Hlavní obsah

Německo chystá pro předbíhače při očkování astronomické pokuty

– Berlín

Tvrdé tresty pro ty, kteří předbíhají při očkování, navrhuje německý ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU). Podle novely doprovodného zákona o boji s epidemiemi by se měli hříšníci trestat vysokými pokutami, které by měly dosáhnout až k částce 25 tisíc eur (653 tisíc korun), píše mediální skupina RND. Zatím není jasné, kdy bude předloha schválena.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Jens Spahn

Článek

Německo se stejně jako ostatní země Evropské unie potýká s nedostatkem vakcín, proto se pro očkování upřednostňují nejohroženější skupiny, což jsou zdravotníci, pracovníci pečovatelských domů a senioři ve věkové kategorii 80+ a obyvatelé pečovatelských domů.

I Němci mají problém. Rezervační systém pro očkování selhává

Koronavirus

V posledních dnech se ale v Německu doslova roztrhl pytel s případy, kdy politici, policisté a církevní hodnostáři porušili pravidla a nechali se naočkovat přednostně. Podle odhadu nejméně v devíti ze 16 spolkových zemí registrují porušení pravidel.

Jedním z nejviditelnějších hříšníků je 60letý augsburský biskup Bertram Meier, který na počátku ledna dostal v jednom z pečovatelských středisek vakcínu, která „nečekaně“ zbyla. Stejným způsobem však „vakcína zbyla“ i pro Meierova generálního vikáře Haralda Heinricha, kterému je 53 let. Oba očkovací cyklus dokončili druhou dávkou 6. února.

Němci si mohou koupit samotesty na koronavirus v supermarketech

Koronavirus

V Dolním Sasku to byl zemský rada okresu Peine a jeho zástupce. Stejný případ se objevil v Sasku-Anhaltsku, kde se nechal naočkovat zemský rada a jeho zástupce. Ve městě Halle předběhli při vakcinaci starosta Bernd Wiegand a deset členů městské rady.

V Severním Porýní-Vestfálsku se nechal přednostně naočkovat starosta města Hennef, jeho předchůdce a starosta města Wachtberg. S hříšníky nezaostává ani Bavorsko. Kromě již zmíněného biskupa jsou to například Stefan Rößle, zemský rada okresu Donau-Ries a Jürgen Sorré, starosta Donauwörth. V Sasku-Anhaltsku předbíhali vysocí policejní hodnostáři.

Němce vytáčejí předbíhači

Koronavirus

Německý očkovací plán počítá s tím, že po skupině, která má nejvyšší prioritu, se vakcíny dočkají senioři starší 70 let, osoby po transplantacích, nemocní s rakovinou, policisté z pohotovostních oddílů, pečovatele ve školkách a učitelé základních a pomocných škol.

Třetí skupinu tvoří lidé nad 60 let, nemocní s cukrovkou, HIV či srdcem, pracovníci v laboratořích, vojáci, policisté, hasiči, celníci, zbývající učitelé nebo prodavači potravin. Zbytek populace tvoří čtvrtou skupinu, která je bez priority.

„Musíme upřednostňovat. To znamená, že některým musíme přiznat výhody,” vysvětluje Spahn, proč si podstatná část Němců musí na vakcínu počkat. Tuto zásadu dodržuje i německá vláda v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou. Ta opakovaně říká, že se naočkuje, jakmile na ni přijde řada. Naposledy to řekla ve středečním rozhovoru s listem Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám