Hlavní obsah

Úbytek nakažených je zásluha lockdownu, ne očkování, tvrdí Johnson

Novinky, drk
Londýn

Britský premiér Boris Johnson apeloval na občany, aby si uvědomili, že k pondělnímu rozvolnění opatření došlo primárně díky dodržování protiepidemických opatření, nikoli zásluhou očkování. V následujících týdnech uvidíme více nákazy a bohužel i více hospitalizací a smrtí, řekl premiér. Podle něj je třeba i nadále dodržovat opatření.

Foto: Jessica Taylor, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Je opravdu velmi důležité, aby si všichni uvědomili, že poklesu těchto čísel - hospitalizací, úmrtí a míry infekce - jsme nedosáhli vakcinačním programem. Myslím, že lidi dostatečně nechápou, že to je díky lockdownu, který byl pro zvládnutí pandemie naprosto zásadní,” uvedl Johnson.

Angličané se v pondělí dočkali další fáze rozvolnění. Nově mohou lidé navštívit venkovní hospůdky a restaurace, kde se dokonce smí osvěžit alkoholickým nápojem (doteď si k němu museli objednat velké jídlo). Venku se může setkat maximálně šest lidí nebo dvě domácnosti. Zákaz vycházení po 22. hodině však skončil.

Johnson varoval, že ještě není vyhráno a uvolnění restrikcí si bohužel vyžádá jistou daň. „Výsledek nám nevyhnutelně přinese více hospitalizovaných a mrtvých. To by lidé měli chápat,” vysvětlil.

Výsledek očkování: Půlka Anglie je už měsíc téměř úplně bez covidu

Koronavirus

Další vlna rozvolnění by měla přijít 17. května, kdy se otevřou i vnitřní prostory hospod a restaurací. Většina opatření vztahujících se na venkovní shromažďování bude zrušena. Johnson zatím nepředpokládá, že by bylo potřeba tento termín posunout.

„Pokud se toho ale chceme dočkat, tak je velmi důležité, aby byli lidé i dále opatrní a pokračovali v dodržování opatření a prostě všech těch základních věcí, které omezují přenos viru,” apeloval šéf Downing Street.

Očkování jde rychle

Spojené království je co do proočkovanosti bezkonkurenčním premiantem Evropy. Zdravotníci dosud aplikovali téměř 40 milionů dávek vakcíny. Přes 7,4 milionů lidí už je plně naočkovaných.

Velká Británie začíná očkovat čtyřicátníky

Koronavirus

Na termín se nyní mohou přihlásit i lidé starší 45 let.

Britové zatím očkují vakcínami od společností AstraZeneca (ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou), Moderna a Pfizer/BioNtech.

Reklama

Výběr článků

Načítám