Článek
Polsko, Ukrajina |
Kutia (makowiec)
Vánoční kaše kutia se připravuje v Polsku i na Ukrajině, v Litvě a v Bělorusku. Malá miska kaše se pokládá nejen na stůl, ale i za dveře, aby přivolala dobrou úrodu.
INGREDIENCE
- 200 g pšeničných zrn (nebo rýže)
- 200 g máku
- 100 g medu
- 150 g rozinek
- 100 g mandlí
- 100 g vlašských ořechů
- 50 g kandované pomerančové kůry
- 200 ml sladké smetany
POSTUP:
- Pšenici očistěte, propláchněte, zalijte vařící vodou a nechte přes noc nabobtnat. Další den ji povařte, sceďte vodu, znovu zalijte čistou vodou a uvařte v dostatečném množství vody do měkka (4 hodiny, v hrnci s nepřilnavým dnem).
- Podle potřeby dolévejte horkou vodu. Sceďte, oloupejte zbytkovou tvrdou slupku.
- Mák propláchněte, povařte, sceďte a najemno umelte v kuchyňském robotu nebo třikrát ve strojku na maso.
- Med zahřívejte ve vodní lázni, až se rozpustí.
- Všechny komponenty kromě smetany promíchejte a kaši dejte vychladit.
- Podávejte v dostatečně velkých miskách, smetanu zvlášť ve džbánku, kaše se jí nakonec přelije.
Itálie |
Panettone
Sladký chléb s rozinkami a kandovaným ovocem se krájí na tenké plátky a podává s krémem z mascarpone.
INGREDIENCE
- 400 g hl. mouky
- 1 kostka droždí
- 125 ml mléka
- 3 vejce + 2 žloutky (z toho jeden na potření)
- 120 g másla (+ na vymazání formy)
- 120 g rozinek (sultánek)
- 125 ml sladkého dezertního vína (Marsala)
- 120 g moučkového cukru + na posypání
- šťáva z půl citronu
- citronová kůra
- vanilka z jednoho lusku
- špetka muškátového oříšku
- 120 g kandovaného citronu
- 1/2 lžičky soli
POSTUP:
- Rozinky krátce povařte ve víně a nechte vychladnout.
- Z droždí, trošky vlažného mléka, cukru a mouky nechte vzejít kvásek.
- Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu smíchejte kvásek s vejci, kůrou, citronovou šťávou, solí, zbytkem cukru a půl hrnku mouky.
- Potom postupně vmíchávejte zbytek mouky, nakonec přidejte změklé máslo.
- Důkladně zpracujte na vláčné těsto. Těsto přendejte do velké, olejem vytřené mísy, přikryjte pečicím papírem a utěrkou a nechte ho kynout dvě hodiny.
- Pak ho vyklopte na pomoučený vál a znovu propracujte, vytlačte bubliny.
- Zapracujte do něj okapané rozinky a nakrájený kandovaný citron.
- Formu na panettone nebo hluboký hrnec (nesmí mít plastová ucha) vymažte máslem a dno i stěny vyložte pečicím papírem.
- Těsto přendejte do připraveného hrnce, kde bude zakryté kynout další dvě hodiny.
- Poté povrch potřete žloutkem rozmíchaným s jednou lžící vody.
- Troubu předehřejte na 190 °C a hrnec s těstem umístěte do spodní části.
- Po patnácti minutách snižte teplotu na 170 °C a pečte ještě přibližně 40 minut.
- Teplé panettone vyklopte na mřížku, papír ponechejte. Nechte vychladnout.
Tipy: Místo hrnce můžete použít běžnou dortovou formu, jejíž výšku zvětšíte pomocí asi 25 cm vysokého pruhu ze čtvrtky. I ten vyložte pečicím papírem. Marsalu můžete pro tento recept nahradit smícháním vína, rumu a cukru.
Německo |
Štóla
Dresdner Stollen je sladký hřbet s oříšky, mandlemi kandovaným ovocem, případně kousky marcipánu obalený v silné vrstvě moučkového cukru. Jeho vznik je datován do 15. století. Štóla se peče minimálně s dvoutýdenním předstihem.
INGREDIENCE
- 750 g mouky
- 150 g másla + 50 g másla na přelití
- 380 g rozinek (zčásti sultánky)
- 150 g sladkých oloupaných mandlí
- 125 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 50 g hořkých mandlí
- 240 g kandovaného ovoce (pomerančová a citronová kůra, třešně, ananas apod.)
- 5 polévkových lžic rumu
- 70 g droždí
- 250 ml mléka
- 50 g moučkového cukru na obalení
- strouhaná kůra z 1 citronu
- sůl
POSTUP:
- Mouku prosejte do mísy, udělejte důlek a do něj vlijte droždí rozmíchané v malé misce vlažného mléka se špetkou cukru.
- Nechte vzejít kvásek.
- Přidejte zbytek vlažného mléka, cukr, vanilkový cukr, sůl, kousky změklého másla a citronovou kůru.
- V robotu vypracujte vláčné těsto.
- Přidejte kandovanou kůru, oloupané nasekané mandle, rozinky a rum.
- Promíchejte a nechte v teple 30 minut kynout.
- Na pomoučeném vále těsto zlehka rozválejte do obdélníku, jednu třetinu překlopte do středu (ne až k okraji), přes ni přehněte druhou třetinu. (Jako kdybyste balili zavinovačku.)
- Štólu přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě čtvrt hodiny kynout.
- Poté štólu vložte do středně vyhřáté trouby a pečte asi 50 minut.
- Horkou ihned polijte rozpuštěným máslem a posypte silnou vrstvou moučkového cukru.
- Vychladlou zabalenou v alobalu nechte v chladnu dva až tři týdny odležet.
Skandinávie |
Glögg
Trochu silnější svařák ze severu spolehlivě odplaví vánoční stres. Rozhodně ho ochutnejte. Možná pak připálíte kapra, ale bude vám to jedno.
INGREDIENCE
- 500 ml červeného vína (může být i portské)
- 500 ml bourbonu
- 500 ml rumu (někdo dává bílý, někdo tmavý)
- 1 špalík skořice
- 5 hřebíčků
- 2 lžičky drceného kardamomu nebo 1 celá tobolka
- 2 cm oloupaného zázvoru
- 150 g rozinek
- 100 g loupaných mandlí
- nastrouhaná kůra z pomeranče
POSTUP:
- Do hrnce nalijte víno, whisky a rum.
- Ohřejte těsně pod bod varu, ale nevařte.
- Přidejte koření a stále udržujte nápoj velmi horký.
- Pomocí dlouhé sirky ho ještě v hrnci zapalte a přidejte cukr.
- Glögg nechte hořet asi minutu, pak ho přikryjte pokličkou a dejte asi na deset minut odstát.
- Do stále horké směsi přisypejte rozinky a mandle a podávejte.
Francie |
Vánoční poleno
Francouzi pečou piškotovou roládu Bûche de Noël a zdobí ji čokoládovou polevou do podoby polínka. Zimu v lese evokují marcipánové houby a sněhový poprašek z moučkového cukru.
INGREDIENCE
Na piškot
- 6 vajec
- 200 g cukru krupice
- 1 lžíce hladké mouky
- 6 lžic kakaa holandského typu
- 1 vanilkový lusk
- moučkový cukr
Na krém
- 200 g hořké čokolády
- 250 g moučkového cukru
- 220 g másla
- špetka soli
Na ozdobu
- marcipán
- moučkový cukr
POSTUP:
- Piškot. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a do něj opatrně zašlehejte polovinu cukru. Šlehejte, až je sníh lesklý a tuhý.
- Ze žloutků a druhé poloviny cukru ušlehejte světlou pěnu, zlehka do ní přimíchejte zrnka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Přimíchejte kakao promíchané s moukou a opatrně, po částech, sníh.
- Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a piškot dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 12 minut.
- Plech vyndejte, piškot jemně poprašte moučkovým cukrem, přikryjte ho utěrkou a otočte – vyklopte z plechu. Sloupněte pečicí papír a položte ho zpět na těsto. Nechte vychladnout.
- Krém: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Prosátý moučkový cukr promíchejte se změklým máslem. Pak přimíchejte rozpuštěnou čokoládu.
- Z piškotu sundejte papír a odkrojte nerovné okraje. Piškotový obdélník potřete polovinou krému a srolujte pevně do rolády.
- Konce rolády šikmo odkrojte, skrojky využijete jako suky, jako pahýly větví. Roládu přendejte na mísu a celou ji potřete krémem. Suky přilepte krémem a také potřete.
- Do krému vyryjte strukturu kůry a do řezů letorosty. Poleno poprašte moučkovým cukrem, aby vypadalo jako zasněžené.
- Jako ozdobu můžete přidat houbičky z marcipánu, šišky a smrkové větvičky.
Může se vám hodit na Zboží.cz: