Hlavní obsah

Vrah ze Zélandu nedostane prostor šířit své rasistické názory, slibuje premiérka

Aktualizováno

Udělám vše proto, aby Brenton Tarrant nedostal prostor šířit své rasistické názory, prohlásila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Muž zaútočil minulý týden v pátek na dvě mešity ve čtyřsettisícovém městě Christchurch a zabil přes pět desítek lidí.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová

Článek

„Souhlasím s tím, že je to absolutně něco, čeho si musíme být vědomi, a dělat, co je v našich silách, abychom zabránili tomuto jedinci v získání slávy,“ řekla Ardernová.

„Zajisté měl mnoho motivů ke spáchání tohoto ohavného teroristického útoku. Získání slávy bylo jedním z nich, a to je něco, co mu můžeme odepřít,“ dodala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Brenton Tarrant udělal u soudu neonacistické gestoVideo: Reuters

O střelcově touze po pozornosti svědčí skutečnost, že zveřejnil 74stránkový manifest, v němž muslimy a imigranty označil za „vetřelce“ a sebe za rasistu. Tarrant útok také nahrával a přenášel v přímém přenosu na internetu.

Šíření videa si vyžádalo hlasitou kritiku a Facebook v prvních 24 hodinách po masakru 1,5 milionu verzí snímku odstranil. Ardernová ale kritizovala, že video je i čtyři dny po útoku stále na internetu. „Byli jsme v kontaktu s Facebookem, který nás informoval o svých snahách video smazat,“ řekla premiérka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útočníka ze Zélandu od druhé mešity vyhnal muž improvizovanými zbraněmiVideo: Reuters

Australský premiér Scott Morrison mezitím vyzval k zavedení větších regulací na sociálních sítích. Dopis obdržel japonský premiér Šinzó Abe, který v současnosti předsedá G20, a Morrison ho zároveň zveřejnil na Twitteru. Apeluje v něm na mezinárodní společenství, aby se zabývalo otázkou, jak zabránit šíření škodlivých násilných příspěvků na internetu.

„Je neakceptovatelné přistupovat k internetu jako k neregulovanému prostoru,“ napsal.

Společnost Facebook se brání

Facebook tvrdí, že první výzvu k zastavení videa z útoku na mešitu v novozélandském Christchurchi obdržel po 29 minutách. Pachatel masakr nahrával a přenášel v přímém přenosu právě na této sociální síti. Oznámení přišlo 12 minut po skončení tohoto živého přenosu, uvedl Facebook v úterý.

Video bylo smazáno „během několika minut“ poté, co o to požádala novozélandská policie. Zpočátku nebylo jasné, jak dlouho byl přenos on-line. Živě streamovaná videa zůstávají k dispozici pro uživatele i po skončení přenosu.

Animace odhaluje, jak se odehrál teroristický útok v novozélandském Christchurch, při kterém zemřelo 50 lidíVideo: Novinky/Reuters

Video bylo sledováno během živého přenosu méně než 200krát a asi 4000krát předtím, než ho Facebook odstranil. Jeden z uživatelů nicméně zvládl video stáhnout ještě před zásahem sociální sítě a kopii nahrál na platformu 8chan, což je americký web pro sdílení souborů. To mělo pomoci k jeho pozdější distribuci.

Facebook už o víkendu oznámil, že po masakru během 24 hodin odstranil 1,5 milionu videí, na nichž je útok zaznamenán. Z nich bylo 1,2 milionu vymazáno už během nahrávání.

Výběr článků

Načítám