Hlavní obsah

Česko dostane rychleji milion dávek Pfizeru

• Aktualizováno

Evropská unie se dohodla na navýšení dodávek vakcíny od konsorcia společností Pfizer/BioNTech pro sedmadvacítku. Ve středu o tom na Twitteru informovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Půjde o 50 milionů dávek, z nichž Česko dostane asi milion.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Vakcíny od Pfizeru/BioNTechu

Článek

„Právě jsme se dohodli ještě urychlit dodávky očkovacích látek Pfizer/BioNTech do Evropské unie,“ napsala šéfka Evropské komise na svém twitterovém účtu.

Dodávky vakcín ve druhém čtvrtletí budou podle Leyenové navýšeny o 50 milionů dávek, tedy o čtvrtinu, na celkových 250 milionů dávek. Na Česko by mělo připadnout asi 1,2 milionu dávek. Půjde o vakcíny, které by země dostala do konce roku, nyní je podle premiéra Andreje Babiše dostane v dubnu, květnu a červnu.

Dodávky a distribuci vakcín v Evropské unii provázejí dlouhodobé potíže a průtahy, za což si Evropská komise, která smlouvy s výrobci uzavírala, vysloužila ostrou kritiku. Očkovací látka vyráběná americkou a německou firmou by mohla evropským státům kompenzovat výpadky v dodávkách dalších společností.

Kompenzace výpadků

Šéfka Evropské komise připustila, že vedle omezování dodávek od firmy AstraZeneca působí potíže i v úterý oznámené zastavení distribuce látky společnosti Johnson & Johnson kvůli zdravotním komplikacím zaznamenaným ve Spojených státech.

Evropská unie hází přes palubu vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson

Koronavirus

"Proto je nutné jednat pružně, předvídat a přizpůsobovat se, kdykoli je to možné,“ prohlásila von der Leyenová.

EU chce podle ní na produkt firem Pfizer/BioNTech vsadit i v příštích letech při očekávaném přeočkování. Komise proto začala vyjednávat o kontraktu, který umožní členským zemím nakoupit do roku 2023 zhruba 1,8 miliardy dávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám