Hlavní obsah

Začíná ramadán. Stejně jako loni s rozestupy

V saúdskoarabské Mekce, nejposvátnějším místě islámu, začal tradičními modlitbami ramadán, tedy muslimský postní měsíc. A stejně jako minulý rok ho silně poznamená pandemie koronaviru. Muslimové se například musí modlit s rozestupy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Začíná RamadánVideo: AP

 
Článek

Ze záběrů, které v úterý zveřejnila agentura Reuters, je patrné, že v prostoru Velké mešity Al-Masdžid al-Harám je omezený počet modlících, kteří mezi sebou musí udržovat nařízené rozestupy.

Ramadán je devátý měsíc islámského lunárního kalendáře. Ten se neshoduje s gregoriánským kalendářem, a tak ramadán začíná pokaždé jindy. Přesný začátek se stanovuje podle srpku nového měsíce, což sledují na obloze náboženské autority. V některých muslimských zemích začíná ramadán v úterý, v jiných až ve středu.

Měsíc charity a pomoci

Během měsíce se dodržuje od východu do západu Slunce přísný půst. Děti, těhotné a kojící ženy či nemocní lidé se postit nemusejí.

Duchovním posláním ramadánu je odtrhnout se od pozemských záležitostí a soustředit se na víru a na své bližní. Podle tradice byl právě v této době seslán muslimskému prorokovi Mohamedovi korán a platilo, že o ramadánu se nemá válčit. Lidé se mají věnovat četbě koránu a náboženskému rozjímání. Ramadán je také měsícem charity a pomoci bližním.

V mnoha zemích je kvůli ramadánu zkrácena nebo upravena pracovní doba a také školní výuka.

Půst večer přeruší jídlo zvané iftár, které bývá bohaté a při němž nesmí chybět datle.

Ramadán končí svátkem íd al-fitr, který letos bude podle kalendáře používaného v Mekce 13. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám