Článek
V Durrington Walls našli archeologové důkazy o sběru a zpracování lískových oříšků, trnek, planých jablek a dalších plodů, které dozrávaly v okolí.
Představa, že vítali pocestné tácem s plněnými koláčky, je zábavná
Dávní obyvatelé pláně u Salisbury se však živili především jako zemědělci, pěstitelé obilovin. Scházejí sice přímé důkazy, že by uměli dělat těsto, nelze to ale vyloučit. K jeho přípravě mohli vedle pšenice použít i mleté oříšky či žaludy.
Odborníci britské památkové organizace English Heritage, která spravuje i Stonehenge, proto přišli s domněnkou, že dávní stavitelé mohli spojit těsto a náplň z ořechů a ovoce do něčeho, co bychom dnes označili za plněný koláček.
Ale bez drobenky
Trouby tehdy sice neměli, koláčky se však daly péct i na rozpáleném plochém kameni nebo v keramické nádobě zahřívané žárem ohně.
Archeologové rozluštili záhadu Stonehenge. Odhalili, odkud obří kameny pocházejí
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_QM_R/5paBlf.jpeg?fl=cro,0,0,799,449%7Cres,160,,1%7Cjpg,80,,1)
„Nikdy se s jistotou nedozvíme, jaké recepty měli v oblibě, ale představa, že vítali pocestné tácem s plněnými koláčky, je zábavná,“ řekla podle listu The Guardian historička Susan Greaneyová, která pracuje pro English Heritage.
Vědci z pěti britských univerzit, kteří zkoumají Stonehenge a jeho okolí, zjistili, že v půli zimy přicházeli na pláň u Salisbury lidé spolu se svým dobytkem zblízka i zdaleka – údajně až z dnešního Skotska.
V době zimního slunovratu se účastnili oslav a ceremonií u Stonehenge, k nimž jistě patřily také hostiny za účasti místních i příchozích.
Krajina Stonehenge vydala další div
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_QQ_R/rOXCM.jpeg?fl=cro,0,1,1235,694%7Cres,160,,1%7Cjpg,80,,1)
Ale i když místní nabízeli příchozím koláčky s ovocnou a ořechovou náplní, drobenkou je jistě neposypávali. Cukr k její výrobě tenkrát ještě neznali a citron, vanilku, skořici či kakao, které se do drobenky přidávají, také ne.
Mohli si také dělat energetické tyčinky
Přes den si tvůrci velkého monumentu mohli pochutnávat na něčem možná méně vybraném, a přesto velmi výživném. English Heritage spekuluje, že si z bobulí, ořechů a živočišného tuku mohli vyrábět jakousi pravěkou verzi energetických tyčinek.
„Smícháním živočišného tuku s lískovými oříšky a ovocem by vznikla skvělá energetická tyčinka plná kalorií. Taková jídla se mohla jíst běžně i při oslavách, přičemž sdílení jídla pomáhalo stmelovat komunitu,“ nadhodila Greaneyová.
Výběr archeologických objevů roku 2021. Od prstenu proti kocovině až po největší egyptské město
![](http://d15-a.sdn.cz/d_15/c_img_gY_f/OowKpj.jpeg?fl=cro,0,54,800,450%7Cres,160,,1%7Cjpg,80,,1)
Původ plněných koláčů lze zatím vysledovat jen do středověku. Recepty se v průběhu staletí měnily, někdy to byly slané pochutiny plněné masem, jindy zase sladké pochoutky.
Plněné na pravěký způsob |
---|
K výrobě těsta jsou třeba dvě hrsti pšeničné mouky (ideálně z pšenice dvouzrnky), půl hrsti mouky z lískových oříšků, hrudka sádla nebo trocha oleje a troška vody. |
Pro náplň stačí čtyři planá nebo malá kyselá jablka, trochu ostružin a trnek, asi lžíce očištěných šípků a lžíce medu. Lze přidat hrst bobulí nebo pár podrcených lískových oříšků. |
Jako ozdobu lze použít několik oříšků či semínek, třeba lněných, a kapku medu na vršek. |