Hlavní obsah

Osahávání bez svléknutí není sexuální útok, rozhodla indická soudkyně

– Bombaj
Novinky, drk

Bombajský vysoký soud rozhodl, že osahávání dítěte bez předchozího svléknutí nepředstavuje sexuální útok. Informoval o tom indický server Live Law. Rozhodnutí vyvolalo pobouření v řadách aktivistů i právních expertů. Indie má se sexuálním násilím velký problém, znásilnění je v zemi nahlášeno každou čtvrt hodinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ se týkal 39letého muže, který měl v prosinci 2016 osahávat 12letou dívku. Podle soudních dokumentů přivedl dítě do svého domu pod záminkou, že jí daruje ovoce. Zatímco u něj byla, tak se dotýkal jejího hrudníku a pokusil se z ní sundat spodní prádlo.

Muž byl shledán vinným a odsouzen ke třem letům ve vězení, rozhodl se ale odvolat k nejvyššímu soudu.

V indické škole hromadně znásilnili ženu v karanténě

Svět

Ten nyní předchozí rozhodnutí zvrátil. Podle soudkyně Pusphy Ganedwilové není jasné, zda chování násilníka spadá do kategorie sexuálního útoku.

Jako důvod uvedla „absenci přímých doteků tělo na tělo se sexuálním úmyslem”. Podle soudkyně musí být jasné, zda útočník oběť svlékl, nebo ji osahával přes oblečení.

Indii pobouřilo znásilnění 86leté ženy

Svět

Jak ale podotýká americká CNN, indický zákon o ochraně dětí před sexuálními delikty z roku 2012 výslovně nestanovuje, že k prokázání trestného činu sexuálního napadení by byl nutný přímý kontakt nahého těla. Podle zákona se trestného činu dopouští každý, kdo osahává dítě (nebo se nechává osahávat) na intimních místech.

Nebezpečný precedent, varují experti

Soudkyně obžalovaného muže zprostila viny ze sexuálního útoku, ale shledala ho vinným z obtěžování. Za to si bude muset odpykat rok odnětí svobody. Podle soudkyně musí být potrestání úměrné závažnosti trestného činu.

Rozhodnutí bombajského soudu funguje jako nový precedens. To znamená, že všechny ostatní soudy nižších instancí budou nyní muset rozhodovat v obdobných případech stejně.

Národní komise pro ženy v prohlášení uvedla, že hodlá rozsudek právně napadnout. Pokud by takováto pravidla platila, tak by „to mělo dominový efekt na různá ustanovení týkající se bezpečnosti a ochrany žen”.

Karuna Nundyová, právnička u indického ústavního soudu, neskrývala své rozhořčení. „Takovéto rozsudky přispívají k beztrestnosti kriminálních činů proti dívkám,” napsala na Twitteru.

Zemřela znásilněná Indka, kterou útočníci zapálili cestou k soudu

Svět

Stejně ostře se vyjádřila i ředitelka nevládního Centra pro sociální výzkum, které se zabývá otázkami ženských práv v Indii. Rozhodnutí soudu považuje za „ostudné, nehorázné, šokující a postrádající soudní obezřetnost”.

Znásilnění každou čtvrt hodinu

Indie má se sexuálním násilím na ženách obrovský problém. Trestné činy tohoto typu jsou brutální a velmi časté. Podle oficiálních statistik z roku 2018 bylo znásilnění v zemi ohlášeno každých 16 minut.

V roce 2012 skupina čtyř mužů hromadně znásilnila a zavraždila 23letou studentku v autobuse v Novém Dillí. Případ tehdy byl globálně sledovaný a vláda po něm přistoupila k reformě legislativy.

Čtyři Indy oběsili za brutální znásilnění a vraždu studentky

Svět

Upravila se definice znásilnění tak, aby obsahovala i anální a orální penetraci, urychlily se soudní procesy s násilníky a zpřísnily se tresty. Nic však zatím nenaznačuje, že by případy znásilnění klesly.

Reklama

Výběr článků

Načítám