Hlavní obsah

O vyhoštění ruských diplomatů jsem EU požádal, tvrdí Hamáček

Praha/Brusel
Aktualizováno

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na dnešním jednání požádal ministry zahraničí států EU o projevení solidarity s Českem formou vyhoštění ruských diplomatů. Informovala o tom stanice Sky News. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell přitom po jednání řekl, že Česko o koordinovaný přístup nepožádalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Jan Hamáček vystoupil 19. dubna 2021 na tiskové konferenci k aktuální diplomatické situaci.

Článek

„Opravdu si vážíme hlasu Spojeného království a vnímáme i podporu od zbytku Evropské unie a USA. Samozřejmě bychom rádi požádali o solidaritu a já jsem požádal své kolegy, aby zvážili vyhoštění dalších ruských zástupců, kteří na jejich území operují,“ uvedl Hamáček pro stanici Sky News.

Dodal, že jakou formu spojenci zvolí, je na nich. „Žádáme o solidaritu, ať už verbální, nebo i o vyhoštění diplomatů,“ upřesňoval Hamáček, který zároveň připomněl, že po pokusu o otravu dvojitého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury vyhostilo Česko v rámci solidarity s Británií tři ruské spolupracovníky ambasády.

Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Borrell přitom po jednání tvrdil, že Hamáček o společnou reakci vůbec nepožádal. Zřejmě se ale jednalo o nedorozumění.

„Evropská unie stojí jednotně a solidárně za Českou republikou,“ prohlásil Borrell. Koordinované vypovídání diplomatů, které následovalo například po otravě dvojitého agenta Sergeje Skripala ruskými zpravodajci v Británii, však momentálně není na pořadu dne. „Může se to ale změnit,“ dodal Borrell.

Podporu dávali Česku najevo také samotní ministři. „Informace, které přicházejí z České republiky v souvislosti s explozí v bezprostřední blízkosti slovenských hranic, jsou bezprecedentní,“ uvedl slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok, který na videokonferenci podpořil Česko.

Vyhoštění diplomaté odletěli do Ruska

Krimi

Bratislava je podle něj znepokojena tím, že jsou čeští občané vystaveni „aktivitám, které mají zásadní dopad na jejich bezpečnost“. Korčok také zdůraznil význam, který má v této souvislosti dlouhodobá spolupráce tajných služeb unijních zemí.

Bulharsko nabídlo pomoc při vyšetřování

Slovinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že na začátku pondělního jednání všichni ministři dali najevo „plnou solidaritu“ s Českem v souvislosti s „aktivitami ruských tajných služeb na jeho území v roce 2014“. Tehdy při zmíněném výbuchu muničního skladu u moravské vesnice zemřeli dva lidé.

Čeští exportéři podporují tvrdý postup proti Rusku bez ohledu na dopady

Ekonomika

Bulharská ministryně Ekaterina Zacharievová nabídla Česku pomoc tamních bezpečnostních složek při vyšetřování případu. „Narušení (české) svrchovanosti Ruskem je naprosto nepřijatelné,“ uvedla na Twitteru ministryně.

Právě do Bulharska měla patrně zamířit část munice z Česka a ruští zpravodajci se podle médií zřejmě snažili o to, aby jedna ze dvou explozí nastala až v této zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám