Hlavní obsah

Při demonstracích za propuštění Navalného v Rusku zadrželi 1700 lidí

– Moskva

Ruská policie při středečních protestech na podporu vězněného opozičního předáka Alexeje Navalného zadržela po celé zemi více než 1700 lidí. S odvoláním na server OVD-Info, který se zaměřuje na monitorování protestů a policejní zákroky, o tom informovaly agentury Reuters a AFP. Demonstrace byly nakonec menší, než organizátoři očekávali.

Na podporu ruského opozičníka Alexeje Navalného se demonstrovalo také v centru PrahyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

"Vyšli jsme ven kvůli Alexejovi... proti válce na Ukrajině a proti divoké propagandě," řekla podle agentury Reuters studentka Marina, která se přidala k demonstracím v Moskvě. Demonstranti v ruské metropoli ve středu provolávali hesla jako "Svobodu Navalnému!" anebo "Pusťte (k němu) lékaře!". K protestům se přidala rovněž manželka vězněného opozičníka, jeho matka a bratr, píše server Meduza.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Střety demonstrantů s policií v Petrohradu

Úřady dopředu upozorňovaly, že akce není povolená, a varovaly před následky. Podle čtvrtečních informací serveru OVD-Info policie zadržela 1782 protestujících, mimo jiné 804 lidí v Petrohradě a 119 osob v Ufě. Ještě před demonstracemi policisté zatkli právničku Navalného protikorupčního fondu Ljubov Sobolovou a opozičníkovu mluvčí Kiru Jarmyšovou.

Organizátoři doufali, že shromáždění budou největší v moderních dějinách Ruska, uvedla agentura Reuters s tím, že účast byla nakonec menší než při demonstracích na podporu Navalného letos v zimě, kdy proti jeho zadržení a uvěznění protestovaly desetitisíce lidí. Policie tehdy tvrdě zasáhla a zadržela kolem 11 tisíc účastníků akcí.

6 tisíc lidí v Moskvě, v Petrohradě 4500

Středečních protestů se v Moskvě podle policie zúčastnilo 6000 lidí, v Petrohradu kolem 4500. Podle Navalného spolupracovníků to bylo až desetkrát více.

Šéfredaktor rádia Echo Moskvy Alexej Venediktov odhadl počet demonstrujících na 10 000 až 15 000 v Moskvě a přibližně 7000 až 9000 v Petrohradě. Protestovalo se i v dalších městech. Demonstrace se konaly v den, kdy prezident Vladimir Putin pronesl své tradiční poselství o stavu země.

Otrava a pak vězení

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj byl zadržen v lednu hned po přistání na moskevském letišti po návratu z Německa, kde se zotavoval z loňské srpnové otravy. Podle západních laboratoří byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, vyvíjenou v Sovětském svazu.

To potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní. Navalnyj připisuje svou otravu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a ruské tajné službě FSB. Moskva to popírá a zpochybňuje, zda byl opozičník vůbec otráven.

Navalného okamžitě propusťte, žádají Rusko světové mocnosti

Evropa

V únoru ruské soudy změnily Navalnému dříve uložený podmíněný trest na nepodmíněný a opozičník byl na 2,5 roku poslán do vězeňského tábora proslulého svou přísností. Navalnyj tvrdí, že byl v politickém procesu potrestán za to, že si dovolil přežít Putinem nařízenou otravu.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Demonstrace v Moskvě

Reklama

Výběr článků

Načítám