena s chlebem a hořčicí.
Pochoutky z jarních bylinek plné vitaminů a minerálů
Kulajda se zastřeným vejcem posypaná žloutkovým prachem
INGREDIENCE
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 50 ml vody
- 2 hrsti hub (čerstvé nebo sušené)
- 2 vejce + 1 žloutek
- 100 ml smetany 33%
- 2 brambory
- kopr
- cukr
- ocet
- sůl
POSTUP:
- V kastrolu rozpusťte máslo, zaprašte ho moukou a restujte dozlatova.
- Přilijte mléko a metličkou rozmíchejte jíšku na bešamel, pak přilijte vodu, osolte.
- Přidejte oloupané a na menší kostičky nakrájené brambory, vařte, dokud nezměknou a neprovaří se mouka.
- Do polévky přihoďte orestované houby a provařte.
- Ochuťte cukrem a převařeným octem a vše ještě povařte.
- Poté přilijte smetanu, kterou musíte při nalévání míchat, aby se nesrazila.
- Do hotové polévky nasypejte nasekaný čerstvý kopr a už ji dál nevařte, aby kopr nezešedl.
- Připravte si zastřená vejce: Do kastrůlku nalijte vodu a ocet. Octa se nemusíte bát, ten zařídí, aby se vejce lépe zatáhlo.
- Až se voda začne vařit, ztlumte teplotu, ponořte naběračku a do ní vyklepněte vejce. Lžící kružte po okraji naběračky, aby se vejce celé obalilo bílkem, a posléze ho vyklopte z naběračky do kastrůlku. Vařte při mírné teplotě asi 5 minut, pak vejce přendejte do talíře s polévkou.
- Připravte si žloutkový prach: Žloutek z vejce uvařeného natvrdo rozdrobte a nechte schnout v troubě při 70 °C. Občas plech vyndejte a žloutkový prach promíchejte.
Vaječná galantina na pražské šunce
Galantina je tlačenka či roláda (vařená, ne pečená) podávaná za studena.
INGREDIENCE
Na tlačenku
- 5 vajec
- 15 g hrášku
- 25 g listové kapusty
- 25 g mrkve
- 3 g plátkové želatiny
- 50 ml vody
- 50 ml smetany 33%
- 25 g pražské šunky
- sůl, pepř
Servis
- 25 g pražské šunky
- 10 g salátu frisée
- 10 ml olivového oleje
- 5 ml octa
- 2 uvařené žloutky
- pažitka
- pepř
POSTUP:
- Vejce uvařte natvrdo, vychlaďte, oloupejte.
- Oddělte bílky od žloutků.
- Žloutky odložte na ozdobu.
- Mrkev, hrášek, šunku a kapustu nasekejte na menší kousky, vložte do smetany a přiveďte k varu.
- Osolte a dále nevařte.
- Přidejte na malé kousky nakrájený bílek a lehce zamíchejte.
- Opepřete a přidejte rozpuštěnou želatinu.
- Připravenou směs vlijte do formy a nechte ztuhnout.
- Připravte si servis. Plátky šunky vyskládejte na talíř. Tři žloutky vložte do misky, pokapejte olejem a octem a promíchejte.
- Na šunku na talíři rozložte plátky tlačenky. Na tlačenku položte zbylé žloutky a doplňte salátem a pažitkou. Vše můžete zakápnout octem a opepřit.