Hlavní obsah

Recepty na sladké překvapení nejen pro děti

Máte rádi sladká jídla? Pak vyzkoušejte klasiku jako buchtičky se šodó či lívance s jahodami a další dobroty podle receptů šéfcukrářky Dominiky Tesařové ze severočeského Lagarta.

Foto: Lagarto

Máslové buchtičky s vanilkovým krémem

Článek

Máslové buchtičky s vanilkovým krémem

INGREDIENCE

Těsto

  • 450 g hladké mouky
  • 100 g másla + 50 g oleje a 50 g másla na vytření pekáče + 50 g másla na potření po pečení
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 80 g třtinového cukru
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • kůra z jednoho citronu a pomeranče

Omáčka

  • 650 ml mléka
  • 1 vanilkový puding
  • 3 lžíce cukru nebo medu

POSTUP:

  • Droždí rozetřete s třtinovým cukrem, zalijte vlažným mlékem a nechte vzejít kvásek (asi 10-15 minut).
  • Přidejte všechny ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto (nejlépe K-metlou v robotu – hnětači). Nechte přikryté v teple hodinu kynout.
  • Z vykynutého těsta tvarujte na pomoučené ploše válečky o průměru 1,5-2 cm, nakrájejte je na stejné dílky, vytvarujte buchtičky a naskládejte je s malými mezerami do vymazaného pekáče.
  • Každou buchtičku potřete svrchu i ze stran směsí oleje a másla. V pekáči je nechte dalších 15 minut kynout.
  • Pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 20 minut. Po upečení potřete rozpuštěným máslem. (Ve variantě pro dospělé doporučuje Dominika Tesařová přidat do másla rum.)

Na přelití uvařte řidší vanilkový pudink a každou porci buchtiček v hlubokém talíři přelijte.

Tipy na rychlý zdravý oběd do 30 minut

Zdraví

Red velvet – bezlepkový

Foto: Lagarto

INGREDIENCE

Těsto na korpus

  • 330 g vaječných bílků
  • 120 g cukru krystal
  • 9 g červené gelové barvy
  • 90 g jizerky (bezlepková směs, která nahradí mouku)
  • 180 g mandlové mouky
  • 180 g moučkového cukru

Krém

  • 500 g Philadelphie (smetanový sýr)
  • 500 g smetany
  • 60 g moučkového cukru

POSTUP: 

  • Z bílků a cukru krystal ušlehejte sníh. Během šlehání postupně přidávejte gelovou barvu.
  • Suché ingredience promíchejte vedle v míse a postupně je opatrně přidávejte do mísy s červeným sněhem. Vše je třeba míchat jemně, aby sníh nespadl.
  • Těsto rozdělte do tří forem o průměru 20 cm a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.
  • Zatímco se peče korpus, ušlehejte všechny suroviny na náplň do hustého krému.
  • Krém si rozdělte na tři části.
  • Hotové vychladlé korpusy položte na sebe, ořízněte okraje tak, aby byly všechny placky stejné.
  • Poté je položte vedle sebe a na každý díl nastříkejte nebo namažte krém.
  • Sestavte dort a ozdobte ho čerstvými jahodami. Lze použít i jiné ovoce, nejlépe vypadá červené.

Recepty pro milovníky masa a české kuchyně

Zdraví

Lívance

Foto: Lagarto

INGREDIENCE

Těsto na lívance

  • 250 g hladké mouky
  • 25 g droždí
  • 1 vejce
  • 300 ml mléka
  • 3 g soli
  • 50 g změklého másla
  • 30 g cukru
  • 50 g sekaných mandlí
  • olej na smažení

Krém

  • 375 g zakysané smetany
  • sáček vanilkového cukru
  • citronová kůra
  • ovoce

POSTUP:

  • Z droždí, cukru a vlažného mléka nechte vzejít kvásek, poté ho smíchejte s ostatními surovinami na hladké řídké těsto a nechte ho 20 minut kynout.
  • Lívance lijte naběračkou do pánve nebo lívanečníku s malým množstvím rozehřátého oleje.
  • Zakysanou smetanu prošlehejte s vanilkovým cukrem a lívance tímto krémem ozdobte.
  • Nakonec přidejte ovoce, báječné jsou čerstvé jahody nebo rozvar z borůvek.

Recepty na lahodné pokrmy z luštěnin

Zdraví

Vanilla mousse s jahodami

Foto: Lagarto

INGREDIENCE

Korpus

  • 103 g bílků
  • 53 g žloutků
  • 180 g cukru krystal
  • 180 g polohrubé mouky
  • 83 g oleje
  • 130 g vody
  • 8 g kypřícího prášku

Krém

  • 550 g smetany ke šlehání
  • 100 g cukru
  • 12 g želatiny
  • vanilkový lusk (12 g)

Pusinky

  • 90 g bílků
  • 210 g cukru moučka

Na ozdobu

  • 200 g bílé čokolády + červené potravinářské barvivo
  • jahody

POSTUP:

  • Korpus: Z bílků ušlehejte sníh.
  • Do další mísy dejte šlehat žloutky, cukr a olej, do hmoty přilijte teplou vodu a dál šlehejte 10 minut. Na závěr přidejte mouku s kypřicím práškem.
  • Těsto zlehka ručně promíchejte s vyšlehanými bílky. Hotové ho nalijte do vymazané a moukou vysypané formy o průměru 20 cm.
  • Pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C přibližně 55 minut. Po upečení nechte korpus ve formě vychladnout.
  • Krém: Část smetany (200 g) svařte s cukrem. Přidejte želatinu předem namočenou ve vodě a semínka vanilky, nechte vychladnout.
  • Zbytek smetany (350 g) ušlehejte a šlehačku smíchejte s vychladlou směsí. Krémem potřete korpus (stále ve formě) a dort vložte na noc do mrazáku.
  • Pusinky: Z bílků a cukru ušlehejte tuhý sníh. Sníh nastříkejte cukrářským sáčkem na plech vyložený pečicím papírem a pečte 45 minut na 100 °C. Když doba uplyne, vypněte troubu, ale neotvírejte ji, dokud pusinky nevychladnou.
  • Dokončení: Druhý den vyndejte dort z formy a polijte ho čokoládou. Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a obarvěte ji potravinářskou barvou. Povrch ozdobte jahodami a pusinkami.
Související témata:

Výběr článků

Načítám