Hlavní obsah

Éra bratrů Castrových skončila, kubánští komunisté mají nového šéfa

– Havana

Éra bratrů Castrových v čele Kuby se stala po více než 60 letech minulostí. V pondělí byl prvním tajemníkem Kubánské komunistické strany (PCC) zvolen kubánský prezident Miguel Díaz-Canel. Pro kubánské komunisty je to teprve třetí šéf. Nejprve je od roku 1959 vedl Fidel Castro a poté kvůli zdravotním obtížím vedení předal svému bratrovi Raúlovi.

Foto: Ariel Ley Royero, ČTK/AP

Raúl Castro (vlevo) s kubánským prezidentem Miguelem Díaz-Canelem

Článek

Zemi by oficiálně měla vést nová generace, o níž v pátek na začátku čtyřdenního sjezdu PCC devětaosmdesátiletý Raúl Castro prohlásil, že je „plná vášně a protiimperialistického ducha“. Castro ale také dodal, že bude dál jako „revoluční bojovník k dispozici až do konce svého života“. I Díaz-Canel, který stojí v čele Kuby od dubna 2018, na sjezdu prohlásil, že bude se svým předchůdcem dál konzultovat otázky strategické pro budoucnost země.

Invaze v Zátoce sviní selhala, Castra nesvrhla

Amerika

Mnozí Kubánci od změny v čele komunistické strany praktické změny nečekají, podobně jako se jich nedočkali od nové ústavy z roku 2019, která sice zakotvila soukromé podnikání, ale zachovala vedoucí úlohu PCC, která na Kubě vládne jako jediná povolená strana přes půl století.

Už za Raúla Castra, který zemi vedl od roku 2006 až do roku 2018 a od roku 1959 do roku 2008 byl ministrem obrany, se na Kubě jisté věci změnily, například Kubánci mohou soukromě podnikat a mají dostupnější internet, od roku 2018 i v mobilech. Nová ústava z roku 2019 zakotvila roli trhu, ale znovu zdůrazňuje, že socialistický systém v zemi je nezvratný a komunistická strana má vůdčí úlohu.

Kubánský Lada klub oslavuje sovětská auta, přestože jsou z nouze ctností

AutoMoto

Kuba se nyní potýká s nejhorší ekonomickou krizí za 30 let, v zemi je nedostatek potravin i základního zboží. Přispělo k tomu hospodářské embargo, jež USA zavedly v 60. letech minulého století ve snaze přivodit pád komunistické vlády, a také pandemie covidu-19, která omezila cesty turistů i do této země závislé na cestovním ruchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám