Hlavní obsah

Slovenští lovci lebek vypátrali muže odsouzeného před 12 lety v Česku za podvody

Bratislava

Slovenská policie vypátrala a zadržela občana Slovenské republiky Františka Csányiho (49), který byl v roce 2009 odsouzen v České republice za podvody v hodnotě 188 milionů korun. Měl si odsedět 8 a půl roku, ale k výkonu trestu nenastoupil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Csányi společně s dalšími osobami podváděl na neodvádění cla, spotřební daně a daně z přidané hodnoty. „Činnost této organizované skupiny se týkala 400 případů dovozu benzinu a nafty ze Slovenska do České republiky v letech 2003 až 2004. Kvůli jejich postupu nebyly pohonné hmoty zavedeny do evidence Celní správy ČR, čímž způsobili české straně škodu ve výši 188 192 449 českých korun,“ uvedla slovenská policie na sociální síti.

České orgány vydaly na Csányiho evropský zatýkací rozkaz v roce 2020. Slovenská policie zjistila, že hledaný muž se dlouhodobě nezdržuje v místě svého trvalého bydliště a ukrývá se na rekreační chatě v okrajové části Košic. „Chata je v těžce dostupném terénu a v okolí je dobře zabezpečený kamerový systém. Pozemek navíc chránil hlídací pes,“ dodali policisté.

Csányi užíval motorové vozidlo evidované na jinou osobu a používal mobil s kartou od anglického mobilního operátora. „Svou pracovní činnost uzpůsobil tak, aby mohl pracovat z domova,“ vysvětlovala policie. Muž byl dopaden, když přijel z chaty do města. „Muž byl akcí zjevně zaskočený, nekladl odpor a neutrpěl žádná zranění,“ dodala policie.

Nyní bude zahájen proces k jeho vydání do České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám