Hlavní obsah

Europoslanec se hojil na cestovném

Právo, PM
Aktualizováno

Ani více než slušný plat europoslance nestačil Ryszardu Czarneckému (57) z polské vládní strany Právo a spravedlnost. Přes dva a půl milionu získal paděláním cestovních nákladů.

Foto: Profimedia.cz

Ryszard Czarnecki

Článek

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) zjistil, že křesťanský politik si v letech 2008 až 2018 paděláním cestovních nákladů „přilepšil“ více než sto tisíci eury (přes 2,6 milionu Kč).

Podle expertů si europoslanec při každé cestě z Polska do Bruselu a zpět  dodatečně připočítal 340 kilometrů, které ve skutečnosti nenajezdil. I když má trvalé bydliště ve Varšavě, kde i rodinou žije, v dokladech uváděl, že cestoval z města Jaslo na jihu Polska.

„Czarnecký podváděl i tím, že uváděl cesty v neexistujících vozidlech. Jedním z nich byl i malý Fiat Punto cabrio. Jeho skutečný vlastník vyšetřovatelům sdělil,  že europoslanci vůz nikde neposkytl a dodal, že vůz měl v roce 2001 těžkou havárii, po níž ho nechal sešrotovat,” uvedla TVN24. Europoslanec si měl vozidla půjčovat i od dalších Poláků. Ti při vyšetřování tvrdili, že Czarneckého nikdy neviděli a nic mu nepůjčili.

V Evropském parlamentu Czarnecki působí již šestnáct let.

Reklama

Výběr článků

Načítám