Hlavní obsah

Rozlučte se se zimou! Recepty na tradiční pochoutky oslavující dobu hojnosti

Období po zimním slunovratu se vždy neslo v duchu hojnosti a radovánek. Co se u nás objevovalo na talířích? Polévky pro zahřátí, vepřové v mnoha podobách nebo koblihy a vdolky. Dnes si na tradičních receptech pochutnáte spolu s Janem Schánilem a Filipem Havlíkem z pražské restaurace Bull & Bonito.

Foto: Milan Malíček, Právo

Škvarková pomazánka

Článek

Škvarková pomazánka

INGREDIENCE

  • 300 g domácích škvarků,
  • 2 kyselé okurky,
  • 1 větší cibule,
  • 2 jarní cibulky,
  • pažitka,
  • 2 vejce,
  • 1-2 lžíce plnotučné hořčice,
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Vejce uvařte natvrdo.
  • Škvarky pomelte nebo nahrubo rozmixujte, přendejte do mísy.
  • Přidejte hořčici, vejce nakrájená na kostičky a najemno nakrájené jarní cibulky, kyselé okurky a pažitku.
  • Osolte a opepřete.
  • Vše promíchejte a dejte vychladit.

Tip: Šéfkuchař podává škvarkovou pomazánku ozdobenou pažitkou a cibulí s ořechovým chlebem a nakládanou cibulí.

Recepty na báječné Vilémovo pečivo

Móda a kosmetika

Kaldoun s játrovými knedlíčky, zeleninou a vejcem

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

Na polévku

  • 1 kg odřezků masa z drůbeže, kosti,
  • 200 g drůbků,
  • 300 g zeleniny (mix: celer, řapíkatý celer, petržel, mrkev),
  • 1 cibule,
  • 5 kuliček nového koření a pepře,
  • 3 bobkové listy,
  • 70 g másla,
  • 70 g hladké mouky,
  • hladkolistá petržel,
  • muškátový oříšek,
  • sůl, pepř bílý mletý,
  • 80 g širokých nudlí,
  • 150 ml smetany na vaření,
  • 4 žloutky

Knedlíčky

  • 150 g drůbežích jater,
  • 50 g másla,
  • 50 g cibule,
  • 10 g sekaných mandlí nebo mandlové mouky,
  • 2 vejce M,
  • špetka majoránky,
  • špetka muškátového oříšku,
  • lžíce sekané petržele,
  • 70 g strouhanky,
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Očištěné maso a drůbky opláchněte, dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a osolte.
  • Krátce zavařte a seberte vzniklou pěnu.
  • Přidejte 1/3 očištěné, nahrubo nakrájené kořenové zeleniny, bobkové listy, nové koření a celý pepř.
  • Zvolna vařte doměkka.
  • Ke konci přidejte zbytek zeleniny vcelku a uvařte ji na skus.
  • V jiném hrnci na části másla dorůžova osmahněte najemno nakrájenou cibuli, zaprašte moukou a připravte světlou jíšku.
  • Zalijte ji scezeným vývarem a prošlehejte metličkou, aby v polévce nebyly hrudky.
  • Pozvolna provařte za občasného promíchání, cca 10 min.
  • Poté přidejte zeleninu z vývaru uvařenou na skus a nakrájenou, obrané maso a předem zvlášť uvařené nudle a knedlíčky.
  • Ochuťte solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem a odstavte z plamene, déle už nevařte.
  • Nakonec kaldoun zjemněte oříškem studeného másla, smetanou a žloutky. Ty můžete rozmíchat ve smetaně nebo je přidat až do jednotlivých porcí, které ozdobíte najemno nasekanou petrželkou.
  • Knedlíčky: Očištěná játra umelte, přidejte vejce utřená s máslem, mandlovou mouku, strouhanku, posekanou petržel, majoránku, muškátový oříšek a nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Ochuťte solí a pepřem, vše promíchejte a nechte 15 minut v lednici odpočinout.
  • Rukama namočenýma ve vodě za pomoci lžičky tvarujte knedlíčky.
  • Vkládejte je do horkého vývaru a vařte asi 7 minut.

Terinka z presovaného vepřového kolene, vejmrda

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

Terinka

  • 2 vepřová kolena (lze použít i uzená, čas přípravy se tak zkrátí),
  • 3 mrkve,
  • 1 menší bulva celeru,
  • 1 cibule,
  • lžíce posekané hladkolisté petržele,
  • hlávka kapusty,
  • 5 kuliček černého pepře,
  • 6 kuliček nového koření,
  • 4 bobkové listy,
  • 4 plátky želatiny,
  • sůl, pepř

Vejmrda (jablečný křen)

  • 200 g křenu,
  • 2 jablka,
  • 1 citron,
  • 1 polévková lžíce vinného octa,
  • 1 lžíce vývaru z kolen,
  • špetka soli

POSTUP:

  • Terinka: Očištěná kolena nařízněte u kosti, aby se rychleji uvařila, dejte je do hrnce a zalijte studenou vodou.
  • Přidejte 2 očištěné a nahrubo pokrájené mrkve, půlku celeru, cibuli nakrájenou na čtvrtky a koření.
  • Vařte pozvolna asi 2 hodiny, doměkka.
  • Mezitím rozeberte kapustu na jednotlivé listy, vyřízněte košťál a listy spařte: 1 minutu ve vařící osolené vodě, poté je ihned zachlaďte ve vodě s ledem, aby nezešedly.
  • Formu na terinku vyložte potravinářskou fólií, kterou překryjete osušenými spařenými listy kapusty tak, aby šlo listy terinku překrýt i svrchu.
  • V mezičase nakrájejte zbytek oloupaného celeru a mrkve na brunoise (malé kostičky) a také je spařte stejným způsobem jako kapustu.
  • Uvařená kolena rozeberte, libové maso bez kůže nahrubo nasekejte, smíchejte se spařenými kostičkami mrkve a celeru, přidejte nasekanou petržel a ochuťte solí a pepřem.
  • Směs přendejte do připravené vyložené formy na terinku a tu položte na tác, aby při zatížení unikající tekutina nevytekla na stůl.
  • Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Poté z ní vymačkejte vodu a rozmíchejte ji v troše vychuceného teplého vývaru z masa.
  • Vzniklou tekutinou přelijte připravenou terinku a nechte ji vsáknout, dle potřeby přilijte další tekutinu.
  • Terinku zakryjte listy, svrchu zatižte a dejte vychladit, aby směs ztuhla.
  • Vejmrda: Očištěný křen nastrouhejte, přidejte jablko na nudličky a zbytek ingrediencí a promíchejte.

TIP: Šéfkuchař podává terinku s marinovanou zeleninou: na nálev používá vodu, hořčičné semínko, cukr, sůl a vinný ocet, květák obarví kurkumou.

Mrkev v hlavní roli: recept na polévku, hlavní chod či zákusek

Móda a kosmetika

Vdolky s povidly, tvarohem a švestkami macerovanými v rumu

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

Vdolky

  • 180 ml plnotučného mléka,
  • 15 g čerstvého droždí,
  • 30 g třtinového cukru,
  • 100 g změklého másla,
  • 20 g vanilkového cukru,
  • 1 celé vejce + 2 žloutky navíc,
  • kůra z citronu,
  • špetka soli,
  • 400 g hladké mouky + na podsypání,
  • olej nebo přepuštěné máslo na smažení,
  • moučkový cukr na posypání,
  • švestková povidla,
  • strouhaný tvaroh,
  • zakysaná smetana k podávání

Švestky

  • 150 g sušených švestek,
  • 100 ml rumu,
  • 2 špalíky celé skořice,
  • 3 lžíce medu,
  • 1/2 citronu

POSTUP:

  • Švestky: Švestky dejte do kastrůlku, přidejte med, skořici, rum a šťávu z 1/2 citronu.
  • Pomalu přiveďte k varu. Krátce povařte a nechte vychladnout.
  • Vdolky: Připravte kvásek ze 100 ml z odměřeného mléka, které nahřejete (nesmí být příliš horké), rozdrobte do něj droždí a přidejte 1 lžičku z odváženého cukru. Dejte na teplé místo a nechte vzejít, trvá to asi 10 minut.
  • Metličkou vyšlehejte změklé máslo se zbývajícím cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
  • Přidejte žloutky, vajíčko, kůru z citronu a špetku soli, přidejte kvásek a zbývající vlažné mléko. Prošlehejte.
  • Postupně přidávejte prosátou mouku a míchejte, dokud se nezačne těsto odlepovat od stěn mísy.
  • Hladké těsto zlehka posypte moukou a nechte v teple přikryté čistou utěrkou kynout alespoň 40 minut.
  • Odpočinuté těsto znovu propracujte, vyválejte ho na pomoučeném válu na plát silný asi 1 cm.
  • Vykrajujte středně velká kolečka (cukrářským kroužkem nebo skleničkou). Doprostřed udělejte vždy prstem důlek.
  • V hlubším hrnci rozehřejte olej nebo přepuštěné máslo. Důležité je, aby byl každý vdolek ponořený!
  • Snižte teplotu na polovinu a smažte vdolky jeden po druhém, z každé strany 1-2 min.
  • Jakmile vyběhnou a zezlátnou, otočte je.
  • Když se smaží moc zprudka, nevyběhnou a uvnitř nebudou hotové.
  • Teplé usmažené vdolky pokládejte na papírovou utěrku, ať se odsaje přebytečný tuk.
  • Nechte je vystydnout, pak poprašte moučkovým cukrem a podávejte s povidly, strouhaným tvarohem, případně zakysanou smetanou a macerovanými švestkami.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Související témata:

Výběr článků

Načítám