Hlavní obsah

EMA doporučila používat lék od Regeneronu k léčbě covidu-19

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila v pátek použití kombinace protilátek vyvinutých americkou společností Regeneron Pharmaceuticals k léčbě pacientů s covidem-19, kteří nepotřebují kyslík a hrozí u nich riziko těžkého průběhu onemocnění. Směs známou jako REGN-COV-2 dostal Donald Trump a Česká republika si ji už v předstihu objednala. Dorazit by měla v březnu.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Sídlo firmy Regeneron Pharmaceuticals v newyorském Tarrytownu.

Článek

Lék snižuje u nakažených riziko vážného průběhu a případné hospitalizace, což je zvlášť důležité, když jsou nemocnice přetížené.

V Česku přibylo 14 457 nakažených

Koronavirus

Na základě doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky se mohou o použití REGN-COV2 rozhodnout jednotlivé členské státy Unie, protože EMA zatím ještě lék neschválila. Od 1. února provádí průběžný přezkum, jehož výsledky budou základem pro rozhodnutí o povolení prodeje přípravku v EU, který by měla distribuovat v Evropě firma Roche.

Odborníci: Jihoafrická mutace napadne i ty, co prodělali covid

Zahraniční

Český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) již dříve doporučil k použití tento lék od firmy Regeneron, jehož základem je směs casirivimabu a imdevimabu. Lék brání viru, aby pronikl do buněk, čímž napodobuje činnost imunitního systému a zmenšuje rozsah poškození plic. Do Česka by prvních 4000 dávek léku od Regeneronu mělo dorazit příští měsíc.

SÚKL doporučil Trumpův lék na covid

Domácí

Rozhodnutí EMU se zakládá na studii údajů o pacientech, kteří prodělali covid-19 a nepotřebovali podporu dýchání. Předběžné výsledky naznačují, že kombinace casirivimabu a imdevimabu snížila virovou zátěž, tedy množství viru v zadní části nosu a v krku a vedla k menšímu počtu konzultací s lékařem kvůli onemocnění covid-19.

Přípravek se podává infuzí do žíly. Většina hlášených nežádoucích účinků byla málo nebo středně závažná. Vědci zaznamenali alergické reakce související s infuzí, píše se ve zprávě výboru EMA.

 Lék blokuje s-protein koronaviru

George Yancopoulos, šéf vývoje u Regeneronu, vydání doporučení přivítal: „Dnešní podpora hlavního vědeckého orgánu EU pro léky nám pomůže dostat naši směs protilátek o krok blíže k pacientům, kteří by z toho mohli mít prospěch.“

Obě protilátky se vážou na s-protein koronaviru, s jehož pomocí proniká do napadené buňky. Lék je účinný i na zmutované koronaviry a zmenšuje schopnost viru uniknout imunitní reakci organismu a léčbě.

Primářka ARO: Ivermektin je bezpečný a zbavuje tělo viru

Koronavirus

Nouzově se smí lék používat v USA už od listopadu 2020 pro léčbu lehkého a středního covidu u dospělých a dětí nad dvanáct let o váze přes 40 kg, kteří mají pozitivní test na Sars-CoV-2 a panuje nebezpečí, že by se u nich mohl vyvinout  vážný průběh covidu nebo jim hrozila hospitalizace.

Ještě před schválením dostal lék americký prezident Donald Trump, když se nakazil koronavirem. Tvrdil, že právě ten mu pomohl.

Regeneron žádá o schválení preparátu na covid použitého při léčbě Trumpa

Koronavirus

V ČR se už používá  bamlanivimab

V Thomayerově nemocnici už nasadili jiný lék, který využívá protilátek a funguje na podobném principu, a to bamlanivimab americké společnosti Eli Lilly. Česko objednalo 14 200 dávek tohoto léku.

Lék Bamlanivimab chránící před vážným průběhem covidu je v ČR

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám