Hlavní obsah

Svět truchlí pro prince Philipa. Napříč Británií zazněly smuteční salvy

– Londýn

Spojeným královstvím se odpoledne rozduní dělostřelecké salvy. Na počest prince Philipa, který zemřel včera ve věku nedožitých sta let na zámku Windsor, je vypálily děla napříč zemí, například z Tower of London, Cardiffského hradu, Hillsborough Castle v Severním Irsku nebo z Gibraltaru.

Záznam: Dělostřelecká salva na počest zesnulého prince PhilipaVideo: Reuters

 
Článek

Skon manžela britské královny Alžběty II. oznámil Buckinhamský palác v pátek po poledni. Philipovi, známému také jako vévoda z Edinburghu, bylo 99 let a za dlouhá léta po boku královny proslul svou bezprostředností. Od letošního února do března pobýval v londýnské nemocnici, kde se léčil s infekcí a po neupřesněném zákroku na srdci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Květiny zaplavily prostranství před Buckinghamským palácem a hradem WindsorVideo: AP

To máte pyžamo? Princ Philip se nebál zavtipkovat při žádné příležitosti

Evropa

Vlajky na Buckinghamském paláci byly staženy na půl žerdi a na jeho brány bylo podle záběrů z britských médií umístěno oznámení o vévodově úmrtí. Také na úvodní internetové stránce královské rodiny se objevila fotografie prince Philipa a jeho úmrtní oznámení.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Lidé přinášejí květiny k hradu Windsor, kde princ Philip v pátek zemřel.

Posledním místem vévodova odpočinku bude královská hrobka na hradě Windsoru, předtím bude jeho tělo uloženo v londýnském Svatojakubského paláci, napsal list Financial Times. Očekává se také, že Británie bude ode dneška po osm dní držet smutek.

Odchází stálice královny a tvář generace, truchlí Commonwealth nad princem Philipem

Evropa

Vévoda nebude mít kvůli koronavirovým omezením státní pohřeb a rakev s jeho tělem nebude veřejně vystavená. „Členové veřejnosti musí být bohužel požádáni, aby se nepokoušeli zúčastnit událostí souvisejících s pohřbem," uvedla podle agentury Reuters královská heraldická společnost College of Arms.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Lidé chodí na prince Philipa vzpomínat i k plotu Buckinhamského paláce v Londýně.

Pohřeb se v souladu s tradicí i Philipovými přáními bude podle ní konat v kapli svatého Jiří na hradě Windsoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám