Hlavní obsah

Stáhněte vojsko od hranic s Ukrajinou, vyzvali Rusko Macron a Merkelová

– Paříž • Aktualizováno

Francouzský prezident Emanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová v pátek po společném jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskyjm vyzvali Rusko, aby stáhlo vojska z ukrajinských hranic a z Krymu.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

"Vyzýváme ke stažení těchto sil ve snaze o deeskalaci," píše se v prohlášení Berlína citovaném agenturou Reuters.

Ke zmírnění napětí v ukrajinsko-ruských vztazích by podle Zelenského mohlo přispět i jednání mezi prezidenty USA a Ruska Joem Bidenem a Vladimirem Putinem. Na těchto jednáním by podle ukrajinské hlavy státu měl být ale přítomen i zástupce jeho země, napsala agentura Reuters.

Zelenskyj je připraven také na čtyřstranná jednání, kterých by se vedle Ukrajiny účastnila také Francie, Německo a Rusko. "Chtěl bych, abychom se jednání účastnili všichni čtyři. Diskutovat by se mělo o bezpečnostní situaci na východě Ukrajiny a o ukončení okupace našich území," uvedl ukrajinský prezident po jednání s Macronem v Paříži, k nimž se připojila na dálku i Merkelová.

Napětí na Donbasu

Napětí v Donbasu v posledních týdnech stoupá. Kyjev v minulých dnech bil na poplach kvůli soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou a varoval před rizikem ruské „ozbrojené agrese” pod záminkou ochrany ruskojazyčných obyvatel Donbasu. Rusko naopak obviňuje Kyjev z provokací.

K napětí se vyjádřila i Severoatlantická aliance a Spojené státy. NATO vyzvalo Rusy, aby se od hranic s Ukrajinou stáhli. USA chtěly vyslat do Černého moře dvě válečné lodě, podle Turecka si ale toto rozhodnutí zatím rozmyslely.

Neodvádějte mladíky na frontu, žádají Ukrajinci

Zahraniční

Ukrajina od ruské anexe Krymu a propuknutí ozbrojeného konfliktu v Donbasu na jaře 2014 obviňuje Rusko z agrese a okupace ukrajinských území. Moskva přímé zapojení do konfliktu popírá.

Boje si dosud vyžádaly více než 13 tisíc mrtvých.

Ruská stíhačka zahnala americký výzvědný letoun

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám