Hlavní obsah

Muzeum v Itálii dostalo zpět slavný obraz. O jeho zmizení přitom vůbec nevědělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neapol

Policie v Itálii objevila ve skříni v ložnici jistého muže 500 let starou kopii obrazu Leonarda da Vinciho, která patří muzeu v Neapoli. Jeho zaměstnanci však ani nevěděli o tom, že jim obraz ze sbírek zmizel, informuje na svých internetových stránkách britská BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muzeum v Itálii dostalo zpět obraz, o jehož zmizení ani nevěděloVideo: Reuters

 
Článek

Kopie obrazu Salvator Mundi (Spasitel světa), který pochází z Leonardovy dílny, našla v sobotu policie v Neapoli v bytě 36letého obchodníka. Ten tvrdil, že malbu koupil na trhu se starožitnostmi. Policisté ho zatkli kvůli podezření z přechovávání kradených věcí.

Obraz, který zřejmě podle Leonardova originálu vytvořil začátkem 16. století jeho žák Giacomo Alibrandi, patří do sbírek muzea při neapolském kostelu San Domenica Maggiore. Vyšetřovatelé ale uvedli, že jeho zaměstnanci o zmizení malby nevěděli, protože místnost, v níž byla přechovávána, byla tři měsíce kvůli protikoronavirovým opatřením uzavřená. Muzeum obraz získalo teprve před rokem.

Historik poznal v díle neznámého malíře obraz Hanse von Aachena. Visí v Břevnovském klášteře

Věda a školy

Policie okolnosti krádeže vyšetřuje, ale nic nenasvědčuje tomu, že by se do muzea někdo vloupal. Panuje podezření, že čin má svědomí organizovaná skupina působící v ilegálním obchodu s uměním.

Originál obrazu Salvator Mundi se v listopadu 2017 v newyorské aukční síni Christie's se vydražil za rekordních 450,3 milionu dolarů (asi 9,7 miliardy korun). Přesná identita kupce je neznámá, tvrdí se ale, že novým majitelem je saudský korunní princ Muhammad bin Salmán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám