Hlavní obsah

Láska prochází žaludkem aneb Čím potěšit protějšek na Valentýna

Novinky, Dana Sokolová

Svátku sv. Valentýna nemusíte přikládat velkou váhu, ani za něj utrácet velké finanční sumy. Stačí si udělat v ten den čas a překvapit druhého nějakou dobrůtkou, která dodá snídani, obědu či večeři na významnosti.

Foto: Profimedia.cz

Valentýnská večeře

Článek

Čokoládové tartaletky s malinami

Foto: Z pořadu Čokoládový ráj TV Paprika

Čokoládové tartaletky s malinami

Suroviny na korpus: ¼ hrnku hladké mouky, 1 polévková lžíce krupicového cukru, špetka soli, margarín podle potřeby, 1 polévková lžíce studené vody, 1 čajová lžička kakaaNáplň: 60 g čokolády na vaření nebo s vysokým obsahem kakaa, mléko, margarín, nasekané ořechy, 2 polévkové lžíce agávového sirupu, maliny podle chuti
Postup: Smíchejte v menší misce mouku, cukr a sůl. Do směsi přidejte margarín tak, aby vznikla drobenka. Vodu přilévejte jako poslední podle potřeby. Vznikne hladké nelepivé těsto, které následně dobarvěte kakaem. Připravené těsto zabalte do folie a nechte odležet v lednici 30 minut.Z odleženého těsta vyválejte 3 milimetry tenkou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky z něj vykrojte 4 kolečka. Ty vložte do tukem vymazaných formiček na tartaletky o průměru cca 7 cm. Korpusy zbavte vzduchových bublin, překryjte kusem alobalu, a pokud nemáte cukrářské závaží, vysypejte fazolemi, aby se těsto při pečení nenafukovalo.Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 15 minut. Poté alobal i fazole odstraňte a pečte dalších 10 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.Čokoládu nalámejte na kusy a společně s margarinem, mlékem a sirupem roztopte ve vodní lázni. Nakonec smíchejte s nasekanými oříšky, Výsledná směs by měla být díky ořechům dostatečně hustá.Maliny nakrájejte na menší kousky a vyskládejte na vychladlé korpusy. Zalijte čokoládou, dozdobte dalšími malinami a nechte ztuhnout v lednici.

Borůvkové smoothie

Foto: Zdravé stravování

Borůvkové smoothie

Suroviny: 90 g bílého jogurtu, 80 g pomerančové šťávy, 70 g borůvek, 10 g medu
Postup: Všechny suroviny rozmixujte do hladka. Servírujte v pěkné sklenici s barevnou slámkou. Vršek můžete ozdobit lesním ovocem, jako jsou borůvky, maliny, ostružiny či jedlým kvítím.

Lívancový dort

Foto: Hamé

Lívancový dort

Suroviny na těsto: 100 g hladké mouky, lžička kypřicího prášku do pečiva, lžička skořice mleté, lžička vanilkového extraktu, 1 vejce, 90 ml polotučného mléka, 40 ml perlivé vody, lžíce řepkového oleje, řepkový olej na smaženíNa ozdobu: hrst zrníček granátového jablka, hrst malin a ostružin, ½ hrsti mandlových plátků, 5 lžic Hamé Extra Jamu lesní směs, 4 lžíce burákového másla
Postup: V misce smíchejte vejce, vanilkový extrakt, mléko, perlivou vodu a olej. V další míse smíchejte sypké směsi na těsto a přimíchejte k tekuté směsi. Pořádně promíchejte a nechte pár minut odstát. Rozpalte pánev a na trošce oleje postupně smažte palačinky (o průměru cca 10 cm a tloušťce cca 1 cm). Na talíř dejte první palačinku, pomažte džemem, burákovým máslem a položte na ni další palačinku. Stejný postup zopakujte u ostatních, dokud vám nevznikne dort. Poslední pomažte jen džemem a celý dort ozdobte ovocem a mandlovými plátky.

Piškotové pusinky

Foto: Vitana

Valentýnské pusinky

Suroviny na těsto:  ⅓ hrnku hladké mouky, ⅓ hrnku krystalového cukru, 1 sáček cukru s mandlovou příchutí, 3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)Na zdobení:  Malinový jam na potření, 200 ml smetany ke šlehání, moučkový cukr na posypání
Postup: Troubu předehřejte na 220 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a pocukrujte. Z bílků vyšlehejte sníh, po troškách přidejte krystalový cukr a cukr s mandlovou příchutí. Vmíchejte žloutky a po lžících mouku. Po lžičkách rozdělte těsto na připravený plech a nechte dostatečné rozestupy, aby se piškoty nespekly.Dejte na 7–8 minut do trouby a nechte vychladnout. Ze smetany vyšlehejte šlehačku a dejte ji do zdobičky. Z vychladlých piškotů vytvořte zhruba stejně velké dvojice. Z každé dvojice pak spodní část potřete džemem, navrstvěte zdobičkou šlehačku, přiklopte horní částí a pocukrujte.

Valentýnské Red Velvet cupcakes

Foto: Naturhouse

Red velvet je těsto připravené s červenou řepou, díky které získá vláčnost a načervenalou barvu.

Suroviny na 12 cupcakes - na tekutou směs: 2/3 hrnku mléka (lze použít i alternativní kokosové nebo mandlové), 2 vejce, 1/3 hrnku olivového oleje, 1 menší uvařená najemno nastrouhaná červená řepaNa sypkou směs: 1 hrnek špaldové mouky, 1/3 hrnku mletých mandlí, 2 lžíce medu, 1 lžička sody, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička mleté skořice, 2 sáčky Apinat cacaoKrém na ozdobu: 150 g tvarohu, 100 g sýra Philadelphia nebo Lučina, 1 lžíce medu, ½ sáčku vanilkového pudinku Slimbel system
Postup: Začněte přípravou krému na ozdobu cupcakes. Vidličkou našlehejte tvaroh, sýr, med a pudink, až vznikne hustý krém, dejte jej do ledničky vychladit. Předehřejte si troubu na 160 °C a připravte si formu na muffiny. Silikonovou není potřeba vymazávat, teflonovou vymažte tukem a vysypte mletými mandlemi.V jedné nádobě smíchejte všechny suroviny na sypkou směs a v další nádobě všechny suroviny na tekutou směs. Pak tekutou směs přidejte k suché směsi a vymíchejte hladké těsto. Naplňte formičky na muffiny těstem zhruba do 2/3 a pečte 25–30 minut na 160 °C. Jestli jsou muffiny hotové, vyzkoušejte špejlí. Když se těsto nelepí, máte upečeno. Muffiny vyklopte a nechejte vychladnout. Na závěr ozdobte připraveným krémem a případně ovocem.

Mandlové sušenky

Foto: Haribo

Mandlová srdíčka

Suroviny: 250 g másla, 300 g hladké mouky, 100 g mandlové mouky, 180 g moučkového cukru, špetka sušené vanilky, 1 vejce, 1 žloutek, 1 bílek na potření, cukrová potahovací hmota či marcipán, prachové cukrářské barvy, Haribo srdíčka na ozdobu
Postup: V míse smíchejte máslo pokojové teploty, hladkou mouku, mandlovou mouku, moučkový cukr, vanilku, vejce a žloutek. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a nechte alespoň 2 hodiny uležet v lednici. Následně těsto vyválejte na moukou podsypané ploše. Ideální šířka těsta je 3 mm. Vykrájejte požadovaný tvar a pokládejte na papírem vyložený plech.Pečte v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 10 minut. Ihned po vyndání z plechu potřete sušenky žloutkem, aby se krásně leskly. Rozválejte cukrovou potahovací hmotu a vykrájejte zvolené tvary. Sušenky potřete vodou a vykrojenou potahovací hmotu lehce přitiskněte. Ozdobte prachovými barvami pomocí štětce, a nakonec kapkou vody přilepte želatinové srdíčko.

Maková ovesná kaše s mandlovým máslem a jahodami 

Foto: Emco

Maková ovesná kaše s mandlovým máslem a jahodami

Suroviny: 2 lžíce jemných ovesných vloček s vlákninou, 100 ml kokosového mléka, lžíce mletého máku, lžíce konopných semínek, 20 gramů mandlového másla, 50 gramů créme fraiché 30 % tuku, jahody
Postup: Do uzavíratelné nádoby si dejte vločky, mák, konopná semínka a promíchejte. Suchou směs zalijte kokosovým mlékem a nakonec pořádně vmíchejte créme fraiché. Zavřete víčkem a nechte přes noc v lednici. Ráno dozdobte mandlovým máslem a jahodami.

Čokoládové košíčky se srdíčky

Foto: KitchenAid

Čokoládové košíčky se srdíčky

Suroviny na košíčky: 120 g měkkého másla, 2 vajíčka, 170g práškového cukru, 35g kakaa holandského typu, 1 a ½ lžičky prášku do pečiva, 120ml sladké smetany, 2 čajové lžičky vanilkového extraktu, 150g čokolády na vařeníNa ganage: 115g čokolády na vaření, 200ml sladké smetany
Postup: Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a kakao. V mixéru vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Nad párou si rozpustíte čokoládu a dejte na bok, aby vychladla. Do máslové hmoty po jednom zašlehejte vajíčka. Až bude směs dobře vyšlehaná, postupně přidávejte prosetou mouku, smetanu a vanilku. Nakonec přidejte čokoládu a dobře promíchejte.Zatímco se budou košíčky péct, připravte si gange. Smetanu přiveďte do varu a zalijte s ní čokoládu, kterou jste si předtím nalámali do mísy. Nechejte ustát cca 5 minut a potom smíchejte. Hotovou čokoládou polejte košíčky. A nechejte v lednici ztuhnout. Na dozdobení valentýnských košíčků si připravte pomocí marcipánu a pár kapek růžového barviva srdíčka.

Další oblíbené recepty

Topinky se špenátovou pomazánkou

Foto: KitchenAid

Topinky se špenátovou pomazánkou

Suroviny: cca 500g čerstvého špenátu, hrst vlašských oříšků, 3 stroužky česneku, olej, sůl, koření, 1 menší červená cibule, nakrájená bagetka
Postup: Bagetky si opečte do zlatova. Do mixéru dejte špenát, očištěný česnek, ořechy, asi 3 lžíce oleje, 3 lžíce vody. Rozmixujte na řidší pomazánku. Na oleji orestujte cibulku, přidejte k ní špenátovou směs a asi 3 minuty vařte. Na opečenou topinku dejte pomazánku a podávejte ozdobené a obložení čerstvou zeleninou. Takto připravený špenát je výborný i na těstoviny.

Hovězí steak se salátem z pečených paprik s mátou a chimichurri

Foto: KitchenAid

Hovězí steak se salátem z pečených paprik s mátou a chimichurri

Suroviny: 750 g hovězího masa na steak (svíčková, vysoká roštěnka apod.), 2 větvičky rozmarýnu, 6 větviček tymiánu, 2 celé stroužky česneku, 3 kostky másla, 3 červené papriky, 3 žluté papriky, hrst čerstvé máty, 1 svazek petržele, malá hrst čerstvého oregana, 1 čerstvá chili paprička, šťáva z poloviny citrónu, trochu vinného octa, olivový olej, mořská sůl, čerstvě namleté koření
Postup: Troubu rozehřejte na maximum, vložte do ní papriky důkladně potřené olivovým olejem a pečte, dokud povrch částečně nezčerná. Takto upečené papriky přemístěte do mísy, zakryté potravinářskou fólií a nechte zapařit – tak se uvolní slupka a půjde lehce stáhnout. Hotové papriky nakrájejte na nudle a dochuťte solí, kořením, olivovým olejem a nasekanou mátou.Rozehřejte grilovací litinovou pánev, dokud nezačne lehce kouřit. Na takto rozehřáté pánvi začněte opékat maso, které je osolené, okořeněné a potřené olivovým olejem. Jakmile začne být povrch masa zlatý, snižte teplotu a přidejte česnek, bylinky a máslo. Maso občas přelijte horkým máslem, obracejte ho a hlídejte stupeň propečení. Jakmile je při zkoušce prstem pružné, ale zlehka pevné, odstavte mimo plamen a nechte pár minut odpočívat.Když maso odpočívá, připravte si chimichurri. Petržel, stroužek česneku, oregano, chili, citrónovou šťávu, vinný ocet a olivový olej pomocí mixéru důkladně rozmixujte. Maso servírujte nakrájené na tlustší plátky s bylinkovým chimichurri a paprikovým salátem.

Těstoviny s ořechovým pestem

Foto: La Formaggeria Gran Moravia

Těstoviny s ořechovým pestem

Suroviny: 320 g krátkých těstovin, 20 vlašských ořechů, 80 g ricotty speciale, 4 lžíce mléka, 1 lžíce extra panenského olivového oleje, 3 lžíce Gran Moravia, sůl, pepř
Postup: Nejprve dejte vařit těstoviny. Pak vylouskejte ořechy, vložte je do mixéru spolu se lžicí oleje a rozmixujte je, přidejte ricottu, mléko, nastrouhaný sýr Gran Moravia, sůl a pepř a vše smíchejte. Pesto dejte na velkou pánev spolu se dvěma lžícemi vody z vaření těstovin a nechte provařit asi 2 minuty. Sceďte těstoviny, přesypte je na pánev k pestu a promíchejte. Pokud je to třeba, přidejte ještě trochu vody z vaření těstovin. Podávejte ozdobené několika kousky ořechů a posypané sýrem Gran Moravia.

Hříšně dobré nudle soba s lilkem a mangem podle Yotama Ottolenghima

Foto: TV Paprika

Nudle soba s lilkem a mangem

Suroviny: 60 ml rýžového octa, 20 g krupicového cukru, 1 prolisovaný stroužek česneku, ¼ čerstvé červené chilli papričky, nakrájené nadrobno, ½ lžičky sezamového oleje nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva z ½ limety, 110 ml slunečnicového oleje, 1 lilek, nakrájený na menší kostky, 125 g nudlí soba, ½ zralého manga, nakrájeného na kousky 20 g nakrájených listů bazalky, 20 g nakrájených listů koriandru, ½ malé červené cibule, nakrájené na tenké plátky, sůl
Postup: Nejprve si připravte dresing. V malém rendlíku ohřívejte necelou minutu ocet, cukr a špetku soli. Až se cukr rozpustí, odstavte rendlík a přidejte do něj česnek, chilli papričku a sezamový olej. Po vychladnutí přidejte limetovou kůru a šťávu. Ve velké pánvi rozehřejte slunečnicový olej a postupně v něm osmažte dozlatova kostky lilku. Hotové kostky dejte do cedníku, posypte solí a nechte okapat.Ve velkém hrnci nechte vařit osolenou vodu a za občasného míchání dejte vařit nudle al dente. Měly by být hotové během 5-8 minut. Poté je sceďte a propláchněte studenou tekoucí vodou. Nudle nechte oschnout na ubrousku. Nakonec vložte nudle do mísy, přidejte dresink, lilek, mango, polovinu bylinek a cibuli. Pokrm můžete nechat 1-2 hodiny rozležet. Těsně před podáváním vmíchejte zbývající bylinky.

Indické butter chicken

Foto: Veselá Veverka

Indické butter chicken

Suroviny na marinádu na kuře: tvaroh, česnek, zázvor, chilli, kurkuma, mleté koriandrové semínko, koření chicken masala, limetová šťáva, sůlNa omáčku: olej, červená cibule, rajčata, kešu oříšky, ocet, garam masala, cukr, čerstvý koriandr a máta, smetana, máslo
Postup: Jako první si naložte kuře, nejlépe celé nasekané na kousky i s kostmi, které dodají omáčce sílu. Kousky zhruba o velikosti 5 centimetrů osolte, přidejte velkou lžíci rozdrceného česneku, lžíci nadrobno nakrájeného zázvoru, chilli prášek podle toho, jak máte rádi ostré jídlo, lžíci chicken masaly, lžičku kurkumy, lžičku mletého koriandru, šťávu z jedné limety a 100 g tvarohu. Důkladně promíchejte a nechte marinovat alespoň půl hodinky.Nejlépe do wok pánve vložte 100 g másla, přidejte kuře a smažte na vyšším stupni do zezlátnutí. Kuře z pánve vyndejte a nechte ho chvilku stranou odpočívat. Do pánve nalejte olej a přidejte 2 najemno nakrájené cibule, orestujte a přisypte 5 větších pokrájených rajčat zbavených „bubáků“. Chvíli restujte a poté přidejte 100 g posekaných kešu oříšků. Pak přisypte lžíci prolisovaného česneku, lžíci zázvoru, zarovnanou lžíci garam masaly, lžičku chilli, větší špetku soli, lžíci cukru a lžíci octu. Koření ještě chvíli restujte, ať se krásně rozvoní, a nakonec podlijte vodou.Na závěr přidejte pořádnou hrst čerstvého koriandru a menší hrstku čerstvé máty. Vypněte sporák a obsah pánve přesuňte do mixéru. Rozmixujte do omáčky. Rozehřejte půl kostky másla v pánvi a přidejte omáčku. Jakmile se směs spojí, tak přidejte zbylou půlku kostky studeného másla a 150 ml smetany. Po rozpuštění másla přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo, a ještě asi 10 minut povařte (doba vaření závisí i na velikosti kostek masa). Podle chuti případě dosolte, doslaďte či dokyselte. Chuť musí být máslová a provoněná kořením. Podávejte dozdobené čerstvým koriandrem, chilli vločkami a pro zjemnění a pěknou kresbu přilejte do talíře ještě trošku smetany.

Šafránové rizoto s hráškem

Foto: Znojmia

Šafránové rizoto

Suroviny: 200 g Dlouhozrnné rýže, 1 kostka Natur zeleninového bujónu, 350 ml vody, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 150 g Mladého hrášku (mražený), 1 lžíce olivového oleje, snítka šafránu, 2 lžičky kurkumy mleté, lžička bazalky, lžička oregana, 10 sušených rajčat, sůl a pepř, lžíce másla
Postup: Hrášek rozmrazte. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a orestujte na olivovém oleji. Přidejte rýži a restujte další 1–2 minuty. Zalijte vodou s rozpuštěným bujónem a vařte doměkka (cca 15 minut).Sušená rajčata nadrobno nakrájejte, vmíchejte do rýže, přidejte šafrán, oregano, bazalku, kurkumu a máslo. Přidejte hrášek, dochuťte solí a pepřem a podávejte.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Související články

Nejslavnější dorty podle cukrářských mistrů

Pod vedením Markéty Krajčovičové, jejíž „božské dorty od Markéty” putují do celého světa, dnes upečeme čtyři dorty, které dobyly svět. Představují prubířský...

Výběr článků

Načítám