Hlavní obsah

Policie v Barmě střílela do demonstrantů. Tři jsou vážně zranění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neipyijto

V Barmě v úterý pokračují protesty proti únorovému vojenskému puči. Při střetu s policií byli na severozápadě země postřeleni tři demonstranti, všichni zůstávají ve vážném stavu. Protesty pokračovaly také v největším barmském městě Rangúnu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Rangúnu střílela do demonstrantůVideo: Reuters

 
Článek

Tři vážně zranění byli převezeni do nemocnice. Postřeleni byli ostrými náboji, uvedl pro agenturu AFP jeden z místních záchranářů.

Agentura AP zveřejnila video se střelbou v Rangúnu. Není známo, kolik zraněných si vyžádaly střety v největším městě. Ze záběrů je patrné, že došlo k několika zatčením.

Su Ťij obvinili potřetí podle zákona z koloniálních dob

Svět

Policistům a vojákům se postavili především mladší demonstranti, kteří protestovali proti vojenskému puči. Armáda se na začátku února chopila moci poté, co civilní vůdkyně země Do Aun Su Ťij a její Národní liga pro demokracii (NLD) jasně opanovaly podzimní volby.

Vedení armády výsledky označilo za zmanipulované a nechalo Su Ťij a řadu jejích stranických kolegů zatknout. Protesty v zemi pokračují už několik týdnů a dohromady přišlo o život již více než 20 demonstrantů.

Su Ťij převezli v Barmě na neznámé místo, další desítky zatčených

Svět

Podle zdrojů světových agentur používá policie proti protestujícímu davu slzné plyny, zábleskové granáty, paralyzéry, vodní děla a ve většině případů gumové projektily.

„Bez ohledu na to, jak tvrdě proti nám půjdou, budeme bojovat. Najdeme způsob, jak se dostat zpět do ulic,“ řekl jeden z demonstrantů zpravodajskému webu Frontier Myanmar. „Je to jediný způsob, jak dát najevo, že lidé už nechtějí diktaturu,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám