Hlavní obsah

Rusko obvinění odmítá. Vyhoštění svých diplomatů považuje za nepřátelský akt ČR

Novinky, mso, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vyhoštění ruských diplomatů z České republiky v pondělí označila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová za nepřátelský akt. Důvod tohoto kroku je podle ní absurdní. Se závěry české strany o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 nesouhlasí ani mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Článek

„Považujeme je za provokační a nepřátelské,“ citovala agentura TASS Peskova.

„Došlo k tomu, že žijeme ve světě, kde očividné neznamená nic, a co je promyšlené, narychlo spíchnuté a vyvržené, se může stát základem pro spuštění mechanismu zničení. V tomto případě rusko-českých vztahů. To se k naší ohromné lítosti právě děje,“ uvedla Zacharovová.

Nebýt západem řízené BIS, Praha a Moskva jsou přátelé, tvrdí Rossijskaja gazeta

Evropa

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí dodala, že se jedná o další karikaturu českých představitelů, která vyhovuje všem účastníkům mainstreamu. „Je to absurdita a divošství dnešního světa, kdy máme možnost všechno prověřit a zabývat se fakty,“ uvedla. O tom, jaká tedy jsou fakta, se ale nezmínila.

Zacharovová dodala, že za vším stojí Spojené státy, které opět předvedly „starý scénář“. Slova českého vicepremiéra Jana Hamáčka o tom, že Česko neposkytne Moskvě podrobnosti k vyšetřování, jsou podle Zacharovové důkazem, že „celá tato historka je smyšlený, špatný a nechutný fejk“.

Česká vláda v sobotu oznámila, že se rozhodla vyhostit 18 pracovníků ruské ambasády v Praze, kteří byli identifikováni jako ruští zpravodajci. Šlo o reakci na zjištění, že do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 měla být zapojena ruská tajná služba GRU.

Vodítkem vyšetřovatelů výbuchu ve Vrběticích byl prý e-mail z Tádžikistánu

Evropa

Policie v souvislosti s podezřením pátrá po Alexandru Miškinovi a Anatoliji Čepigovi – ruských agentech, kteří měli v roce 2018 novičokem otrávit v britském Salisbury dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru.

Rusko na vyhoštění pracovníků své ambasády v Praze reagovalo vyhoštěním 20 českých diplomatů z Moskvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám