Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do nedělního rána

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Část ulice Korunovační před ruskou ambasádou v Praze byla 22. dubna 2022 přejmenována na Ukrajinských hrdinů.

Článek

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

01:00 - Politická a ekonomická izolace Ruska v dlouhodobém horizontu je nemožná, prosperita Evropské unie bude vždy záviset na dodávkách ruských surovin, tvrdí bývalý německý kancléř Gerhard Schröder v rozhovoru pro The New York Times.

00:45 - Ruský oligarcha Roman Abramovič dorazil do Kyjeva, sdělil Zelenskyj. S kým oligarcha jednal, neuvedl.

00:40 - Ukrajinská armáda sestřelila další dvě ruské řízené střely, které byly odpáleny směrem k přístavu Pivdennyj v Oděské oblasti, napsala Ukrajinska pravda.

00:32 - Neznámí pachatelé v hrabství Antrim v Severním Irsku v bukové aleji Dark Hedges vytvořili graffiti na podporu ruské invaze na Ukrajině.

21:34 - Chci, aby asijské země změnily svůj postoj k Ukrajině, prohlásil Volodymyr Zelenskyj. „Dokázali jsme svou jednotou a silou změnit postoj mnoha evropských zemí k Ukrajině. Opravdu si přeji, aby asijské země také změnily svůj postoj k Ukrajině,“ řekl ukrajinský prezident.

20:47 - Ukrajinská armáda není připravena na vojenskou operaci s cílem prolomit obležení Mariupolu, řekl Zelenskyj. K diplomatickému řešení konfliktu je podle něj zapotřebí, aby se setkal s Vladimirem Putinem.

20:10 - Britský premiér Boris Johnson během telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským potvrdil další dodávku zbraní.

19:45 - Americký ministr zahraničí Antony Blinken a ministr obrany Lloyd Austin v neděli navštíví Kyjev, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

19:35 - Zelenskyj vyzval Putina ke schůzce, na které by ukončili válku. Kyjev ale skončí jednání s Moskvou, když budou zabiti jeho vojáci v Mariupolu.

19:20 - Moskva podle agentury Reuters tvrdí, že během soboty zabila až 200 ukrajinských vojáků a zničila přes 30 vozů ukrajinské armády. Údaje nelze nezávisle ověřit.

18:28 - Kontrolní stanoviště na rusko-ukrajinské hranici v Gluškovském okrese v Kurské oblasti se v sobotu ocitlo pod palbou minometů z Ukrajiny, uvedl guvernér regionu Roman Starovoit.

17:42 - Kanada dodala Ukrajině čtyři houfnice ráže 155 mm.

16:52 - Polské úřady dodaly Ukrajině zbraně za více než 1,6 miliardy dolarů, uvedl na Twitteru mluvčí polské vlády Piotr Müller.

Dezinformační i podvodné weby. Za dva dny přibylo v Česku 169 zablokovaných domén

Internet a PC

16:40 - Evakuace civilistů z ukrajinského přístavního města Mariupol se nekonala ani dnes, uvedl poradce tamního starosty.

16:16 - Během velikonoční noci na 24. dubna bude platit po celé Ukrajině zákaz vycházení, uvedla to tamější prezidentská kancelář.

15:53 - Francie a Německo dodaly v letech 2015 až 2020 Rusku navzdory embargu zbraně za 274 milionů eur, Česko za 14 milionů eur, píše The Daily Telegraph.

14:31 - Oděsa se stala terčem ruských střel s plochou dráhou letu, informuje agentura Unian.

14:18 - Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu odešlo do Polska kolem tří milionů Ukrajinců, uvedla polská pohraniční stráž.

13:07 - Ocelárny Azovstal v ukrajinském Mariupolu jsou již několik dní pod palbou ruských jednotek, Putinově rozkazu útok zrušit navzdory. V podzemí areálu a jeho tunelech se nadále ukrývají stovky civilistů, především ženy a děti. Pluk Azov v sobotu zveřejnil nové video z podzemí pod ocelárnami.

Ukrajinci zveřejnili nové video z tunelů pod Azovstalem

Válka na Ukrajině

12:42 - Když někdo ubližuje dětem, ženám a starým lidem, musíme si vyhrnout rukávy a dát mu přes držku. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka to řekl v souvislosti s ruskou invazí, vedenou prezidentem Vladimírem Putinem, v bilančním projevu na sobotním sjezdu strany. Teď podle něj není ani možné říct, jaký bude další vývoj migrační krize.

Když někdo ubližuje, musíme mu dát přes držku, říká Jurečka o Putinovi

Domácí

12:38 - Rusko se nechystá použít na Ukrajině taktické jaderné zbraně. Uvedla to agentura Interfax. Ruské ministerstvo obrany dnes jako absurdní popřelo tvrzení Washingtonu. Moskva přitom několik měsíců vytrvale popírala varování západních zdrojů o přípravách ruské invaze na Ukrajinu, než tuto zemi 24. února skutečně napadla.

11:38 - Rusy před vražděním nezadrží ani oslavy Velikonoc, které Ukrajinu v neděli čekají. Na ostravském sjezdu KDU-ČSL to řekl ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis.

Perebyjnis: Vidíme faktickou porážku Ruska

Domácí

11:16 - Během sobotní naplánované evakuace obyvatel Mariupolu se mohou objevit provokace ze strany ruských okupantů. Varovala před tím ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

10:49 - Rusko dokončuje přeskupení svých sil a chystá rozsáhlý útok. Uvedlo to ukrajinské ministerstvo obrany.

10:06 - Ukrajina dnes podnikne další pokus o evakuaci civilistů z přístavního města Mariupol, které z větší části ovládají ruská vojska. Oznámila to místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková.

9:26 - ČR udělila Ukrajincům prchajícím před válkou téměř 306 000 speciálních víz. V pátek jich přibylo 1851. Cizinecké policii se nahlásilo 2486 lidí.

Rusové útočí na východě Ukrajiny, větších úspěchů ale zřejmě nedosáhli

Válka na Ukrajině

9:23 - Americké ministerstvo obrany chystá zvýšení produkce zbraní, jejichž ovládnutí vyžaduje minimum tréninku. Tyto zbraně pak hodlá posílat na Ukrajinu.

8:14 - Napadení Mariupolu vyústilo ve zřejmě „největší humanitární katastrofu“ tohoto století. Uvedl to ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Podle ukrajinských úřadů ve městě v důsledku ruského útoku zahynulo více než 20 tisíc lidí.

Ukradli kybernetickou zbraň Rusů. A použili ji proti nim

Bezpečnost

8:10 - Navzdory zvýšené aktivitě ruské síly za posledních 24 hodin zásadně nepostoupily. Ukrajinský protiútok pokračuje a jejich úsilí maří. Uvedlo to britské ministerstvo obrany.

8:08 - Padesát procent Němců je proti dodávkám těžkých zbraní na Ukrajinu. Ukázal to průzkum institutu Insa. Dalších 43 procent plán těchto dodávek podporuje.

6:38 - Ruští vojáci na Ukrajině znásilnili a zabili ženu a její 15letou dceru. Starší, 17letá dcera ženy, s těly v domě přebývala čtyři dny. Podle serveru Nexta to oznámila ukrajinská ombudsmanka pro lidská práva Ljudmila Denisovová.

6:35 - Americká agentura pro mezinárodní rozvoj se chystá oznámit investice ve výši 131 milionů dolarů (3 miliardy Kč) na škody po ruské invazi na Ukrajinu.

Kyjev nevyloučil úder na Krymský most. Moskva zuří

Válka na Ukrajině

23:20 - Kyjev na dnešek nedohodl žádné koridory pro evakuaci civilistů. Kyjev kvůli nebezpečím na silnicích na dnešek nedohodl žádné humanitární koridory pro evakuaci civilistů, uvedla na Facebooku místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková. Vyjádřila však naději, že by koridor mohl být otevřen v sobotu.

22:50 - Kanada poskytla ukrajinským bezpečnostním silám těžká děla a potřebnou munici, oznámilo ministerstvo obrany. Připravuje dodávky obrněných vozidel.

Johnson: Putin jedná jako krokodýl

Válka na Ukrajině

22:44 - Poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak podle serveru Nexta uvedl, že Ukrajina chystá silnou protiofenzivu. Podle něj ukrajinské síly hodlají shromáždit více zbraní a ozbrojených vozidel a spustit protiútok.

21:32 - Při potopení ruského křižníku Moskva zemřel jeden námořník a dalších 27 se jich pohřešuje, uvedlo podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany.

Potopení křižníku Moskva: Rusko poprvé přiznalo ztráty

Válka na Ukrajině

21:14 - Spojené státy očekávají, že se obranných rozhovorů o Ukrajině, které se budou příští týden konat v Německu, zúčastní zástupci více než 20 zemí. Jednání se mimo jiné zaměří na obranné potřeby Ukrajiny do budoucna. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obrany.

20:27 - Česko chce nahradit vyloučené Rusko v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC). Ministerstvo zahraničí oznámilo, že už byla podána kandidatura na Twitteru.

Azovstal je pod ruskou palbou navzdory Putinovu rozkazu. Uvězněným lidem dochází voda i jídlo

Válka na Ukrajině

19:56 - Spojené státy dodaly na Ukrajinu několik samohybných obrněných salvových raketometů, uvedla náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová.

19:15 - Moldavsko si kvůli výrokům ruského generála o ovládnutí jihu Ukrajiny a spojení s Podněstřím předvolalo ruského velvyslance.

19:13 - Systémy protivzdušné obrany ruské armády zničily během dne tři ukrajinské bezpilotní letouny, uvedl Igor Konašenkov, mluvčí ruské armády.

18:23 - Ruský prezident Vladimir Putin přijme generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese v úterý 26. dubna v Moskvě, oznámil mluvčí Kremlu. Guterres bude jednat také s Lavrovem.

18:11 - Ukrajinští vojáci se v Británii cvičí v zacházení s moderními obrněnými vozidly, která Londýn slíbil dodat na Ukrajinu, uvedl to britský premiér Boris Johnson.

17:26 - Ukrajinské úřady považují vrak potopeného ruského křižníku Moskva za součást podmořského kulturního dědictví Ukrajiny. Na Facebooku to oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany.

16:38 - Gruzínská vláda pomáhá Rusku obcházet sankce, tvrdí Davyd Arachamija, předseda poslaneckého klubu ukrajinské vládní strany a současně vedoucí ukrajinské delegace při jednáních s Ruskem.

15:58 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že rusko-ukrajinská jednání postupují pomalu.

15:50 - Severodoněck je zcela bez elektřiny kvůli zásahu ruských jednotek do vedení vysokého napětí, uvedl šéf regionální státní správy Sergej Gaidai.

15:24 - Ministr vnitra Vít Rakušan řekl, že ubytování pro uprchlíky, kteří budou muset opustit hotely, se najde, půjde o tisíce lidí. Nikdo nezůstane na ulici, uvedl.

15:17 - Město Severodoněck je bez elektřiny kvůli přerušení vysokého napětí. Dodávky energie, plynu a vody nebudou obnoveny až do konce války ve městech Popasna, Rubežnoje a dalších místech Luhanské oblasti, řekl šéf luhanské regionální státní správy Sergej Gaidaj.

14:16 - Vývoz ruské státní plynárenské společnosti Gazprom do Evropy by letos kvůli válce na Ukrajině mohl podle analytiků klesnout zhruba o třetinu.

13:50 - Slovenský premiér Heger se vyslovil pro stupňování sankcí vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Řekl to po jednání členů slovenské a polské vlády.

13:13 - Postoj Indie k Rusku se nezmění, řekl britský premiér Boris Johnson po jednání s indickým protějškem. Indie Rusko za invazi přímo nekritizovala, pouze volá po míru.

13:06 - Pád ukrajinského transportního Antonovu An-26 si ve čtvrtek vyžádal jednu oběť a dva zraněné. Podle předběžných informací narazil letoun do sloupu elektrického vedení, začal mu hořet motor a zřítil se.

13:00 - Velká Británie příští týden znovu otevře své velvyslanectví v Kyjevě.

12:40 - Papež František se odmítl setkat s ruským patriarchou Kirillem v červnu.

12:03 - Austrálie oznámila nové sankce proti Rusku. Tentokrát míří na 144 členů Rady ruské federace. Na seznamu jsou dcery Vladimira Putina – Katerina Tichonová a Maria Voroncovová stejně jako dcera ministra zahraničí Sergeje Lavrova Jekatěrina Vinokurová.

11:12 - Státy by měly po sociálních sítích vyžadovat, aby zajistily dodržování jejich zákonů. V dalším díle podcastu Zbytečná válka to řekl vysokoškolský pedagog a datový analytik Josef Šlerka. Blokování dezinformačních webů má být podle něj až posledním krokem. Upozornil, že i hackeři z hnutí Anonymous mohou podlehnout dezinformacím.

Expert: Pokud Facebook nebude dodržovat naše pravidla, neměl by tu být

Podcasty a pořady

11:07 - Platforma OnlyFans, na kterou uživatelé za placené předplatné zveřejňují erotický obsah, pozastavila ruské účty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři sbírají mrtvá těla v Mariupolu.Video: Reuters

10:37 - V nynější fázi vojenské operace hodlá ruská armáda převzít plnou kontrolu nad Donbasem a jižní Ukrajinou, řekl podle TASS ruský armádní činitel.

Rusko odhalilo dobyvačné plány, chce odříznout Ukrajinu od moře

Evropa

9:45 - Světová banka odhadla, že škody na domech a infrastruktuře na Ukrajině dosáhly 60 miliard dolarů. Suma nezahrnuje ekonomické ztráty způsobené válkou.

9:41 - V Záporožské oblasti se zřítil transportní Antonov An-26. Pád si vyžádal oběti, uvedla vojenská správa oblasti. Příčina pádu se vyšetřuje.

9:33 - Ve čtvrtek vydalo Česko Ukrajincům prchajícím před ruskou invazí 2150 víz dočasné ochrany, za téměř dva měsíce války je dostalo 304 039 lidí.

Na cizinecké policii, kde se musí ohlásit lidé starší 15 let, se nahlásilo 188 672 uprchlíků, ve čtvrtek jich bylo 3056. Údaje zveřejnilo ministerstvo vnitra na Twitteru. Nejvíce uprchlíků je v Praze, kde je jich podle statistik ministerstva 71 209.

9:21 - Ruské zisky na východě Ukrajiny budou jen dočasné, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj poté, co obsadili ve čtvrtek asi 40 vesnic.

Zelenskyj po ztrátě 42 vesnic: Je to jen dočasné

Evropa

9:01 - Během pátku nebudou na Ukrajině žádné humanitární koridory určené k evakuaci civilistů z ostřelovaných a obléhaných měst, informovala vicepremiérka Iryna Vereščuková.

7:56 - Téměř tři čtvrtiny obyvatel Doněcké oblasti od zahájení ruské invaze na Ukrajinu opustilo své domovy, cituje deník The Kyiv Independent tamního guvernéra Pavla Kyrylenka. Z původně asi 1,6 milionu lidí jich podle něj v oblasti zůstalo zhruba 430 tisíc.

7:53 - Putin zřejmě nařídil blokádu oceláren Azovstal v Mariupolu namísto útoku na ně, aby uvolnil síly pro boje jinde na východě Ukrajiny, míní Londýn.

7:11 - Více než čtyři stovky ruských studentů zahraničních vysokých škol byly přijaty na ruské univerzity, oznámil ruský ministr vědy a vysokého školství Valerij Falkov během čtvrteční schůzky představitelů vlády se zástupci školství. O převedení ze zahraničních na ruské vysoké školy požádalo podle ministra více než 1200 Rusů, nejvíce z Česka a z Ukrajiny.

5:59 - Rusko přišlo o status pozorovatele v Organizaci amerických států.

5:55 - Finsko může požádat o vstup do NATO už příští týden, řekl místopředseda výboru pro zahraniční vztahy finského parlamentu Erkki Tuomioja. Vstup podporuje většina obyvatel, uvedl. Poslankyně Elina Valtonenová dodala, že pro je 180 z 200 poslanců.

5:47 - Z části Doněcké oblasti, která před invazí byla nebo stále je pod kontrolou Kyjeva, odjely tři čtvrtiny obyvatel, zůstává jich tam 430 tisíc z 1,67 milionu, uvedla hlava oblasti Pavlo Kyrylenko. Z dvou set tisíc obyvatel Kramatorsku jich zůstalo 40 000. Součástí oblasti je i Mariupol.

5:42 - Celkem 416 ruských studentů zahraničních vysokých škol bylo přijato na ruské univerzity, oznámil ruský ministr vědy a vysokého školství Valerij Falkov. O převedení ze zahraničních na ruské vysoké školy požádalo 1213 ruských studentů. Nejvíce, 243, je jich je z České republiky, následuje Ukrajina se 158 žádostmi, Polsko (63), Británie (40) a USA (28).

23:11 - Rusko odmítlo návrh Ukrajiny na příměří během nadcházejících pravoslavných velikonočních svátků, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

22:47 - Ministři obrany České republiky a Spojených států Jana Černochová a Lloyd Austin si ve Washingtonu potvrdili zájem uzavřít vzájemnou obrannou dohodu. Oproti podobným americkým smlouvám s jinými státy by měla mít obecnější charakter, nebude například obsahovat zmínku o přesných počtech vojáků. Zmíněno v ní nebude ani zřízení americké základny v Česku.

Ministři obrany Česka a USA potvrdili zájem uzavřít obrannou dohodu

Amerika

22:02 - Ruská celní správa se rozhodla dočasně pozastavit zveřejňování údajů o dovozu a vývozu, aby vyloučila „chyby a spekulace“. Krok značně ztíží posouzení dopadu rozsáhlých západních sankcí.

21:35 - Ruské síly dnes dobyly v Donbasu 42 vesnic, ale ukrajinské jednotky by je mohly získat zpět, uvedla poradkyně šéfa Zelenského kanceláře.

21:31 - V Pražské tržnici otevřel food truck, který nabízí práci ukrajinským ženám, které utíkají před válkou. Zákazníci v něm mohou ochutnat speciality, jako jsou vareniky nebo boršč.

Vareniky nebo boršč? V Pražské tržnici je vaří ukrajinské uprchlice

Domácí

Vareniky nebo boršč? V Pražské tržnici je vaří ukrajinské ženy utíkající před válkou.Video: Novinky

20:47 - Několik stovek lidí převážně ukrajinské národnosti na Václavském náměstí v Praze připomnělo dětské oběti ruské invaze proti Ukrajině. Na setkání svolaném bělorusko-ukrajinskou komunitou k pomníku sv. Václava přítomní, mezi nimiž převažovaly matky s dětmi, zapalovali svíčky jako připomínku mrtvých.

20:40 - Údajný masový hrob u Mariupolu byl nalezen ze satelitu. Na snímcích z Maxaru je vidět příkop v obci Manguš, který je dlouhý více než 300 metrů. Mohly by se v něm nacházet tisíce těl, uvedl Petr Andrjuščenko, poradce starosty města.

Satelitní snímky odhalily masový hrob u Mariupolu

Válka na Ukrajině
Foto: Maxar Technologies, Reuters

Snímek ze 3. dubna ukazuje řadu vykopaných hrobů.

20:02 - Ruští okupanti vypálili 21. dubna rakety na město Záporoží. Osm lidí je zraněno, informuje regionální vojenská správa.

19:37 - Společnost ExxonMobil, která patří mezi největší světové producenty ropy, zvažuje, že zcela opustí ruský trh do 24. června, informuje agentura Reuters.

Exxon Mobil zvažuje, že se do 24. června zcela stáhne z Ruska, tvrdí zdroje

Válka na Ukrajině

19:31 - Zakladatel a šéf společnosti Meta (dříve Facebook) Mark Zuckerberg, americká viceprezidentka Kamala Harrisová, její manžel a ještě dalších 26 Američanů se dostalo na „černou listinu“ lidí, kterým ruské ministerstvo zahraničí zakázalo vstup do Ruska. Informovala o tom dnes ruská média. Jde o odvetu Moskvy za dříve uvalené americké sankce na ruské představitele v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

19:05 - V okupovaném Chersonu se 1. května uskuteční pseudoreferendum vyhlášené ruskými vojáky. Není jasné, jaká bude otázka. Okupanti každopádně ve městě současně vyhlásili mobilizaci, informoval ukrajinský generální štáb.

18:52 - Ruské ministerstvo zahraničí: Moskva má právo považovat americkou dodávku zbraní za legitimní cíl, a to v momentě, kdy překročí hranice na ukrajinské území.

18:09 - Ruské síly bez ohledu na Putinův rozkaz dál bombardují a ostřelují Azovstal. V Mariupolu se bojuje také o tramvajové depo, uvedl poradce starosty.

Rusové bez ohledu na Putinův rozkaz dál bombardují Azovstal

Válka na Ukrajině

17:50 - Zdevastovanou Borodjanku a Buču navštívil další z významných evropských politiků, bývalý belgický premiér a europoslanec Guy Verhofstadt. „Válečné zločiny nepřemohou svobodu a demokracii... ne na Ukrajině, ne v Evropě!“ napsal.

17:23 - V centru Moskvy zadrželi policisté čtyřicetiletého muže kvůli tomu, že měl na sobě tenisky v modro-žluté barvě. Podle jeho právníka to ruští policisté považovali za „způsob agitace“, píše Insider.

16:41 - Prezident Spojených států oficiálně oznámil zákaz vstupu ruských lodí do amerických přístavů. Joe Biden rovněž uvedl, že Spojené státy budou nadále poskytovat Ukrajině zpravodajské informace a spustí program pro uprchlíky.

16:15 - Spojené státy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 800 milionů dolarů na obranu před ruskou agresí, uvedl dnes prezident Joe Biden.

15:40 - Indie nepovolila mezipřistání japonským armádním letadlům s humanitární pomocí pro Ukrajinu.

15:35 - Ukrajinský parlament odsouhlasil prodloužení stanného práva do 25. května. Stanné právo platí po celém území Ukrajiny od začátku ruské invaze, to jest 24. února.

15:24 - Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková oznámila výsledky další výměny vězňů. Ze zajetí se vrátilo 19 osob – 10 vojáků a 9 civilistů.

14:56 - Premiéři Španělska a Dánska navštívili Borodjanku nedaleko Kyjeva, která byla ruskými invazními jednotkami prakticky zničena. „Plánujeme další dodávky zbraní na Ukrajinu, protože to je to, co teď nejvíce potřebuje,“ řekla dánské televizi TV2 tamní premiérka Mette Frederiksenová.

14:39 - Ukrajinská 93. samostatná mechanizovaná brigáda Cholodnyj Jar oznámila, že sestřelila u Izjumu v Charkovské oblasti ruský bombardér Su-34.

14:29 - Rusko uzavřelo konzuláty pobaltských zemí a jejich zaměstnance vyhostí. Uzavřen bude generální konzulát Lotyšska v Petrohradu a v Pskově, estonský generální konzulát v Petrohradu a jeho kancelář v Pskově a generální konzulát Litvy v Petrohradu. Jde o odvetu za uzavření ruských konzulátů v Klajpedě, Liepaji Narvě, Daugavpilsu a konzulátu v Tartu.

14:17 - Česko a dalších osm států nejvíce zasažených uprchlickou krizí požádá podle Bartoše Evropskou komisi o finanční pomoc. Připravují soubor 14 opatření.

14:11 - Parlamenty Estonska a Lotyšska přijaly prohlášení odsuzující „genocidu ukrajinského lidu“ a válečné zločiny spáchané ruskými vojsky během invaze na Ukrajinu.

13:25 - Řecko propustí ruský tanker, který zadrželo tento týden se zdůvodněním, že se na plavidlo vztahují sankce EU zavedené kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

13:13 - Šéf ruské ropné společnosti Lukoil Vagit Alekperov odstoupil z funkcí ředitele a prezidenta. Firma o tom informovala ve čtvrteční tiskové zprávě. Důvod rezignace Alekperova neuvedla. Společnost začátkem března vyzvala k ukončení ruské ofenzivy na Ukrajině.

Šéf Lukoilu odstoupil, firma kritizovala napadení Ukrajiny

Válka na Ukrajině

13:02 - Nejmenovaný zastupitel na chersonské radnici za stranu My žijeme tady je podezřelý z vlastizrady. Podle kanceláře prokurátora předával Rusům jména vlastenců, pomáhal ruským jednotkám v přesunech a sloužil ruské propagandě. Byla na něj uvalena vazba.

Zastupitel z Chersonu je podezřelý z vlastizrady

Evropa

12:47 - Rusko vyměřilo americké internetové společnosti Google ve dvou případech pokutu celkem 11 milionů rublů (asi 3,1 milionu korun). Firma podle úřadů neodstranila ze svého kanálu YouTube chybné informace o zvláštní vojenské operaci, jak Moskva označuje invazi na Ukrajinu.

Rusko pokutovalo Google, neodstranil „chybné informace“ o invazi na Ukrajinu

Internet a PC

12:32 - Kryptoměnová burza Binance omezí služby ruským zákazníkům, kteří u ní mají aktiva za více než 10 tisíc eur (zhruba 244 tisíc Kč). Největší kryptoměnová burza podle objemu obchodů tak reaguje na nejnovější sankce Evropské unie zaváděné v reakci na ruskou agresi na Ukrajině.

Binance omezí služby ruským zákazníkům. Kvůli sankcím EU

Internet a PC

12:22 - Rusko nařídilo zavření konzulátů Litvy, Lotyšska a Estonska a vyzvalo jejich zaměstnance k odjezdu ze země. Uvedlo to ministerstvo zahraničí.

