Hlavní obsah

Posádce indonéské ponorky zbývá kyslík na 24 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bali

Indonéský prezident Joko Widodo nařídil, aby se nasadily veškeré prostředky a maximálně zvýšilo úsilí ve snaze zachránit posádku ponorky KRI Nanggala 402, která se potopila ve středu ráno při cvičení v Balijském průlivu. Posádce čítající 53 osob zbývá kyslík jen na 24 hodin.

Foto: Antara Foto, Reuters

Indonéské ponorka KRI Nanggala 402 na archivnním snímku

Článek

„Nařídil jsem veliteli armády a náčelníkovi štábu námořnictva, pátrací a záchranné službě i dalším organizacím, aby nasadili maximální úsilí a použili všechny síly pro nalezení a záchranu posádky ponorky,“ řekl Widodo, „prioritou je bezpečí 53 členů posádky”.

Náčelník štábu námořnictva Yudo Margobno sdělil, že pátrání napomáhá lepší počasí, ale vzduch vydrží posádce jen do soboty. „Doufejme, že jim vydrží kyslík do doby, než se najdou,” řekl. Na tiskové konferenci v Bali dodal, že ponorka z roku 1977 byla v dobrém stavu a byla schválena k provozu.

Ponorka zmizela ve středu ráno poté, co se potopila při manévrech. Na místě jejího ponoření se našla olejová skvrna a byla tam cítit nafta. Zatím ale není jasné, zda skvrna paliva souvisela se zmizením ponorky.

Indonéská ponorka se ponořila, zůstala po ní jen olejová skvrna

Svět

Indonéské námořnictvo ve čtvrtek oznámilo, že jeho pátrací lodě našly v hloubce padesát až sto metrů neidentifikovaný vysoce magnetický objekt. Doufá, že jde o zmizelou ponorku, ale není to zatím jasné. Ověřit by to měla loď vybavená sonarem, která je na cestě.

Ponorka velkou hloubku nemusí vydržet

Původně se přitom uvádělo, že Nangalla možná skončila na dně hlubokém 700 metrů, což je větší hloubka, než pro kterou je podmořský člun postaven. Představitel korejské loděnice Deawoo, kde se ponorka v letech 2009 až 2012 modernizovala, varoval, že by se plášť mohl zbortit, pokud by se ponořila do větší hloubky, než je 200 metrů.

Tajemník australského ponorkového institutu Frank Owen navíc varoval, že ponorka zřejmě není vybavena pro záchranu posádky pod vodou. Domnívá se ale, že by mohla vydržet tlak do hloubky 500 metrů, ale nikoliv 700 metrů. To je hloubka, o níž se spekuluje, že by tam ponorka mohla skončit. Podle něj v takové hloubce už nebudou dobře pracovat její pumpy.

Reklama

Výběr článků

Načítám