Hlavní obsah

Italský žalobce nespatřuje důvod soudit Salviniho

Právo, vpl

Italský prokurátor Andrea Bonomo (59) v sobotu u soudu řekl, že není důvod, aby exministr vnitra Matteo Salvini (48) stál před soudem kvůli obvinění z nezákonného zadržování stovek migrantů na lodi kotvící u italského pobřeží v červenci 2019. Sdělila to televize Sky News.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Italský ministr vnitra Matteo Salvini

Článek

Bonomo při předběžném soudním jednání v sicilské Catanii prohlásil, že Salvini by neměl být souzen, protože jeho rozhodnutí neporušilo mezinárodní smlouvy.

„Nelze také hovořit o nezákonném zadržení, protože plavidlo pobřežní stráže Gregoretti, kde se migranti nacházeli, bylo tzv. bezpečným místem, kde jim poskytli lékařskou pomoc,“ upozornil.

Exministrovi hrozí až 15 let

Dodal, že tehdejší vláda podpořila Salviniho rozhodnutí a jeho celkový postoj k této otázce, a to i s ohledem na skutečnost, že kabinet požádal EU, aby projednala další mechanismus přidělování migrantů zemím uvnitř Unie.

Italská prokuratura chce proces s exministrem Salvinim

Evropa

Rozhodnutí o tom, zda se bude pokračovat v procesu, padne 14. května.

V případě odsouzení Salvinimu hrozí až 15 let vězení. Pokud by byl odsouzen k více než dvěma letům za mřížemi, mohlo by mu být na příštích šest let zakázáno působení ve veřejné funkci, což by mu znemožnilo kandidovat v parlamentních volbách v roce 2023.

Jde o druhý takový případ, který se týká Salviniho působení ve funkci ministra vnitra, během něhož zakázal všem záchranným lodím nevládních organizací vplouvat do italských přístavů.

Chtěla to celá vláda, hájí se

Loď španělské nevládní organizace Open Arms strávila v srpnu 2019 dny mimo Lampedusu čekáním na povolení ke vstupu do přístavu, zatímco se situace na palubě zhoršovala.

Migranty z lodi Open Arms si rozebere pět států EU, posádce hrozí pokuta a žaloba

Evropa

Liga severu, Salviniho strana, zaujímá tvrdý postoj vůči migrantům vstupujícím do Itálie a tvrdí, že země čelí nespravedlivé zátěži jako první vstupní bod pro lidi, kteří se vydali na cestu z Afriky do Evropy.

Salvini v době blokády lodí s migranty zastával v koaliční vládě premiéra Giuseppa Conteho (56) funkce ministra vnitra a vicepremiéra. Tvrdí, že rozhodnutí není jen jeho, protože se na tom shodl celý kabinet.

Reklama

Výběr článků

Načítám