12:15 - Válka na Ukrajině je podle kremelského propagandisty Vladimira Solovjova válkou se světem, protože země NATO posílají na Ukrajinu své zbraně a budou tam posílat i jejich operátory. Na to ale tvrdě doplatí, nebudou se mít jak bránit, uvedl v úterý ve své talk show v televizi Rossija 1.

Darované zbraně vám budou chybět, semeleme vás, vyhrožuje Západu hlásná trouba Kremlu

Evropa

12:07 - Hnutí Anonymous zintenzivnilo v posledních dnech útoky na ruské cíle. V tomto týdnu se tak hackeři zmocnili prakticky každý den důvěrných dat nějakého úřadu či soukromé společnosti, která v největší zemi na světě působí. Zaměřovali se přitom na investice, vojsko i průmysl.

Investice, vojsko i průmysl. Anonymous prolamují počítačové systémy Ruska

Bezpečnost

12:01 - Dánsko pošle na Ukrajinu další várku zbraní, uvedla premiérka Mette Frederiksenová. Jaký druh zbraní to bude, neupřesnila.

11:55 - Skupina 308 obyvatel Mariupolu evakuovaných do Ruska dorazila na Dálný Východ do Přímořského kraje. Cesta z Rostova na Donu jim zabrala šest dní. Přesídleni bylo do míst vzdálených devět tisíc kilometrů od Mariupolu.

11:44 - Příslušníci milice samozvané Luhanské lidové republiky (LNR) dosáhli hranic s Charkovskou oblasti, spojily se tam s dalšími jednotkami LNR působícími v Charkovské oblasti a zajistili silnice vedoucí z Luhansku do Charkovské oblasti. Nepodařilo se jim však stále dobýt Lysyčansk a Severodoněck.

11:38 - Německá vláda chce umožnit dodávky těžkých zbraní na Ukrajinu ze Slovenska. To pošle tanky T-72 a za ně dostane od Německa obrněná vozidla.

10:41 - Válka na Ukrajině zdraží potraviny až o 37 procent, očekává šéf Světové banky. Chudoba a podvýživa podle něj způsobí lidskou katastrofu.

10:36 - Některé členské země Severoatlantické aliance mají zájem na tom, aby pokračovala válka na Ukrajině, prohlásil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu. Těmto státům jde podle ministra o oslabení Ruska.

10:31 - Ruský úřad vyměřil společnosti Google pokutu čtyři miliony rublů. Neodstranila podle něj chybné informace o zvláštní vojenské operaci na Ukrajině.

9:43 - Návrh generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, aby bylo na Ukrajině vyhlášeno čtyřdenní „velikonoční příměří“, Rusko odmítlo. Oznámil to velvyslanec Ukrajiny při OSN Serhij Kyslycia na Twitteru.

Návrh na velikonoční příměří Rusko smetlo se stolu

Evropa

9:31 - Rusko garantuje ušetření životů ukrajinských vojáků, kteří opustí ocelárny Azovstal, řekl ruský prezident Vladimir Putin. Ruští vojáci mají pokračovat v blokádě zařízení.

9:22 - Ruský prezident Vladimir Putin nařídil zrušit útok na ocelárny Azovstal v Mariupolu, píše TASS. V zařízení se nacházejí zbývající ukrajinští obránci města.

Putin nařídil zrušit útok na ocelárny v Mariupolu

Válka na Ukrajině

9:17 - Celý Mariupol je nyní pod kontrolou ozbrojených sil Ruska, Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky, řekl Sergej Šojgu, ruský ministr obrany.

Mariupol padl, je v rukou Rusů

Evropa

8:32 - První tenista světového žebříčku Novak Djokovič nesouhlasí se zákazem startu ruských a běloruských tenistů ve Wimbledonu. Rozhodnutí pořadatelů londýnského grandslamu čtyřiatřicetiletý Srb označil za šílené.

Djokovič označil vyloučení Rusů a Bělorusů z Wimbledonu za šílené

Zahraniční

8:20 - Litva předala Ukrajině těžké minomety, oznámil litevský ministr obrany Arvidas Anushauskas. „Předali jsme Ukrajině těžké minomety. Nebudu uvádět čísla, ale předali jsme toho hodně,“ řekl.

7:57 - Rusko pravděpodobně touží předvést významné úspěchy v invazi na Ukrajinu před každoročními oslavami Dne vítězství 9. května, kdy Rusové slaví sovětské vítězství nad nacistickým Německem ve druhé světové válce. Ve své poslední zprávě k situaci na Ukrajině to uvedlo britské ministerstvo obrany.

7:14 - Česká republika by se měla snažit, aby vojáci měli v budoucnu k dispozici 24 stíhacích letounů, tedy o deset více než nyní. ČTK to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Možnost pořízení nadzvukových strojů ze Spojených států dnes projedná ve Washingtonu se svým americkým protějškem Lloydem Austinem.

6:38 - V současné době je na Ukrajině asi 90 tisíc ruských vojáků a dalších 22 tisíc je připraveno na hranicích, tvrdí Oleksij Arestovyč, poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře.

6:19 - Ministři financí zemí G7 oznámili další podporu Ukrajině v hodnotě více než 24 miliard dolarů a jsou připraveni ji v případě potřeby navýšit.

6:02 - Ruské jednotky ovládly město Rubižne v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Už několik dnů mají pod kontrolou i sousední Kreminnou, uvedla americká televizní stanice CNN.

5:42 - Velká ofenzíva ruské armády na východě Ukrajiny ještě nezačala, ale je to jen otázka času, tvrdí Oleksij Danilov, šéf ukrajinské bezpečnostní rady. Boje, které začaly 19. dubna na celé frontové linii v Doněcké, Luhanské, a Charkovské oblasti jsou „zkušební“.

5:29 - Zhruba 80 procent Luhanské oblasti je nyní pod kontrolou ruských sil, potvrdil šéf tamější regionální vojenské správy Serhij Haidai.

5:25 - Dodávka náhradních dílů umožnila Ukrajině zvýšit počet bojeschopných strojů o 20 letadel, uvedl to zdroj z amerického ministerstva obrany. „Nyní mají více letadel než před třemi týdny,“ dodal zdroj.

5:21 - Vyjednávání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem je jako jednání s krokodýlem, prohlásil britský premiér Boris Johnson. „Jak můžete vyjednávat s krokodýlem, když má vaši nohu v čelistech, to je ta potíž, které Ukrajinci čelí,“ řekl.

5:15 - Ukrajinská armáda uvedla, že se Rusové chystají 27. dubna uspořádat referendum o vzniku takzvané Chersonské lidové republiky.

5:11 - Ocelárny Azovstal v ukrajinském Mariupolu ruské síly ovládnou během čtvrtka, tvrdí čečenský vůdce Ramzan Kadyrov.

1:03 - V bojích o Avdijivku v Doněcké oblasti měl zahynout separatistický velitel druhé roty praporu Sparta Sergej Agranovič, informovala NEXTA.

0:52 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce, aby bylo Rusko označeno za stát podporující terorismus a ruská armáda za teroristickou organizaci. Řekl to v projevu zveřejněném ve středu pozdě večer na sociálních sítích.

„Uděláme vše, abychom každého ruského důstojníka a velitele pohnali k odpovědnosti za válečné zločiny,“ řekl Zelenskyj. Ukrajinským vyšetřovatelům podle něho moderní technologie pomáhají vyjasnit mnoho detailů. „Každé příjmení, každou adresu, každý bankovní účet – vše najdeme,“ tvrdí ukrajinský prezident.

0:47 - Tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov tvrdí, že ruská ofenzíva ve velkém měřítku na Donbase ještě nezačala. Nedávné útoky na východě Ukrajiny měly podle něj být jen zkouškou ukrajinské obrany.

0:40 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera po telefonu hovořil s prezidentem Jihoafrické republiky Cyrilem Ramaphosou. Probírali spolu odpor Ukrajinců proti ruské agresi, ale také například hrozbu globální potravinové krize a utužování vztahů s JAR.

0:05 - 91letá židovská přeživší holokaustu podle zprávy BBC zemřela při obléhání Mariupolu. Vanda Semijonovna za druhé světové války přežila hromadné vraždění mariupolských Židů nacisty.

23:30 - Podle guvernéra Luhanské oblasti Serhije Hajdaje Rusové kontrolují 80 % území oblasti. Rusko zvýšilo kontrolu po dobytí města Kreminna, v němž žije více než 18 000 lidí. Zprávu přinesl The Kyiv Independent.

23:18 - Česká národní banka dnes odebrala bance Sberbank napojené na Rusko licenci. Důvodem bylo zhoršení situace banky kvůli odlivu vkladů po napadení Ukrajiny Ruskem. Verdikt však není pravomocný, banka může podat rozklad, informovala dříve ČTK.

23:05 - Generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres podle deníku The Kyiv Independent požaduje setkání tváří v tvář s Putinem za cílem ukončení války na Ukrajině. Generální tajemník OSN také požádal o setkání s ukrajinským prezidentem Zelenským.

22:50 - Do Mariupolu je připraven odcestovat rovněž David Arachmija, další z hlavních ukrajinských vyjednavačů.

22:40 - Vrchní vyjednavač ukrajinské strany Mychajlo Podoljak je připraven vydat se do Mariupolu, aby vyjednával s ruskými okupanty ohledně evakuace civilistů i tamních obranců. Uvedl to na Twitteru.

22:20 - Dlouho očekávaná debata finalistů francouzských prezidentských voleb rychle přerostla v konfrontaci kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Současný prezident Emmanuel Macron obvinil svou soupeřku Marine Le Penovou, že její zájmy jsou spjaty s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

„Myslím, že jste byla jedním z prvních evropských politiků, kteří v roce 2014 uznali výsledek anexe Krymu,“ řekl Macron krajně pravicové političce. „Proč jste to udělala? A říkám to dnes večer s vážností, protože pro naši zemi je to špatná zpráva: protože jste závislá na ruské moci a jste závislá na Putinovi,“ prohlásil šéf Elysejského paláce.

21:47 - Západní ministři financí demonstrativně opustili uzavřené zasedání G20 ve Washingtonu, když začal prostřednictvím videokonference hovořit ruský ministr financí Anton Siluanov.

21:20 -USA rozšířily sankce proti Rusku. Omezení se budou týkat dalších 30 fyzických a 40 právnických osob.

20:50 - Podle Organizace Spojených národů odešlo z Ukrajiny už pět milionu lidí.

20:32 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je připraven vyměnit ruské válečné zajatce za bezpečný průchod pro civilisty a ukrajinské jednotky z Mariupolu. Zelenskyj uvedl, že v tunelech závodu Azovstal se skrývá asi tisíc civilistů.

Zelenskyj: Ukrajina je připravena vyměnit ruské zajatce za evakuaci Mariupolu

Válka na Ukrajině

20:17 - Na jarmarku, který dnes pořádala skupina ukrajinských uprchlic v ústeckém hotelu Vladimir, se vybralo přes 37 tisíc korun. Peníze věnují běženkyně ukrajinské armádě. Na trh, kde bylo možné koupit například domácí pečivo či šperky, přišlo zhruba 100 lidí, zjistila na místě ČTK.

19:30 - Ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny podpořilo snahu generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese o vyhlášení takzvané „humanitární pauzy“ v rozsahu čtyř dní v době pravoslavných Velikonoc. Informoval o tom server Ukrajinska pravda. Zatím není jasné, jak se k možnosti humanitární pauzy staví Rusko.

Ukrajina souhlasí s návrhem na „velikonoční příměří“

Válka na Ukrajině

18:37 - Ruský šachový velmistr Garri Kasparov, který patří mezi hlasité kritiky ruského prezidenta Vladimira Putina, nastínil podmínky, které by podle něj mohly vést ke svržení ruského vůdce při „palácovém převratu“.

Šachový velmistr Garri Kasparov nastínil podmínky pro svržení Putina

Válka na Ukrajině

18:26 - Finský parlament ve středu zahájil debatu, v níž mají poslanci rozhodnout o tom, zda severská země požádá o členství v Severoatlantické alianci. Veřejné mínění i názory politiků se přiklonily na stranu členství v NATO poté, co Rusko koncem února napadlo Ukrajinu.

Vstoupit, či nevstoupit? Finský parlament zahájil debatu o NATO

Válka na Ukrajině

18:10 - Volodymyr Zelenskyj je připraven vyměnit ruské válečné zajatce za bezpečný průchod pro civilisty a ukrajinské jednotky z Mariupolu. Ukrajinský prezident uvedl, že v tunelech závodu Azovstal se skrývá asi tisíc civilistů.

18:00 - Ukrajina podporuje iniciativu generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese zavést na Ukrajině čtyřdenní velikonoční „humanitární pauzu“. S odkazem na ukrajinskou diplomacii to uvedl server Ukrajinska pravda.

17:50 - Rusko úspěšně vyzkoušelo novou mezikontinentální raketu Sarmat, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Prezident Vladimir Putin vzápětí prohlásil, že tato jedinečná zbraň přiměje k zamyšlení všechny, kteří se pokoušejí ohrožovat Rusko. Sarmat patří k nové generaci ruských strategických zbraní, jejichž vývoj Putin ohlásil v předvečer prezidentských voleb v roce 2018.

17:28 - Rusko předalo Ukrajině v rámci vyjednávacího procesu návrh dokumentu s jasnými formulacemi, řekl ve středu podle agentury Interfax mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dodal, že míč je nyní na ukrajinské straně a Moskva čeká odpověď.

Rusko prý předalo Ukrajině v rámci vyjednávání návrh dokumentu

Válka na Ukrajině

17:07 - EU dosud poskytla Ukrajině pomoc v hodnotě 1,5 miliardy eur, uvedl Michel. Chybnou informaci o další pomoci EU v této výši opravila agentura Reuters.

16:58 - Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil ruské hackery za viníky kybernetických útoků na některé české weby, o nichž ve středu informoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Mimo provoz byl mimo jiné i Portál veřejné správy. Útok byl podle Rakušana neúspěšný, veškeré systémy odolaly.

Ruští hackeři provedli útok na Česko

Bezpečnost

16:51 - Obce budou moct neobsazené sociální byty postavené s podporou státu použít pro uprchlíky jako osoby chráněné. Umožňuje to změna nařízení, kterou ve středu schválila vláda. Změna umožňuje, aby nájemní smlouvy mohli uzavírat i uprchlíci z Ukrajiny s dočasnou ochranou v Česku.

Úprava nařízení umožní pronajímat sociální byty uprchlíkům z Ukrajiny

Domácí

16:47 - Ruští a běloruští tenisté a tenistky byli kvůli invazi na Ukrajinu vyloučeni z Wimbledonu. Informovali o tom organizátoři londýnského grandslamu.

16:31 - Velitel ukrajinské námořní pěchoty bojující v Mariupolu prohlásil, že jeho jednotky „možná mají před sebou poslední dny, ne-li hodiny“, informuje britský deník Guardian. Ruské ultimátum, aby se zbývající jednotky v obklíčeném městě vzdaly, vyšlo na prázdno. Mariupolští obránci prosí spojence, aby je z města dostali.

Velitel mariupolských obránců: Zbývají nám dny, možná hodiny

Válka na Ukrajině

Souhrn dění na Ukrajině do středečního rána

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám