Hlavní obsah

Menu, kterým pohostíte i opravdové labužníky

Hledáte-li inspiraci pro obědové menu, kterým pohostíte milovníky masa a tradičních kuchyní, pak jistě oceníte naše recepty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rybí panna cotta

Článek

Rybí panna cotta

Předkrm, který si připravíte den předem.

INGREDIENCE

  • 250 g lososa
  • 50 g másla
  • 200 g smetany ke šlehání
  • balíček plátkové želatiny
  • 1 citron
  • 2 zarovnané lžíce cukru
  • kopr dle chuti
  • sůl

POSTUP:

  • Lososa vykostěte a filet osolte a zprudka opečte na másle. Nechte ho vychladnout, poté rozmixujte s citronovou šťávou a cukrem.
  • Plátky želatiny nechte nabobtnat ve vodě. Smetanu zahřejte pod bod varu, poté ji odstavte z plotny a přidejte do ní želatinu. Míchejte, až se želatina rozpustí.
  • Do smetanové směsi zašlehejte lososový mix, přidejte nasekaný kopr, podle potřeby dosolte.
  • Směs nalijte do formy na paštiku nebo muffinových formiček a nechte vychladit. Podávejte s pečivem.

Kaldoun

Kaldaunen = drůbky (německy). Tradiční sváteční bílá polévka z drůbežích drobů. Složení a množství drobů si můžete přizpůsobit. Používaly se veškeré odřezky z drůbeže, často husí. Co nešlo na pekáč, končilo v hrnci.

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 1 krůtí krk
  • 200 g kachních žaludků
  • 200 g kuřecích srdíček
  • 200 g drůbežích jater
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 50 g másla
  • 3 lžíce hl. mouky
  • 100 ml smetany
  • tři hrsti širokých nudlí
  • 1 muškátový oříšek
  • pepř, sůl
  • pažitka, petrželová nať
  • široké nudle (nesušené Pasta fidli)

POSTUP:

  • Krk, srdíčka a žaludky (eventuálně křídla, skelety) vložte do osolené vody (2,5 litru) přiveďte k varu, krátce povařte. Svrchu seberte pěnu, snižte teplotu a pod pokličkou nechte zvolna táhnout.
  • V rendlíku s nepřilnavým dnem zpěňte na másle nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte mouku a míchejte, až vznikne světlá jíška.
  • Nechte ji vychladnout, pak prošlehejte se smetanou, můžete přidat i pár naběraček vývaru, aby směs nebyla moc hustá. Kdyby se vytvořily žmolky, vezměte si na pomoc ponorný mixér.
  • Když je maso téměř měkké, přidejte celer a petržel, vařte dál asi deset minut.
  • Nyní je na řadě mrkev a játra. Zhruba po pěti minutách polévku sceďte, získáte čistý vývar. Vývar nalijte zpět do hrnce (část můžete odebrat a po vychladnutí uložit do mrazáku na příště).
  • Do vývaru zašlehejte připravenou jíšku, přidejte nastrouhaný muškátový oříšek a pepř, podle potřeby dosolte. Ještě chvíli polévku zvolna vařte, aby se provařila jíška.
  • Oberte maso z kostí a droby i zeleninu nakrájejte, vše vraťte zpět do kaldounu. Nudle uvařte zvlášť a zvlášť je i podávejte. Nakonec polévku ozdobte nasekanou pažitkou a petrželkou.

Ossobuco

Hovězí plátky s morkovou kostí. Tento druh dušeného masa se v současnosti dostal do povědomí jako italský recept, ale najdeme ho i v tradiční české kuchyni.

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 4 hovězí (nebo telecí) plátky
  • 2 cibule
  • 150 g uzeného boku Authentic
  • 50 g másla
  • 200 g kořenové zeleniny
  • řapík celeru
  • 300 ml suchého bílého vína
  • 300 ml hovězího vývaru
  • citronová kůra
  • hrst petrželové natě
  • hl. mouka na obalení
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Cibuli a zeleninu nakrájejte nadrobno.
  • Plátky masa převažte potravinářským provázkem (po obvodu a do kříže), osolte je a opepřete, obalte v mouce.
  • V pánvi rozpusťte nadrobno nakrájenou slaninu. Škvarečky vylovte a odložte stranou.
  • Do vypečeného tuku přidejte máslo a orestujte na něm maso, to poté přendejte do pomalého hrnce nebo do kastrolu.
  • Ve výpeku orestujte dozlatova polovinu cibule, když začne zlátnout, přidejte kořenovou zeleninu.
  • Základ zalijte vínem, nechte ho přejít varem a vše nalijte na maso, přilijte vývar, přidejte zbytek cibule a nechte maso velmi pomalu dusit, až je úplně měkké. Podávejte posypané nasekanou petrželovou natí a slaninovými škvarečky.
  • Jako přílohu můžete zvolit uvařenou rýži, bramborovou kaši nebo bagetu či různé placky od bramborových po tortilly. V Itálii se ossobuco obvykle podává s milánským krémovým risottem.

Tip: Stejným způsobem jsem vyzkoušela uvařit i hovězí polévkovou směs společně s hovězím předním krkem (maso od zn. Authentic na Košíku.cz) a výsledek byl vynikající.

Čokoládový dort

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 250 g hladké mouky
  • 300 g cukru krystal
  • 300 g cukety (nebo jablek)
  • 100 g změklého másla
  • 40 g kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • rybízová, meruňková nebo višňová marmeláda
  • čokoládová poleva Dr. Oetker tmavá a světlá
  • šlehačka k podávání

POSTUP:

  • Z bílků ušlehejte sníh. Máslo, cukr a žloutky ušlehejte do pěny.
  • Do žloutkové směsi po částech vmíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva, solí a kakaem.
  • Poté do těsta přimíchejte jemně nastrouhanou cuketu nebo jablka, a nakonec zlehka sníh.
  • Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte ve středně vyhřáté troubě (180 °C) cca 50 minut. (Můžete použít i remosku.)
  • Korpus vyklopte a nechte ho vychladnout.
  • Poté dort dvakrát rozkrojte a pomažte marmeládou. Povrch hotového dortu polijte čokoládovou polevou.
  • K dortu typu sachr patří pořádný kopec domácí šlehačky.
Související témata:

Související články

Recepty na sladké překvapení nejen pro děti

Máte rádi sladká jídla? Pak vyzkoušejte klasiku jako buchtičky se šodó či lívance s jahodami a další dobroty podle receptů šéfcukrářky Dominiky Tesařové ze...

Recepty pro milovníky sýrů

Známé i méně známé sýry v receptech přímo božských vám dnes představuje Michal Filipčík, šéfkuchař poděbradské restaurace Cucina.

Výběr článků

Načítám