Článek
Cizrnový hummus s řepou
INGREDIENCE
- 200 g uvařené cizrny
- 150 g červené řepy
- 5 stroužků česneku
- 2 citrony (jen šťáva)
- 80 ml olivového oleje
- 140 g tahini pasty (pasta ze sezamových semínek)
- sůl, pepř
- plocholistá petržel na ozdobu
POSTUP:
- Cizrnu namočte přes noc, poté ji slijte, propláchněte a v čisté vodě uvařte doměkka.
- Vodu osolte až po půlhodině varu.
- Řepu ve slupce uvařte doměkka, oloupejte a nakrájejte na menší dílky.
- Uvařenou cizrnu sceďte, pár kuliček si odeberte stranou na pozdější zdobení. Vodu nechte stranou pro případ, že by se hummus při mixování zdál moc hustý. (Z vývaru lze připravit i polévku.)
- Cizrnu vložte do mixéru spolu s řepou a všemi ostatními přísadami a pořádně rozmixujte na hladkou kaši.
- Při podávání hummus ozdobte kuličkami vařené cizrny a petrželkou. Podávat ho můžete třeba se smaženou tortillou.
Tip Stylu pro ženy: Doporučujeme uvařit větší množství cizrny najednou. Část použijte na hummus, část uložte do mrazáku, příště vám to usnadní přípravu nejen hummusu, ale můžete použít kuličky cizrny i jako vložku do polévek, pomazánek nebo k obohacení salátů.
Cizrnová polévka se zeleninou a zakysanou smetanou
INGREDIENCE
- 300 g uvařené cizrny
- 200 g mrkve
- 200 g celeru
- 100 g cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 120 ml zakysané smetany
- 100 ml olivového oleje
- bylinky (dle chuti)
- sůl, pepř
POSTUP:
- Cizrnu namočte přes noc.
- Cibuli nakrájejte a v hrnci na olivovém oleji orestujte dorůžova. Přidejte cizrnu a bylinky, zalijte vývarem a vařte do změknutí, asi hodinu.
- Po 30 minutách do polévky přidejte na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, sůl a pepř.
- Polévku dovařte, dalších 30 minut.
- Až budou cizrna i zelenina měkké, odstavte hrnec z plotýnky a tyčovým ponorným mixérem třikrát po třech sekundách polévku promixujte. Tak se zahustí a zároveň v ní zůstanou i kousky cizrny a zeleniny.
- Polévku dochuťte solí a pepřem a při servírování zjemněte obláčkem zakysané smetany.
Vepřová panenka s cizrnou
INGREDIENCE
- 4 ks vepřové panenky (váha záleží na vás, cca 180 g jedna porce)
- 350 g cizrny
- 100 ml olivového oleje
- 60 g cibule
- 1 citron
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
POSTUP:
- Namočenou cizrnu sceďte a dejte vařit do čisté vody společně s cibulí, česnekem. Vařte zhruba 1 hodinu. Pak vše sceďte a odložte stranou pár kuliček cizrny.
- Ostatní vařené ingredience společně s olivovým olejem rozmixujte na hladké pyré, dochuťte solí, pepřem (z mlýnku), citronovou šťávou a špetkou nastrouhané kůry.
- Panenku očistěte, osolte a opepřete.
- Pak na olivovém oleji ze všech stran opečte, přendejte na plech s pečicím papírem a vložte na 10 minut do předehřáté trouby na 180 °C.
- Maso vyndejte a ještě ho nechte 5 minut odpočinout přikryté alobalem.
- Na talíře servírujte cizrnové pyré, nakrájenou panenku a vše posypejte uvařenou cizrnou.
Cizrnový salát se špenátem, rajčaty a jogurtem
INGREDIENCE
- 300 g cizrny
- 100 ml olivového oleje
- 1 červená cibule
- 1 citron
- 100 g sušených rajčat
- 150 g čerstvých baby rajčat
- 120 g baby špenátu
- 2 stroužky česneku
- lžička medu
- bylinky dle chuti (tymián, rozmarýn)
- 150 g bílého jogurtu
- sůl, pepř
POSTUP:
- Cizrnu namočte přes noc, poté ji slijte, propláchněte a v čisté vodě uvařte doměkka.
- Vodu osolte až po půlhodině varu, přidejte bylinky a česnek. Vařte celkem hodinu, po hodině zkuste.
- Pokud je cizrna ještě tvrdá, vařte ji ještě dále, do změknutí. Pak cizrnu sceďte.
- Cibuli nakrájejte na tenké měsíčky. Omytá rajčata orestujte na olivovém oleji, posolte a opepřete.
- Jogurt smíchejte s kapkou olivového oleje, solí a pepřem.
- Cizrnu nasypejte do mísy, přidejte vypraný a osušený špenát, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř, lžičku medu. Vše společně šetrně promíchejte.
- Přidejte sušená i restovaná rajčata. Salát naaranžujte na talíře, nakonec doplňte jogurt.
Může se vám hodit na Zboží.cz: