Hlavní obsah

Epidemie v Polsku se vymkla kontrole. Zdravotnictví kolabuje a vláda to tají

Právo, Novinky, PM, jem
Varšava

Epidemie koronaviru se už v Polsku zcela vymkla kontrole. Podle oficiálních statistik ve čtvrtek přibylo 674 obětí nemoci covid-19, což je zatím nejvíc od začátku pandemie. Celkově v 38milionové zemi s covidem zemřelo 15 568 lidí a nakazilo se jich 941 112. Skutečná čísla ale mohou být až pětinásobně vyšší.

Foto: Profimedia.cz

Polští záchranáři při převozu pacienta.

Článek

„V Polsku vypukla nekontrolovaná epidemie,“ konstatoval v rozhovoru pro server TVN24 přednosta vratislavské infekční kliniky Kryštof Simon s tím, že denní nárůst počtu nakažených se může pohybovat někde mezi 100 až 110 tisíci případů. Skutečný počet obětí je podle něj vyšší až o 22,5 tisíc a dosahuje tak 38 tisíc.

Portál Wp.pl v této souvislosti upozornil, že situace v Polsku je stejně hrozivá jako v Itálii a Španělsku během první vlny epidemie. V Polsku se navíc testuje nejméně lidí ze všech zemí Evropské unie.

Covid bez zábran – drama, jaké Polsko nezažilo desetiletí

Zahraniční

Šest hodin v sanitce

O závažnosti situace svědčí výpovědi zdravotníků z první linie. „Během noční služby přivezli záchranáři pět lidí najednou. Čtyři z nich se nedožili rána. Až 80 procent starších pacientů, které jsem připojoval na ventilátor, se nedožilo rána. Jsem vysílený a bezradný. Když vidím umírat nakažené, ptám se sám sebe, jak bych si s virem poradil, kdybych se sám nakazil,“ řekl polskému serveru anesteziolog Cristoforos Rebucikas z městské nemocnice v Krakově.

O bezradnosti hovoří i záchranáři z polských sanitek. „Ještě nedávno jsem si nedokázal představit, že budeme s těžce nemocným pacientem v sanitce čekat na přijetí před nemocnicí šest hodin a už vůbec ne, že budou chybět lůžka a kyslík. Nevěřil jsem, že budu rodinám těžce nemocných říkat, ať je raději nechají umřít doma, protože v nemocnici se o ně nikdo nepostará,“ konstatoval varšavský záchranář Michal Fedorowicz.

Polská covidová čísla budí pochybnosti

Evropa

Na pokraji sil už jsou také polské zdravotní sestry. „Jedna má na starosti patnáct až třicet pacientů. Nejprve padají únavou, pak - jak neustále sledují přibývající počet umírajících - i depresemi. Vláda zemi nepřipravila na epidemii a nám, zdravotníkům nachystala jen chaos a beznaděj. Není dne, kdy by se neobjevil nekrolog lékaře nebo sestry, která podlehla epidemii. My chceme stejně jako každý přečkat tyhle hrozné časy a přežít epidemii,“ napsaly polské zdravotní sestry v otevřeném dopisu představitelům polské státu.

Česko připraveno pomoci

Česká republika je v případě nutnosti připravena podat polským sousedům pomocnou ruku. Polsko o ni ale zatím nepožádalo. Alespoň ne prostřednictvím české diplomacie.

Polsko ztrácí kontrolu. Koronavirus má každý druhý testovaný

Koronavirus

„Solidarita zejména v době pandemie koronaviru je velmi důležitá. Česko pomoc přijalo, mělo by ji také poskytovat. Proto jsme odeslali zdravotnický materiál do Francie nebo Arménie, zvažuje se také pomoc Peru. Je ale třeba připomenout, že co se týká například kapacit v nemocnicích, začala se u nás situace stabilizovat teprve nedávno a náš zdravotní systém stále čelí velkému náporu,“ sdělila Novinkám mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám