Hlavní obsah

Německo stálo letos dvakrát na okraji blackoutu

Německo stálo od začátku letošního roku dvakrát na pokraji blackoutu, píše server týdeníku Focus. Poprvé se tak stalo 8. ledna, kdy neměla střední a západní Evropa dostatek elektrické energie a zachránit ji měly dodávky z Balkánu. Jenže ty selhaly v důsledku poruch, například elektrárny v Rumunsku.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Řetězovou reakci, která v tu chvíli reálně hrozila a vypnula by postupně celou Evropu, odvrátilo okamžité zapojení záložních zdrojů ve státech střední Evropy. Začátkem léta navíc nastal další výpadek.

Celkově se narušení evropské energetické sítě zvýšilo desetkrát a svůj podíl na tom má i samotné Německo. A to vzhledem k odstavování klasických elektráren, tedy uhelných, jaderných či plynových, píše Focus.

Nahrazují se zdroji, které nemají dodávky stabilní a regulovatelné. Větrné nebo solární elektrárny na výkyvy v elektrické síti reagují komplikovaně.

Evropa stála na pokraji masivního výpadku elektřiny

Ekonomika

Riziko blackoutů je tak mnohem vyšší, varuje Spolkový úřad pro civilní ochranu. Také škody by byly dramatičtější a vyšší než například u pandemie koronaviru či bleskových záplav, které postihly západní Německo v polovině léta.

Vše totiž závisí na elektřině. Pokud by na několik dní selhala její dodávka v několika zemích, nastala by katastrofa.

„Zhroutilo by se například zásobování pitnou vodou a problematická by byla i dodávka nafty pro nouzové generátory energie,“ říká Wolfram Geier, prezident Spolkového úřadu pro civilní ochranu.

Připomíná, že bez elektřiny není světlo, nefungují toalety, topení, telefon, nejezdí žádné vlaky a tramvaje, nefunguje žádná pokladna v supermarketu, nefungují výtahy. „Během tří dnů by nastaly katastrofické podmínky pro život,“ dodal.

Británii postihl rozsáhlý výpadek proudu, v Londýně nefungovaly semafory

Evropa

Úřad pro posuzování technologií v německém Spolkovém sněmu varuje před výpadky elektřiny již roky.

„Analýzy dopadů ukázaly, že po několika dnech by v zasažené oblasti nebylo zaručeno zásobování. Stát by navíc nemohl plnit ústavou zakotvenou povinnost chránit život a zdraví svých občanů,“ píše úřad v analýze.

Otázka dodávek elektrické energie je momentálně klíčovým problémem vyjednávání o nové německé vládě.

Výběr článků

Načítám