Hlavní obsah

Po smrti naočkované ženy zastavilo Rakousko vakcinaci jednou šarží AstraZeneky

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk
Vídeň

Rakouské úřady preventivně zrušily očkování jednou šarží vakcíny AstraZeneca, dokud se nevyřeší smrt jednoho očkovaného a nemoc dalšího, uvedla agentura Reuters. Oba byli očkování vakcínou ze stejné výrobní šarže na klinice v dolnorakouském Zwettlu. Zatím se však neprokázala souvislosti s očkováním.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Lahvička s vakcínou od AstraZeneky

Článek

„Federální úřad pro bezpečnost zdravotní péče (BASG) dostal dvě informace spojené s očkování vakcínou AstraZeneky ze stejné šarže na okresní klinice ve Zwettlu,“ uvedl úřad.

Zemřela 49letá žena v důsledku vážných sraženin krve. U další 35leté ženy se objevila plicní embolie, uvedl úřad k případům. I plicní embolie vzniká, když se objeví krevní sraženina v krevním oběhu v plicích. Tato žena se podle zdravotníků už zotavuje.

Německo začne podávat AstraZeneku i seniorům

Zahraniční

„Zatím není žádný důkaz, že by k tomu došlo v souvislosti s očkováním,” dodal BASG. Krevní sraženiny nejsou mezi vedlejšími účinky očkování vakcínou od AstraZeneky, preventivně však bylo zastaveno očkování touto šarží: „Jako předběžné opatření se zbylé vakcíny z této šarže nebudou dál používat při očkování.“. Chce napřed prošetřit, zda tu přece jen není nějaká kauzalita.

Mluvčí AstraZeneky k případu uvedl: „Nebyly potvrzeny žádné vážné vedlejší účinky spojené s vakcínou.“. Dodal, že firma spolupracuje na vyšetřování obou případů a zdůraznil, že všechny šarže jsou podrobeny přísné kontrole.

AstraZeneca zkrátí EU dodávky o polovinu

Evropa

Podle listu Niederoesterreichische Nachrichten, stanice ORF a agentury APA byly obě ženy zdravotní sestry, které pracovaly na klinice v Zwettlu.

Reklama

Výběr článků

Načítám