Hlavní obsah

Představitelům komunistického režimu chtějí na Slovensku snížit důchody

Ivan Vilček, Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Skupina vládních poslanců podala do slovenského parlamentu návrh na snížení důchodů představitelům komunistického režimu a příslušníkům bezpečnostních složek státu před rokem 1989. Podle poslanců jsou důchody těchto lidí vysoce nadprůměrné a důchody osob, které komunistický režim pronásledoval, jsou naopak velmi nízké.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Podle návrhu by se představitelům komunistického režimu a příslušníkům bezpečnostních složek státu před rokem 1989 nezapočítalo do důchodu období, kdy pracovali pro totalitní režim a jeho represivní aparát. V případě schválení by zákon mohl být účinný od 5. srpna 2021 a k prvnímu odebrání benefitů by mohlo dojít začátkem roku 2022.

Odebrání benefitů v rámci důchodů by se mělo týkat také vdov a vdovců po těchto osobách

Autoři návrhu argumentují především zajištěním spravedlnosti. „Navrhovaný zákon postihne hlavně ty, kteří se podíleli na řízení a výkonu politicky motivované represe v období komunismu, resp. pracovali v institucích a organizacích, jejichž hlavním posláním bylo udržet totalitní komunistický režim u moci za každou cenu,“ cituje agentura TASR poslankyni Annu Andrejuvovou z nejsilnější vládní strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO).

Babiš na cestě k prohře ve volbách, píše Spiegel

Evropa

Podle skupiny vládních poslanců měli tito lidé různá privilegia a nadstandardní odměňování, co se následně promítlo do výše jejich důchodů. Odebrání benefitů v rámci důchodů by se mělo týkat také vdov a vdovců po těchto osobách.

Benefity by mohli ztratit funkcionáři, zaměstnanci a příslušníci vymezených vrcholových orgánů, organizací a bezpečnostních složek komunistického režimu, které se „rozhodující měrou podílely na udržování totalitního režimu porušujícího základní lidská práva a svobody“.

Mejstřík: Filip opakovaně lhal o spolupráci s StB

Domácí

Evidenci zmíněných osob vede na Slovensku Ústav paměti národa. Zákon by se nevztahoval na osoby, jejichž služební poměr byl formální a ve skutečnosti vykonávaly jinou činnost.

Jedná se především o sportovce, kteří byli zařazeni do armádních a policejních složek. Benefity by si udrželi také lidé, kteří aktivně podporovali ty, kteří vystupovali proti komunistickému režimu, a zásadně pomohli těm, kterým hrozilo nebezpečí ze strany veřejné moci.

Nic bych neměnil, řekl Ondráček na výtky, že zasahoval proti demonstrantům

Domácí

Nová legislativa má sloužit jako varování do budoucna, že porušení základních lidských práv a svobod ze strany jakéhokoli režimu nebude na Slovensku tolerováno.

Reklama

Výběr článků

Načítám