Hlavní obsah

Ve Francii začal platit zákaz vycházení od 18:00

Ve Francii začal platit delší zákaz nočního vycházení. Místo dosavadních 20:00 nesmí obyvatelé vycházet už od 18:00. Informovala o tom agentura AFP. Cílem opatření, které má prozatím platit dva týdny, je snížit počet nakažených koronavirem. S covidem-19 ve Francii od počátku epidemie zemřelo již téměř 70 000 lidí.

Foto: AP

Paříž zeje prázdnotou.

Článek

V návaznosti na posunutí začátku zákazu vycházení se zkrátila také otevírací doba obchodů. Uvnitř musí Francouzi zůstávat od 18:00 od 6:00. V případě porušení opatření hrozí pokuty a dokonce i tresty vězení. Výjimku mají lidé, kteří musí do práce či k lékaři.

Ve Francii jsou nyní podle ministerstva zdravotnictví dvě nové mutace koronaviru: britská a jihoafrická. Obě jsou nakažlivější než původní kmen viru SARS-CoV-2. Varianta, která se na konci loňského roku poprvé objevila na jihu Anglie, nyní ve Francii zodpovídá asi za jedno až 1,5 procenta infekcí. Podle některých odborníků by ale mohla být během šesti týdnů tato mutace dominantní.

Od pondělí bude pro vstup do Francie ze zemí mimo Evropskou unii nutné mít ještě před odjezdem negativní test na koronavirus. Po příjezdu do Francie bude povinná sedmidenní karanténa a na jejím konci negativní PCR test.

Ve Francii, která má 67 milionů obyvatel, se nákaza koronavirem od počátku pandemie prokázala u více než 2,8 milionu lidí. Podle premiéra Jeana Castexe se do dneška podařilo proti covidu-19 naočkovat 390 000 obyvatel země, převážně zdravotníků a seniorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám