Hlavní obsah

Slovensko v reakci na kauzu vyhoštění ruských diplomatů z ČR svolalo Bezpečnostní radu státu

– Bratislava

Slovenský premiér Eduard Heger v souvislosti s vyhoštěním 18 ruských diplomatů, kteří byli identifikováni jako pracovníci ruských tajných služeb, svolal na úterý Bezpečnostní radu státu. V pondělí to oznámil slovenský úřad vlády.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok.

Článek

Šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok k zasedání slovenské Bezpečnostní rady státu řekl, že odpověď Slovenské republiky bude politicky rozhodná a zodpovědná. „Nebude zbrklá a nebudeme jednat v závodech o získání mediálního prostoru,“ řekl s tím, že Slovensko se rozhodne tak, aby nebyly žádné pochybnosti o tom, kde Slovenská republika v tomto sporu stojí.

„Už první stanoviska nejvyšších slovenských představitelů byla jednoznačná. Dovolím si říct, že byla nejsilnější ze všech zemí Evropy i světa,“ dodal Korčok.

Stojíme za vámi a vždy budeme. Podporu Česku vyjádřili také slovenští politici

Evropa

Slovenský premiér Eduard Heger vyjádřil v neděli plnou podporu Praze za rozhodnutí vyhostit 18 zaměstnanců ruského velvyslanectví v ČR. „Při mé nedávné návštěvě Prahy jsem dal jasně najevo, že Česká republika je naším nejbližším spojencem v Evropské unii i v NATO. Slovensko bude vždy stát po boku ČR, kdykoli to bude potřebné,“ uvedl slovenský ministerský předseda.

Rusko obvinění odmítá. Vyhoštění svých diplomatů považuje za nepřátelský akt ČR

Evropa

„Slovensko podrobně sleduje údajné podvratné činnosti vedené zahraničními aktéry, které vyústily do ztráty životů a obrovských škod ve Vrběticích,“ reagovala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Šéf slovenské diplomacie kontaktoval předsednictví visegrádské čtyřky, kterému navrhl, aby přijalo podpůrnou deklaraci Praze. Tuto iniciativu podpořilo Polsko i Maďarsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám