Článek
Svou rajskou zahradu v benediktýnském klášteře v německém Bingenu věnovala právě léčivým rostlinám a mnohé její recepty pro ozdravění těla i způsoby využití bylin jsou platné dodnes.
„Kdo nehledá, ten nenajde. Proud neteče k lidem, kteří ho sice znají, ale nechtějí k němu přijít. Oni k němu musí přistoupit, pokud si chtějí nabrat jeho vodu,“ napsala svatá Hildegarda z Bingenu přezdívaná Sibyla Rýnská (1098–1179). Byla křesťanskou mystičkou, spisovatelkou a básnířkou, ale také přírodovědkyní a lékařkou.
Usilovala o zdravý způsob života, znala a využívala léčivé byliny a zanechala po sobě úctyhodné dílo. Z řady jejích spisů jmenujme zejména její encyklopedická díla a vědecká pojednání z oboru medicíny (Liber simplicis medicine a Liber composite medicine).
Zpracovala v nich problematiku bylinkářství a dalších léčiv a mnohé z jejích poznatků potvrzuje i dnešní moderní věda. Některé z jejích oblíbených bylin můžeme s úspěchem používat i my v běžném životě.
Vinná réva
K léčení se od nepaměti užívaly jak listy révy vinné, tak červené i bílé víno v tekutém stavu jako alkoholický nápoj. A to pro povzbuzení, zahřátí, ale především jako výborný základ pro řadu léčivých směsí.
Sv. Hildegarda v něm s oblibou macerovala, tedy louhovala nejrůznější byliny. Výborné bylinkové víno, které je účinnou prevencí nastuzení ledvin a plic, si můžete připravit i dnes.
Pět bylin pro posílení těla
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_F_J/gzuB7s.jpeg?fl=cro,0,129,1250,703%7Cres,160,,1%7Cjpg,80,,1)
V jednom litru přírodního bílého vína, nejlépe ryzlinku, krátce svařte 150 g pravého včelího medu a přidejte silný odvar pelyňku (na jaře můžete využít čerstvou pelyňkovou šťávu). Hořká chuť pelyňku by neměla překrývat sladkou chuť vína a medu.
Pravidelně upíjejte obden ráno na lačno dva až tři doušky. Na jaře jde o výbornou očistnou kúru a před zimou si tak posílíte ledviny. Nápoj podle abatyše ohřívá žaludek, čistí orgány v těle a tím celkově posílí celý organismus.
Galgán lékařský
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_E_J/arMBDVT.jpeg?fl=cro,0,0,1250,1065%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Sv. Hildegarda považovala galgán za všelék.
Svými účinky se tento kořen podobá zázvoru a sv. Hildegarda ho považovala za všelék. Odstraňoval podle ní zejména plísně z těla a očišťoval krev.
Galgánový kořen snižuje zánětlivost, podporuje trávení, ale aktivuje i mozkovou činnost a vylepšuje kardiovaskulární systém. Z čerstvého kořene se mohou dělat vývary, sušený je výborný na čaj.
Devět zázračných kořenů na nejrůznější zdravotní neduhy
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_F_I/Oe6veZ.jpeg?fl=cro,0,129,1250,703%7Cres,160,,1%7Cjpg,80,,1)
Mužům se nově doporučuje popíjet čaj z galgánu pro zlepšení kvality spermatu a pro větší počet i rychlost spermií. Tato rostlina patří mezi silné antioxidanty, zbavuje tedy tělo nepotřebných škodlivých látek. Proto se také doporučuje po chemoterapii nebo dlouhodobém užívání léků.
Kostival lékařský
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_E_J/1wgBDVV.jpeg?fl=cro,0,0,1250,833%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Různé kostivalové masti jsou dobře známé a používané i dnes.
Ve středověku se kořen kostivalu běžně užíval v případě zlomenin a krevních podlitin, kdy nebyla narušená kůže. Rostlina je totiž jedovatá.
Kořen se nastrouhal, povařil a přiložil na problematické místo. Rostlinná kaše ztvrdla a končetinu fixovala. Různé kostivalové masti jsou dobře známé a používané i dnes. Doporučují se na zklidnění kloubů, svalů, šlach, zlepšují funkci pohybového aparátu.
Vhodné jsou pro sportovce a těžce pracující, ale i při rehabilitaci po zlomeninách. Poskytují nejen úlevu od bolesti, ale pomáhají i regeneraci.
Jablečník obecný
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_F_O/taAGZF.jpeg?fl=cro,0,0,1250,808%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Jablečník je silná bylina, která zlepšuje především záněty průdušek a pomáhá s vykašláváním.
I když nám název evokuje jablka, lahodnou chuť rozhodně nečekejte. Jablečník chutná nahořkle, svíravě, přesto bychom nad ním neměli ohrnovat nos. Je to silná bylina, která zlepšuje především záněty průdušek a pomáhá s vykašláváním. A také se užívá při problémech se žlučníkem a trávením, podporuje i činnost srdce.
Devět bylin pro lepší paměť a dobrou náladu
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_E_I/esynK5.jpeg?fl=cro,0,45,1250,703%7Cres,160,,1%7Cjpg,80,,1)
Připravují se z něj čaje a nálevy, zevně ho pro jeho protizánětlivé účinky můžete přikládat na špatně se hojící rány. Sv. Hildegarda tuto bylinku doporučovala i na hluchotu, což současná věda nepotvrzuje.
Jablečník nicméně působí i na nervovou soustavu, takže kdoví, třeba se její tvrzení ještě prokáže.
Bukvice lékařská
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_E_J/ankBDVZ.jpeg?fl=cro,0,0,1250,831%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Čerstvá či sušená bylinka se před spaním dávala do těsné blízkosti pacienta, aby navodila uvolnění a zlepšila usnutí.
Učená abatyše užívala bukvici zevně pro zlepšení spánku a proti silnému psychickému vyčerpání. Čerstvá či sušená bylinka se před spaním dávala do těsné blízkosti pacienta, aby navodila uvolnění a zlepšila usnutí.
V současnosti se ví, že tato bylina mírně snižuje krevní tlak a opravdu působí proti nervovému vypětí. Používá se tedy při nespavosti, neuróze, dokonce se doporučuje na určité druhy epilepsie. Pro lepší spaní se dnes užívají bylinkové polštáře právě s bukvicí lékařskou.
Saturejka
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_E_J/iMlBDVc.jpeg?fl=cro,0,0,1250,833%7Cres,1200,,1%7Cjpg,80,,1)
Čaj ze saturejky má příjemnou chuť a dá se pít preventivně.
O tomto báječném, lehce pikantním koření jsme se již několikrát zmiňovali. A patřilo i k oblíbeným v benediktýnském klášteře sv. Hildegardy.
Saturejka se hojně přidávala do polévek, pomazánek, různých příloh apod., což vřele doporučujeme i dnes. Čaj z této byliny má příjemnou chuť a dá se pít preventivně. Podporuje dobré trávení, odstraňuje plynatost, má mírné antiseptické účinky a působí i proti srdeční slabosti.
Recept na chrapot
Povařte pět minut 25 g květu divizny a 25 g fenyklové nati ve čtvrt litru bílého vína. Popíjejte po částech v průběhu celého dne.
Nejpozději do týdne by měl chrapot zmizet.
Sv. Hildegarda navíc tuto léčivku doporučovala i při dně, což se shoduje i s dnešními poznatky vědy.