Hlavní obsah

Maďaři údajně radili Slovákům, ať schválí Sputnik bez testů

Bratislava

Šéfka slovenského ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zuzana Baťová tvrdí, že po dovozu ruské vakcíny Sputnik V na Slovensko kontaktovala maďarské partnery, protože v Maďarsku se Sputnikem očkuje, a ti ji poradili, aby její úřad dodaný Sputnik schválil bez vlastních testů.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Lahvička s vakcínou Sputnik V

Článek

„Doporučili nám, abychom uznali analytický certifikát, který udělal výrobce,“ řekla Baťová televizi Markíza.

Slovenský SÚKL to však neučinil a požádal 30 evropských laboratoří o testování ruských vakcín, které Moskva dodala na Slovensko. „Všichni odmítli testovat vakcínu, která není v Evropské unii zaregistrovaná,“ vysvětlila Baťová.

Sputnik zkoumat nebudeme, je to zbytečné, vzkázala Zemanovi Karlova univerzita

Domácí

Před šesti týdny dorazilo na Slovensko 200 tisíc dávek Sputniku, ale stále se s nimi neočkuje a vakcíny jsou uloženy ve skladu. Zásilku nakonec otestovali v biomedicinské laboratoři Slovenské akademie věd, která nepatří mezi autorizované laboratoře.

Právě to mělo rozhněvat ruského výrobce vakcíny, který v první reakci dokonce požadoval po Slovensku vrácení zásilky Sputniku. Bývalý slovenský premiér Igor Matovič se proto v Budapešti domluvil, že zásilku otestují ve zdejší certifikované laboratoři. „Čekáme na oficiální žádost,“ uvedl šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Tu zásilku Sputniku nám vraťte, udeřilo Rusko na Slováky

Evropa

SÚKL konstatoval, že vakcína dodaná na Slovensko není identická s tou, o které psal odborný časopis Lancet. Podle informací Práva se na rozdílnosti nepřišlo při testování, ale při hodnocení dokumentace k vakcíně a při srovnání lékové formy vakcíny. „Sputnik se dodává do desítek zemí, ale tyto vakcíny spojuje jen název,“ tvrdí slovenský SÚKL. Na otázku, v čem konkrétně se vakcíny liší, státní ústav nereagoval kvůli povinnosti zachovávat mlčenlivost o detailech.

Nový ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský upozornil, že vakcíny Sputnik V dodané na Slovensko mají jiné dávkování než ty, na které podepsal povolení jeho předchůdce Marek Krajčí. „Povolení panem Krajčím není na tu vakcínu, kterou na Slovensku máme,“ uvedl ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám