Hlavní obsah

Velikonoční vajíčka: recept na vajíčkovou pomazánku, plněná vejce, skotské vejce, kulajdu

Se zdobením vajíček začali naši předci už ve starověku, připomínali si tak počátek života. S křesťanstvím tato tradice ale dostala zcela jiný rozměr. Kromě náboženské symboliky to byl i způsob, jak se zbavit nahromaděných vajec, která se v období půstu nesměla jíst.

Foto: Libeřské lahůdky

Vajíčková svačinka

Článek

Přestože letošní rok si děti opět neužijí tradiční koledování, byla by škoda na tradici barvení vajec zanevřít, zvlášť když se každé vejce dá velmi dobře v kuchyni ještě využít.

Připravili jsme pro vás hned několik receptů s vařenými vejci, kterými potěšíte malé i velké koledníky.

Vaječná svačinka

INGREDIENCE

  • 100 g vaječné pomazánky
  • 4 vejce
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • špetka soli
  • ¼ hrnku řepkového oleje
  • 4 ředkvičky
  • hrst pažitky
  • 1 lžíce čerstvé řeřichy
  • 1 lžička čerstvého kopru
  • hrst polníčku

POSTUP:

  • Vejce uvařte natvrdo. Vložte je do kastrolu s vodou a přiveďte k varu. Poté vařte 10 minut. Vodu slijte a vejce zchlaďte na 2 minuty ledovou vodou. Oloupejte a rozpulte.
  • Vaječné žloutky vydlabejte do mističky a smíchejte s olejem, citronovou šťávou a solí a utřete dohladka. Směsí naplňte zdobičku.
  • Polovinu bílků naplňte vaječnou pomazánkou a druhou polovinou ozdobte žloutkovou směsí.
  • Posypte koprem, řeřichou, pažitkou a servírujte s polníčkem a ředkvičkami.

Recepty na velikonoční nádivku: s masem, ale i pro vegetariány a vegany

Velikonoce

Lahodná vajíčková pomazánka

Foto: Biolist, Biozebra

Lahodná vajíčková pomazánka

INGREDIENCE

  • 8 ks bio vajec uvařených natvrdo
  • 120 g bio másla pokojové teploty
  • 2 lžičky hořčice
  • špetka soli a pepře
  • jarní cibulka a ředkvičky na ozdobení

POSTUP:

  • Vajíčka uvařená natvrdo oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.
  • Přidejte změklé máslo a hořčici.
  • Vše promíchejte a výslednou směs dochuťte solí s pepřem.
  • Před namazáním doporučujeme nechat odležet.
  • Dle chuti můžete navíc přidat také nastrouhaný tvrdý sýr, žervé či trochu majonézy.

Jehněčí pečeně by neměla chybět na žádné velikonoční tabuli

Velikonoce

Velikonoční vajíčková pomazánka s tvarohem

Foto: Salon vín

INGREDIENCE

  • 250 g polotučného tvarohu ve vaničce (zdravější verze) nebo kelímek pomazánkového másla
  • 3 trojúhelníčky měkkého sýra
  • 4 vejce natvrdo
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • cibulka dle chuti
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Uvařená a oloupaná vejce protlačíme skrz mřížku, smícháme s tvarohem nebo s pomazánkovým máslem.
  • Přidáme hořčici, cibulku a dochutíme.
  • Servírujeme s pečivem, pomazánku můžeme posypat pažitkou.

Boží milosti - recepty na tradiční velikonoční cukroví

Velikonoce

Vajíčková pomazánka s lučinou a okurkou

Foto: Lučina

INGREDIENCE

  • 2 balení lučiny 100 g
  • 1/3 okurky
  • hrst slunečnicových semínek
  • 2 vařená vejce
  • pepř a sůl
  • petrželka

POSTUP:

  • Z oloupaných vařených vajec vyjmeme žloutky.
  • Bílky a okurku nakrájíme na malé kostičky.
  • Slunečnicová semínka nasucho opražíme a necháme vychladnout.
  • Nakrájenou okurku a bílky dáme do mísy společně s jedním žloutkem a nasekanou petrželkou.
  • Přisypeme slunečnicová semínka a přidáme lučinu.
  • Vše důkladně promícháme, osolíme a opepříme podle chuti.
  • Podáváme s chlebem, nejlépe kváskovým, ozdobíme rozdrobeným žloutkem a petrželkou.

