Hlavní obsah

V Drážďanech začal soud se Syřanem, který ubodal homosexuála

Drážďany

V saské metropoli Drážďanech v pondělí začal proces se Syřanem, který při útoku nožem loni v říjnu zavraždil turistu a dalšího vážně zranil. Je obžalován z vraždy, pokusu o vraždu a těžkého ublížení na zdraví. Podle obžaloby útočil z radikálně islamistického přesvědčení.

Foto: Kahnert Sebastian, ČTK

Podezřelý Syřan u soudu

Článek

Jednadvacetiletý muž napadl dvojici homosexuálů, které chtěl potrestat smrtí za to, že se podle něj provinili "těžkým hříchem", uvedl žalobce na úvod soudního procesu. Podle obžaloby mladík plánoval provést v Německu útok několik let, musel jej však odložit kvůli předchozímu pobytu ve vězení.

Policejní akce v Německu: V Bavorsku chtěli udeřit mladíci, v Drážďanech dopadli pumového útočníka

Evropa

Večer 4. října 2020 ubodal dvěma kuchyňskými noži 55letého turistu z Kolína nad Rýnem a těžce zranil jeho 53letého partnera. Z jeho pohledu "představovali liberální a otevřené společenské zřízení, které zavrhuje jako 'bezvěrecké'," uvedl státní zástupce Marco Mayer s tím, že oběti si útočník vybral náhodně.

Recidivsta

Se zákonem měl Syřan problémy už předtím, drážďanský soud ho v roce 2018 poslal do vězení pro mladistvé mimo jiné za verbování pro teroristickou organizaci v zahraničí, za pořízení návodu ke spáchání závažného násilného činu proti státu a také za ublížení na těle a vyhrožování. Propuštěn byl v září 2020. Po útoku ze 4. října se mu téměř tři týdny dařilo unikat policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám