Hlavní obsah

KLDR tvrdí, že testovala hypersonickou střelu

Pchjongjang

Střela, kterou v úterý odpálila Severní Korea do moře, byla nově vyvíjená hypersonická raketa, uvedla dnes podle Reuters severokorejská státní tisková agentura KCNA. O vypuštění blíže neurčené střely z východního pobřeží KLDR informovala v úterý Jižní Korea.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un na oslavách výročí KLDR.

Článek

Japonsko později uvedlo, že šlo zřejmě o balistickou střelu, která spadla do moře u japonské výlučné ekonomické zóny.

KCNA podle agentury AFP vyzdvihla, že úterní test zbraně je „velkého strategického významu” v době, kdy se Pchjongjang snaží „tisíckrát navýšit” své obranné kapacity.

Během testu se podle KCNA ukázalo, že střela splňuje své technické specifikace včetně manévrovatelnosti a letových schopností oddělitelné hypersonické hlavice. Severokorejský lídr Kim Čong-un se testu nezúčastnil.

KLDR odpálila podle Soulu balistickou raketu krátkého doletu

Svět

USA odpálení střely odsoudily. Také Jižní Korea uvedla, že lituje odpálení rakety v době, kdy je velmi důležité zajistit stabilitu na Korejském poloostrově.

Severokorejský velvyslanec při OSN zhruba v téže době, kdy byl proveden test zbraně, na Valném shromáždění OSN v New Yorku vyzval Spojené státy, aby upustily od „nepřátelské politiky” vůči Severní Koreji.

V polovině září KLDR zkušebně odpálila dvě balistické rakety, které dopadly do vod mezi Japonskem a Korejským poloostrovem. O dva dny dříve oznámila, že otestovala novou řízenou střelu dlouhého doletu.

Podobné testy provedla poprvé po šesti měsících, poznamenala agentura AP. Testy balistických raket zakazují KLDR rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Zkoušku balistické rakety provedla v polovině září rovněž Jižní Korea.

KLDR přitvrzuje. Záběry ukazují odpálení balistické rakety z vlaku

Svět

Hypersonické střely se pohybují nejméně pětkrát větší rychlostí než zvuk a za svůj let na rozdíl od balistických střel neopustí zemskou atmosféru.

Podle vojenských expertů proti nim v současné chvíli neexistuje účinná obrana, někteří se však domnívají, že nejsou dostatečně přesné.

Výběr článků

Načítám