Recepty na velikonoční mazanec: kynutý, tvarohový a brioškový

Velikonoce

Vajíčkový salát s olivami v pita chlebu

Foto: Spa hotel Lanterna

Vajíčkový salát s olivami v pita chlebu

INGREDIENCE

  • 8 vajec uvařených natvrdo
  • 250 g řeckého bílého jogurtu (může být i klasický)
  • 10 ks ředkviček
  • 20 ks zelených oliv
  • 3 snítky kopru
  • 2 zelené jarní cibulky
  • šťáva z ½ citronu
  • bílý pepř
  • sůl
  • 4 ks pita chleba

POSTUP:

  • Vajíčka nakrájíme na menší kostky a smícháme je s jogurtem.
  • Přidáme nadrobno nakrájené olivy, kopr, jarní cibulku a ředkvičky.
  • Osolíme, okořeníme bílým pepřem, jemně dochutíme citronovou šťávou a promícháme.
  • Hotovým vajíčkovým salátem naplníme pita chleby.

Tip šéfkuchaře Tomáše Kunovského ze Spa hotelu Laterna: Pokud nemáme k dispozici pita chléb, můžeme salát servírovat také na chlebu či bagetě.

Recepty na velikonoční jidáše: kynuté, medové, nekynuté a bezlepkové

Velikonoce

Vejce plněná hráškovým pyré (8 kusů)

Foto: Biolist, Biozebra

Plněná vejce

INGREDIENCE

  • 4 ks bio vajec uvařených natvrdo
  • ¼ hrnku hrášku
  • 1 ks česneku
  • šťáva z půlky bio citronu
  • 1 lžíce majonézy
  • špetka soli a pepře na dochucení

POSTUP:

  • Vajíčka oloupejte, očistěte a vyjměte z nich žloutek.
  • Tyčovým mixérem pak zapracujte hrášek (můžete čerstvý i sterilovaný), postupně přidejte žloutky, česnek nakrájený najemno, lžíci majonézy, citronovou šťávu, sůl a pepř na dochucení.
  • Takto připravený krém dejte do zdobičky a naplňte jím přepůlená vejce.

Recepty na velikonočního beránka z piškotového, třeného, tvarohového a kynutého těsta

Velikonoce

 Vajíčkový salát s řapíkatým celerem

INGREDIENCE

  • 10 vajec
  • 1 červená cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • svazek ředkviček včetně listů
  • 400 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

POSTUP:

  • Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  • Na malé kousky pak nakrájejte také celer, ředkvičky a cibuli. 
  • Vše promíchejte, přidejte jogurt, hořčici, osolte a opepřete.
  • Nakonec přeberte pár hezkých ředkvičkových listů, pokrájejte je nadrobno a také přidejte do salátu.

Výtečné recepty na domácí chléb a pečivo

Zdraví

Skotská vejce

Foto: Biolist, Biozebra

Skotská vejce

INGREDIENCE

  • 500 g bio mletého bio masa
  • 5 ks bio vajec uvařených natvrdo
  • 1 ks bio vejce čerstvé
  • 1 ks šalotky
  • 150 g bio mouky
  • 300 g strouhanky
  • hrst nasekané petrželky
  • špetka soli a pepře
  • špetka muškátového květu

POSTUP: 

  • Vajíčka uvařená natvrdo oloupeme a obalíme v mouce.
  • Dále si připravíme mleté maso, které okořeníme muškátovým květem, solí a pepřem.
  • Na závěr přidáme petrželku nasekanou najemno.
  • Masovou směs rozdělíme na 5 stejných dílů, ze kterých tvarujeme placičky.
  • Na každou pak položíme vajíčko a touto masovou směsí ho zabalíme.
  • Vytvarujeme koule, které obalíme v trojobalu tak, jako klasické řízky.
  • Kuličky smažíme namočené v oleji na pánvi nebo fritovacím hrnci asi 5 minut do zlatova.
  • Podáváme s bramborem nebo za studena s chlebem a hořčicí.

