Hlavní obsah

Hongkongu mají vládnout jen čínští patrioti

Peking

Čína chystá změny volebního systému v Hongkongu. Norma má zajistit, že vládnout budou jen pročínští „vlastenci“ uvedla stanice BBC. Na úvod plenárního zasedání čínského parlamentu změnu volebního systému oznámil místopředseda jeho stálého výboru Wang Čchen. Premiér Li Kche-čchiang už varoval svět, aby se do této záležitosti nevměšoval.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Čínský premiér Premiér Li Kche-čchiang hovoří na úvod zasedání čínského parlamentu

Článek

Wang Čchen oznámil, že jsou změny potřeba kvůli protestům a neklidu v hongkongské společnosti, které ukázaly, že současný volební systém má mezery a slabiny. Dodal, že je potřeba odstranit „rizika v systému“ a zajistit, že u moci budou „vlastenci”.

„Volební výbor bude pověřen novou funkcí, volbou značné části členů hongkongského parlamentu. Bude se přímo účastnit nominace všech kandidátů na poslance,” prohlásil Wang Čchen. Volební výbor má 1200 členů, z nichž většina je věrna pekingské vládě. Dosud výbor nominoval kandidáty při volbách správce Hongkongu. Nově by měl schvalovat všechny kandidáty a některé poslance přímo jmenovat.

Čína je hlavním soupeřem USA

Amerika

Změna dále oslabí hongkongskou opozici, jejíž zástupci by tak mohli být z kandidatury v parlamentních volbách snadno vyloučeni.

Podoba změn

Podle hongkongského listu South China Morning Post (SCMP) bude počet křesel v hongkongském parlamentu zvýšen z nynějších 70 na 90, z nichž 30 by měl přímo volit volební výbor. Změn má doznat také sám volební výbor, počet jeho členů se zvýší z 1200 na 1500.

Ani nyní přitom nejsou hongkongské parlamentní volby zcela svobodné. Polovinu ze 70 poslanců volí přímo voliči, druhou polovinu jmenují profesní a zájmové skupiny, které jsou tradičně nakloněné Pekingu. Nejsvobodnější jsou v Hongkongu místní volby, v těch posledních jasně zvítězili zástupci opozice.

Peking schválil nařízení umožňující zbavit hongkongské poslance mandátu, hned ho uplatnil

Svět

Deník SCMP rovněž uvedl, že kvůli navrhovaným změnám budou nadcházející parlamentní volby v Hongkongu pravděpodobně odloženy o další rok na září 2022. Demokratická opozice, která se po masových protestech z roku 2019 těšila velké popularitě, kritizovala už předchozí odklad zdůvodněný koronavirovou krizí.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Čínský premiér Premiér Li Kche-čchiang hovoří na úvod zasedání čínského parlamentu

Peking si nepřeje kritiku zvenčí

Premiér Li Kche-čchiang varioval, že Čína bude „rázně bránit“ vměšování vnějších sil do hongkongských záležitostí a odrazovat od něj.

Biden prvně hovořil s prezidentem Číny. Stěžoval si na její neférové chování

Amerika

Čína se přitom při předání Hongkongu z britské správy pod čínskou zavázala v roce 1997, že bude půl století udržovat poloautonomní status území a nevměšovat se do jeho politických záležitostí na základě pravidla „jedna země dva systémy“.

Čeká se že volební změny v Hongkongu v příštích dnech schválí účastníci plenárního zasedání čínského parlamentu, které v pátek začalo a potrvá do 11. března. Loni čínský zákonodárný sbor schválil přijetí kontroverzního nového bezpečnostního zákona pro Hongkong, jímž Peking reagoval na hongkongské masové protesty.

Čína přijala kritizovaný bezpečnostní zákon pro Hongkong

Svět

Výhrady EU a Pattena

Evropská unie se proti chystaným změnám ohradila s tím, že navrhované reformy jsou negativní a porušují závazky, které mají chránit poloautonomní status bývalé britské kolonie Hongkongu po jejím návratu pod čínskou správu. „Takovéto reformy by mohly mít dalekosáhlé negativní důsledky pro zásady demokracie a demokraticky volené představitele v Hongkongu. EU je připravena reagovat dodatečnými kroky na jakékoli další zhoršení politických svobod a lidských práv v Hongkongu,” napsala EU v prohlášení.

Bývalý britský guvernér Hongkongu Christ Patten uvedl, že čínská komunistická strana „udělala největší krok při likvidaci hongkongských svobod a tužeb pro větší demokracii“.

Reklama

Výběr článků

Načítám