Hlavní obsah

Putin: Rusko tvrdě odpoví na provokace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko už si zvyklo na neustálé a koordinované nepřátelské akce Západu, nenechá se jimi ale vyprovokovat. Putin varoval ale před překročením mezí. Kudy vedou, určuje podle něj Moskva. Prohlásil to ve středu v každoročním proslovu k Federálnímu shromáždění k mezinárodní politické situaci.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin během středečního projevu

Článek

„Snaží se dotknout Ruska tady i tam, bezdůvodně. Je to jakýsi nový druh sportu. Snaha proti Rusku cokoliv říci. Ale my se chováme skromně, snažíme se na nepřátelské akce a drzosti nereagovat,“ prohlásil Putin.

Putin: Kde je červená čára, určujeme my

Rusko chce mít dobré vztahy se všemi, řekl Putin, ale nedovolí nikomu překročit pomyslnou červenou linii. Kde se tato červená linie nachází, si přitom Rusko v každém jednotlivém případě určí samo. A v případě jejího překročení bude tvrdě a rezolutně reagovat.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vlamidir Putin při projevu před ruským federálním shromážděním ve výstavní síni Manéž v Moskvě

„Odpověď Ruska bude asymetrická, rychlá a tvrdá,” varoval ruský prezident a pokračoval výčtem zbraní, které má k dispozici. Zmínil hyperzvukové komplexy Avantgard a Peresvět i balistické rakety Sarmat, hyperzvukové střely Kinžal, které nosí MiGy-31, i rakety Kalibr vypouštěné z lodí a hyperzvukové rakety Cirkon.

„Budou litovat, jako už dávno nelitovali”

„Organizátoři jakýchkoliv provokací ohrožujících základní zájmy naší bezpečnosti budou litovat toho, co spáchali, jak už dávno nelitovali,” dodal Putin a dočkal se potlesku svých posluchačů ve výstavní síni Manéž u Kremlu v centru hlavního města.

Putin ve svém projevu rovněž kritizoval Západ za "nezákonné" sankce a za přípravu státních převratů v ruském okolí. Puč a vražda hlavy státu se podle Putina chystala i v Bělorusku, které je nejbližším spojencem Moskvy.

Za vrbětickým útokem stál zřejmě celý tým ruských agentů

Domácí

Diplomatická krize

Česko-ruské vztahy jsou na bodu mrazu od sobotního večera, kdy představitelé české vlády zveřejnili, že bezpečnostní složky našly důkazy o zapojení ruských tajných služeb do explozí muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014, které si vyžádaly dva mrtvé a miliardovou škodu.

Česko v reakci vypovědělo 18 ruských diplomatů, kteří byli identifikováni jako pracovníci ruských zpravodajských služeb.

Moskva na oplátku vypověděla 20 českých členů české diplomatické mise včetně zástupce velvyslance, čímž české velvyslanectví v Rusku fakticky paralyzovala. Česko nyní chystá další kroky.

Výbor: Důkazy jsou jasné, z ruské ambasády musí odejít téměř všichni

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám