Hlavní obsah

Nevhodné způsoby chování, které své děti učíme

Novinky, Bohumila Kunertová

Výchova dítěte je pro každého rodiče velmi náročnou disciplínou. I za situace, kdy rodič dělá to nejlepší, co umí, nemusí to stačit. Jak to, že z potomka nevyrostl hodný mladík či dáma, kteří všem pomohou, získají skvělou práci a budou mít skvělou rodinu?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na to, v co děti vyrostou, mají vliv mnohé faktory – škola, kamarádi, rodina i genetika. Ten největší podíl ale mají ti nejbližší, rodiče. Oni jsou těmi, kdo dítěti dávají vzor, jak žít, co a jak dělat, co je správné, a co naopak špatné.

A i když asi málokterý z rodičů touží ze svého potomka vychovat neslušného floutka, který nepozdraví, je líný, nemá smysl pro poctivost a zodpovědnost, přesto je takových dospělých lidí kolem nás více, než by mohlo být.

Bohužel vina velmi často opět leží v rodině. Respektive v rodičích, kteří to sice ne vždy dělají záměrně, ale jdou svým dětem nevhodným příkladem. V čem třeba?

Násilí jako řešení

Mnozí dospělí vědí, že násilí nic moc nevyřeší. Přesto na to občas při výchově svých potomků, zdá se, zapomínají, někdy je k násilí dokonce nabádají. Nikdo nechce, aby z jeho potomka byl školní otloukánek, ale řešit případnou šikanu nebo ubližování tím, že budete nabádat vlastní dítě automaticky k odvetě, nic nevyřeší.

Na druhou stranu, bránit se člověk umět musí. Je ale potřeba potomka naučit, do jaké míry je určitá obrana vhodná, a kdy už nikoli.

Násilí za zavřenými dveřmi našich domovů

Vztahy a sex

Nevhodné sportovní chování

Mnoho z nás má ve svém okolí rodiče, kteří si tajně plní své sportovní sny skrze své děti. A mají pocit, že právě jejich potomek je jedinečný talent, který ovšem nemá uznání.

Na mnoha sportovištích je u dětských klání kromě běžně „dohlížejících” rodičů často i minimálně jeden, který neustále vykřikuje, komentuje, případně obviňuje rozhodčího či jiný sportovní dozor z nadržování někomu jinému, vulgarity nebývají výjimkou, uvádí server Yourtango.

Děti se mají hýbat s mírou a radostí. Ne s vidinou medaile na olympiádě

Děti

Co tím získáte, a především pak potomek? Pocit, že za jeho neúspěchy může vždy někdo jiný, že je nedoceněn. Nestavte proto své děti neustále na piedestal, nechte je prožívat úspěchy i neúspěchy jejich vlastními zásluhami.

Nerespektování autorit

Máte pocit, že učitelův přístup k vašemu potomkovi není správný? Že je váš šéf ignorant, který neuznává vaši práci? Možná to tak je, možná ne. Nikdo to ale neventilujte před svými dětmi. Pokřivíte tak veškeré jejich budoucí interakce s jinými autoritami.

Nebezpečná jízda

Nehod na silnicích neustále přibývá – a ruku na srdce, mnohé z nich jsou vinou neukázněných řidičů, kteří mají pocit, že pro ně pravidla neplatí. O to horší je, pokud jsou takovému chování za volantem vystaveny i děti.

Psycholožka: Agresivitu řidičů zvyšuje anonymita za volantem

Krimi

Co bude výsledkem? S vysokou pravděpodobností stejně bezohledný a neukázněný potomek-dospělák, který si od rodičů převzal, že podobné chování může procházet.

Nečestné chování

Chybu udělá v životě každý člověk, a ne jednu. To, jak se k ní postavíme, o nás mnohé vypoví. A nejde jen o naše vlastní chyby. Zjistili jste, že vám pokladní nezaúčtovala některou položku při nákupu, nebo vám vrátila nazpět více peněz? Zatajením a posunkem na potomka, aby nic neříkal, z něj asi těžko vychováte čestného a spravedlivého člověka.

Kolektivní zodpovědnost

Učíte svého potomka, že je potřebné si najít dobrou práci a udržet si ji, protože díky ní bude mít peníze. Vysvětlíte mu, že je třeba splácet dluhy a starat se o své věci. Také ho ale učíte tomu, že je třeba se starat i o věci a lidi kolem sebe?

Zodpovědnost vůči okolí a společnosti je rovněž důležitou součástí lidského života. Je to dar, který tu necháváme pro další generace.

Vděku se děti musí učit, bezohledné sobce z nich vychovají rodiče

Děti

Opovrhování staršími občany, lidmi bez domova

Když je člověk mladý a zajištěný, má pocit, že mu patří svět. A někdo nejen tehdy. Jednoduše jsou okolo nás lidé, kteří více či méně opovrhují těmi, kteří takové štěstí nemají. A rozhodně jim nechtějí nijak pomáhat. Ať už jde o lidi bez domova, nemocné, nebo třeba jen starší ročníky.

Když už takové osoby „nemusíte”, neventilujte to před dětmi. Nikdo vám nezajistí, že se někdy neocitnete v podobné situaci a nebudete potřebovat něčí pomoc. Třeba právě od svých dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se v životě zdravě prosadit

Připadáte si neviditelní? Možná máte pocit, že vás ostatní neslyší a nevnímají. Případně že přijde katastrofa, když nebudete mlčet a nezůstanete v pozadí. Nebo...

Jak naučit dceru říkat ne

Umět říci nahlas ne bez výčitek a pocitů trapnosti zvládá i v dnešní době málokdo. Částečně za to může nedostatek sebevědomí, ale i samaritánství ukryté...

Výběr článků

Načítám