Pochoutky z jarních bylinek plné vitaminů a minerálů

Zdraví

Kulajda se zastřeným vejcem posypaná žloutkovým prachem

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kulajda se zastřeným vejcem posypaná žloutkovým prachem

INGREDIENCE

  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 50 ml vody
  • 2 hrsti hub (čerstvé nebo sušené)
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • 100 ml smetany 33%
  • 2 brambory
  • kopr
  • cukr
  • ocet
  • sůl

POSTUP:

  • V kastrolu rozpusťte máslo, zaprašte ho moukou a restujte dozlatova.
  • Přilijte mléko a metličkou rozmíchejte jíšku na bešamel, pak přilijte vodu, osolte.
  • Přidejte oloupané a na menší kostičky nakrájené brambory, vařte, dokud nezměknou a neprovaří se mouka.
  • Do polévky přihoďte orestované houby a provařte.
  • Ochuťte cukrem a převařeným octem a vše ještě povařte.
  • Poté přilijte smetanu, kterou musíte při nalévání míchat, aby se nesrazila.
  • Do hotové polévky nasypejte nasekaný čerstvý kopr a už ji dál nevařte, aby kopr nezešedl.
  • Připravte si zastřená vejce: Do kastrůlku nalijte vodu a ocet. Octa se nemusíte bát, ten zařídí, aby se vejce lépe zatáhlo.
  • Až se voda začne vařit, ztlumte teplotu, ponořte naběračku a do ní vyklepněte vejce. Lžící kružte po okraji naběračky, aby se vejce celé obalilo bílkem, a posléze ho vyklopte z naběračky do kastrůlku. Vařte při mírné teplotě asi 5 minut, pak vejce přendejte do talíře s polévkou.
  • Připravte si žloutkový prach: Žloutek z vejce uvařeného natvrdo rozdrobte a nechte schnout v troubě při 70 °C. Občas plech vyndejte a žloutkový prach promíchejte.

Vaječná galantina na pražské šunce

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vaječná galantina na pražské šunce

Galantina je tlačenka či roláda (vařená, ne pečená) podávaná za studena.

INGREDIENCE

Na tlačenku

  • 5 vajec
  • 15 g hrášku
  • 25 g listové kapusty
  • 25 g mrkve
  • 3 g plátkové želatiny
  • 50 ml vody
  • 50 ml smetany 33%
  • 25 g pražské šunky
  • sůl, pepř

Servis

  • 25 g pražské šunky
  • 10 g salátu frisée
  • 10 ml olivového oleje
  • 5 ml octa
  • 2 uvařené žloutky
  • pažitka
  • pepř

POSTUP:

  • Vejce uvařte natvrdo, vychlaďte, oloupejte.
  • Oddělte bílky od žloutků.
  • Žloutky odložte na ozdobu.
  • Mrkev, hrášek, šunku a kapustu nasekejte na menší kousky, vložte do smetany a přiveďte k varu.
  • Osolte a dále nevařte.
  • Přidejte na malé kousky nakrájený bílek a lehce zamíchejte.
  • Opepřete a přidejte rozpuštěnou želatinu.
  • Připravenou směs vlijte do formy a nechte ztuhnout.
  • Připravte si servis. Plátky šunky vyskládejte na talíř. Tři žloutky vložte do misky, pokapejte olejem a octem a promíchejte.
  • Na šunku na talíři rozložte plátky tlačenky. Na tlačenku položte zbylé žloutky a doplňte salátem a pažitkou. Vše můžete zakápnout octem a opepřit.

Související články

Výběr článků

Načítám