Hlavní obsah

Slovinci se nechávají nakazit koronavirem, aby později mohli cestovat

– Lublaň

Slovinská vláda varovala před „nebezpečnou praxí”, kdy se lidé nechávají záměrně nakazit koronavirem, aby mohli posléze snáze cestovat. Vyléčení z covidu-19 se totiž po určitou dobu považuje za ekvivalent imunity získané očkováním a Slovinci toho začali zneužívat.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Pozorujeme trend zvyšování počtu těch, kteří se chtějí co nejrychleji nakazit, aby získali potvrzení, které jim umožní snazší cestování a překračování hranic, což je nebezpečná praxe, kterou v žádném případě nemůžeme doporučit," uvedla v pondělí podle agentury Hina epidemioložka Mateja Logarová, která vede vládní expertní radu pro covid-19.

Dodala, že kvůli tomu, jakož i kvůli několika případům podvádění při testech na koronavirus, vláda uvažuje o nových restrikcích, respektive změně pravidel pro cestování. Pro ty, kteří onemocnění prodělali, by mohla přestat platit výjimka z povinnosti nechat se otestovat při přechodu státní hranice, uvedla Logarová.

Milion dávek Sputniku už máme na dosah, řekl kancléř Kurz

Koronavirus

Možné trvalé následky

Na nebezpečí vyplývající z nákazy koronavirem upozornil také infektolog Tomaž Vovko z univerzitní nemocnice v Lublani. "O této nemoci toho stále hodně nevíme. Je nepředvídatelná a může mít trvalé následky. Nevíme, jaké přesně dlouhodobé následky nemoc má především u mladých pacientů, u některých jsou však velice nepříjemné," upozornil.

Uvedl také, že je nesrovnatelně bezpečnější zabránit nákaze a počkat na očkování, než onemocnět a počítat s tím, že organismus získá imunitu. Všichni, kteří se úmyslně nakazí kontaktem s druhými lidmi, riskují těžší průběh nemoci, dodal.

Kýžené uvolnění

Ve Slovinsku v pondělí skončil 11denní lockdown, který vláda vyhlásila ve snaze předejít nové vlně covidové pandemie. Opět se otevřely školy, obchody, kulturní instituce či lyžařská střediska. Zrušen byl po zhruba půlroce platnosti také velice nepopulární noční zákaz vycházení.

Kampaň k očkování chce udělat tečku za epidemií

Domácí

Slovinsko je podle agentury APA mezi 13 členskými zeměmi Evropské unie, které se v pondělí dohodly na podmínkách získání takzvaného Zeleného pasu, který by v době pandemie umožnil snazší pohyb turistů po Evropě. Z průkazu má být na první pohled jasné, zda je člověk očkovaný, vyléčený z covidu-19 nebo negativně testovaný na koronavirus.

Země s více než dvěma miliony obyvatel za poslední den zaznamenala 287 nových případů koronavirové nákazy a sedm úmrtí spojených s covidem-19. Podle Logarové splnila uzávěra svůj účel a exponenciální růst počtu infikovaných z posledních týdnů se podařilo zastavit. První dávku covidové vakcíny dostalo ve Slovinsku bezmála 333 tisíc lidí, druhou téměř 122 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám