Článek
Rybí panna cotta
Předkrm, který si připravíte den předem.
INGREDIENCE
- 250 g lososa
- 50 g másla
- 200 g smetany ke šlehání
- balíček plátkové želatiny
- 1 citron
- 2 zarovnané lžíce cukru
- kopr dle chuti
- sůl
POSTUP:
- Lososa vykostěte a filet osolte a zprudka opečte na másle. Nechte ho vychladnout, poté rozmixujte s citronovou šťávou a cukrem.
- Plátky želatiny nechte nabobtnat ve vodě. Smetanu zahřejte pod bod varu, poté ji odstavte z plotny a přidejte do ní želatinu. Míchejte, až se želatina rozpustí.
- Do smetanové směsi zašlehejte lososový mix, přidejte nasekaný kopr, podle potřeby dosolte.
- Směs nalijte do formy na paštiku nebo muffinových formiček a nechte vychladit. Podávejte s pečivem.
Kaldoun
Kaldaunen = drůbky (německy). Tradiční sváteční bílá polévka z drůbežích drobů. Složení a množství drobů si můžete přizpůsobit. Používaly se veškeré odřezky z drůbeže, často husí. Co nešlo na pekáč, končilo v hrnci.
INGREDIENCE
- 1 krůtí krk
- 200 g kachních žaludků
- 200 g kuřecích srdíček
- 200 g drůbežích jater
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 50 g másla
- 3 lžíce hl. mouky
- 100 ml smetany
- tři hrsti širokých nudlí
- 1 muškátový oříšek
- pepř, sůl
- pažitka, petrželová nať
- široké nudle (nesušené Pasta fidli)
POSTUP:
- Krk, srdíčka a žaludky (eventuálně křídla, skelety) vložte do osolené vody (2,5 litru) přiveďte k varu, krátce povařte. Svrchu seberte pěnu, snižte teplotu a pod pokličkou nechte zvolna táhnout.
- V rendlíku s nepřilnavým dnem zpěňte na másle nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte mouku a míchejte, až vznikne světlá jíška.
- Nechte ji vychladnout, pak prošlehejte se smetanou, můžete přidat i pár naběraček vývaru, aby směs nebyla moc hustá. Kdyby se vytvořily žmolky, vezměte si na pomoc ponorný mixér.
- Když je maso téměř měkké, přidejte celer a petržel, vařte dál asi deset minut.
- Nyní je na řadě mrkev a játra. Zhruba po pěti minutách polévku sceďte, získáte čistý vývar. Vývar nalijte zpět do hrnce (část můžete odebrat a po vychladnutí uložit do mrazáku na příště).
- Do vývaru zašlehejte připravenou jíšku, přidejte nastrouhaný muškátový oříšek a pepř, podle potřeby dosolte. Ještě chvíli polévku zvolna vařte, aby se provařila jíška.
- Oberte maso z kostí a droby i zeleninu nakrájejte, vše vraťte zpět do kaldounu. Nudle uvařte zvlášť a zvlášť je i podávejte. Nakonec polévku ozdobte nasekanou pažitkou a petrželkou.
Ossobuco
Hovězí plátky s morkovou kostí. Tento druh dušeného masa se v současnosti dostal do povědomí jako italský recept, ale najdeme ho i v tradiční české kuchyni.
INGREDIENCE
- 4 hovězí (nebo telecí) plátky
- 2 cibule
- 150 g uzeného boku Authentic
- 50 g másla
- 200 g kořenové zeleniny
- řapík celeru
- 300 ml suchého bílého vína
- 300 ml hovězího vývaru
- citronová kůra
- hrst petrželové natě
- hl. mouka na obalení
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- sůl, pepř
POSTUP:
- Cibuli a zeleninu nakrájejte nadrobno.
- Plátky masa převažte potravinářským provázkem (po obvodu a do kříže), osolte je a opepřete, obalte v mouce.
- V pánvi rozpusťte nadrobno nakrájenou slaninu. Škvarečky vylovte a odložte stranou.
- Do vypečeného tuku přidejte máslo a orestujte na něm maso, to poté přendejte do pomalého hrnce nebo do kastrolu.
- Ve výpeku orestujte dozlatova polovinu cibule, když začne zlátnout, přidejte kořenovou zeleninu.
- Základ zalijte vínem, nechte ho přejít varem a vše nalijte na maso, přilijte vývar, přidejte zbytek cibule a nechte maso velmi pomalu dusit, až je úplně měkké. Podávejte posypané nasekanou petrželovou natí a slaninovými škvarečky.
- Jako přílohu můžete zvolit uvařenou rýži, bramborovou kaši nebo bagetu či různé placky od bramborových po tortilly. V Itálii se ossobuco obvykle podává s milánským krémovým risottem.
Tip: Stejným způsobem jsem vyzkoušela uvařit i hovězí polévkovou směs společně s hovězím předním krkem (maso od zn. Authentic na Košíku.cz) a výsledek byl vynikající.
Čokoládový dort
INGREDIENCE
- 250 g hladké mouky
- 300 g cukru krystal
- 300 g cukety (nebo jablek)
- 100 g změklého másla
- 40 g kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 3 vejce
- špetka soli
- rybízová, meruňková nebo višňová marmeláda
- čokoládová poleva Dr. Oetker tmavá a světlá
- šlehačka k podávání
POSTUP:
- Z bílků ušlehejte sníh. Máslo, cukr a žloutky ušlehejte do pěny.
- Do žloutkové směsi po částech vmíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva, solí a kakaem.
- Poté do těsta přimíchejte jemně nastrouhanou cuketu nebo jablka, a nakonec zlehka sníh.
- Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte ve středně vyhřáté troubě (180 °C) cca 50 minut. (Můžete použít i remosku.)
- Korpus vyklopte a nechte ho vychladnout.
- Poté dort dvakrát rozkrojte a pomažte marmeládou. Povrch hotového dortu polijte čokoládovou polevou.
- K dortu typu sachr patří pořádný kopec domácí šlehačky.