Hlavní obsah

Slovenské národní divadlo je v dezolátním stavu, museli ho zavřít

Bratislava

Špatný technický stav historické budovy Slovenského národního divadla (SND) neumožňuje bezpečný divadelní provoz. Budova proto musí být uzavřena. Informovalo o tom vedení SND. Poslední zásadní rekonstrukce budovy proběhla v roce 1972 a v současnosti by divadelní provoz představoval bezpečnostní riziko.

Foto: SND

Historická budova Slovenského národního divadla

Článek

Odborníci už léta poukazovali na nutnost celkové rekonstrukce budovy a všech technologických zařízení. Poukázali například na nefunkční transformátorovou stanici, nákladní výtahy, elektrickou požární signalizaci a také na špatný stav potahů sedaček pro diváky.

Foto: Ivan Vilček, Právo

„Některá zařízení nevyhověla úředním zkouškám a revizním kontrolám, což představuje vysoké bezpečnostní riziko pro zaměstnance,“ uvedlo vedení SND.

Představení se po uvolnění proticovidových opatření hrají v nové budově divadla.

Historická budova SND na Hviezdoslavově náměstí v Bratislavě byla postavena podle návrhů architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera a byla otevřena v roce 1886. V budově sídlilo původně Městské divadlo a představení se hrála v několika jazycích. V tehdejším Prešpurku-Pozsony totiž převládala němčina a maďarština.

Foto: SND

Sídlem SND se budova stala v roce 1920. V roce 2007 byla na Pribinově ulici otevřena nová budova SND, kde se nyní budou hrát všechna představení opery, baletu i činohry.

Související témata:

Výběr článků

Načítám